Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκομιδή κερδών στο Χρηματιστήριο

Aπώλειες στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί κάτω από τις 650 μονάδες. «Κλειδί» οι τράπεζες και η ενίσχυση του τζίρου. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long. Τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

Αποκομιδή κερδών στο Χρηματιστήριο

Ξαναβλέπει τις 20.000 μονάδες ο Dow Jones, τρίτο σερί ιστορικό υψηλό για τον FTSE100, άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο θετικό πρωταγωνιστή.

Στο ΧΑ ικανοποιητική εικόνα για μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από το "νέο υψηλό" του Γενικού Δείκτη στις 659,82 μονάδες, τη νέα ενίσχυση των συναλλαγών και την κινητικότητα σε επιμέρους blue chips.

Για το 3 στα 3 κάναμε λόγο στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, κάτι που επιτεύχθηκε έστω και με το οριακό 0,14% του ΓΔ στις 657,54 μονάδες, σε μία προσπάθεια να... ξορκισθεί το περυσινό αρνητικό ξεκίνημα που οδήγησε το ΧΑ από τις 640 στον πυθμένα των 420 μονάδων, στις 11 Φεβρουαρίου.

Αγορά-κλειδί η Wall Street, είναι αυτή που οδηγεί και τις ευρωπαϊκές, με τους traders να έχουν ως ορόσημο την 20ή Ιανουαρίου -ημέρα ορκωμοσίας του νέου προέδρου στις ΗΠΑ-, αλλά ορισμένους να στρέφονται και στην 11η του μήνα, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται πως θα προχωρήσει στην πρώτη τηλεοπτική ομιλία του σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στο ΧΑ, traders και επενδυτές συνεχίζουν τις κινήσεις τους από το σημείο που τις άφησαν τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2016, βελτιώνοντας περαιτέρω τις θέσεις τους, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα υψηλότερες τιμές ως πιθανά σημεία αναφοράς για τη συνέχεια. Για τη βραχυπρόθεσμη τάση, πρώτο ορόσημο θεωρείται το EwG, περιμένοντας να δοθεί ένα αρχικό δείγμα προθέσεων των δανειστών.

Στις προϋποθέσεις και στα ζητούμενα για τη διάσπαση των 660 μονάδων αναφέρθηκε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας στα τεχνικά σημεία-κλειδιά των μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών.

Με σταδιακή ενίσχυση του τζίρου η προσεκτική αντίδραση, ξεκινώντας από τα μετα-εορταστικά 10 εκατ. της Δευτέρας, στα 40 εκατ. της Τρίτης και στα 46 εκατ. ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης. Επαρκή -κατά την εκτίμηση αρκετών αναλυτών- για καταρχήν δοκιμή του εύρους των 650-660 μονάδων, ακόμη καλύτερα εάν σήμερα πλησιάσουν περισσότερο τα 50 εκατ. ευρώ.

Με απώλειες ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί, αλλά με την Alpha Bank να φτάνει μία... ανάσα από την τιμή της τρίτης αύξησής της, των 2 ευρώ, και την Εθνική να υπολείπεται ένα 10% από τη δική της, των 0,30 ευρώ.

Σηματωρός η πρώτη, οδηγός η δεύτερη -με το καλύτερο βραχυπρόθεσμο διάγραμμα από τις συστημικές-, θα φανεί σήμερα εάν πωλητές-αγοραστές μπορούν να κινηθούν επιβεβαιώνοντας τις πρώτες στηρίξεις.

Δεδομένης της αυριανής αργίας, η σημερινή συνεδρίαση θέλει την προσοχή της. Για την ΕΤΕ, στοα 0,2750 η αντίσταση, στο 0,2550 η στήριξη. Να συνεκτιμηθούν τα σημαντικά πακέτα που άλλαξαν χέρια χθες στη μετοχή της Alpha Bank.

Σε απόκλιση ο ΓΔ από τον FTSE25 (λόγω ΔΤΡ), με υψηλό για τον πρώτο σε αντίθεση με τον δεύτερο και δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές να "φλερτάρουν" με σημαντικές τιμές/περιοχές.

Μεικτή εικόνα, καθώς σήμα long έχουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και ΓΕΚ, Motor Oil, Grivalia, αλλά short η ΔΕΗ, με τον Οργανισμό να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τους long παίκτες. Ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 9,06 ευρώ -του σημείου make or brake για τη μετοχή-, θα ενίσχυε το σενάριο της προσέγγισης των 9,50 ευρώ, όπου ο δεύτερος σημαντικός στόχος.

Τεχνικά για τον FTSE25, στις 1.773,84 μονάδες, οι 1,780-1.785 είναι η αντίσταση, διάσπαση της οποίας μπορεί να δώσει συνέχιση άμεσα ενώ προσοχή χρειάζεται η στήριξη των 1.761 μονάδων.

Σε αναμονή οι traders -ενόψει της 12ης Ιανουαρίου-, συντηρώντας σήμα long σε περισσότερες από τις μισές μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη, με Alpha Bank, ETE να ξεχωρίζουν από τον κλάδο και το stock picking να εξακολουθεί να είναι η πιο προσφιλής τακτική σε αυτόν τον κύκλο συνεδριάσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v