Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπεί στις 655 μονάδες το ΧΑ

Μικρές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 2,5% για τη μετοχή της Ελλάκτωρ. Ανοδος για Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ. Απώλειες σημειώνουν Πειραιώς, ΔΕΗ, Alpha, Eθνική Τράπεζα.

Ισορροπεί στις 655 μονάδες το ΧΑ

Με μικρά κέρδη συνεχίζουν υψηλότερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μέχρι τις 659,82 μονάδες αντέδρασε στην αρχή της συνεδρίασης το Χ.Α.

Οι long έχουν και σήμερα -τουλάχιστον στην αρχή- τον πρώτο λόγο και με οδηγό το Μιλάνο και τη Φρανκφούρτη βλέπουν λίγο υψηλότερα. Πάνω από τις 19.600 μονάδες ο δείκτης ΜΙΒ στο ιταλικό χρηματιστήριο, προς τις 11.585 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη. Σε ανοδικό άνοιγμα παραπέμπουν τα futures του S&P στη Wall Street προς τις 2.255 μονάδες, στο 1,0418 η βασική ισοτιμία EUR/USD, νέα άνοδος για το Brent στα 56,20 δολ./βαρέλι.

Εύλογα στις αγορές μετά και τα «νέα υψηλά» να επιχειρείται η αναδιάταξη θέσεων, η ισορροπία μεταξύ πωλητών - αγοραστών, η μερική κατοχύρωση υπεραξιών, η είσοδος νέων στο παιχνίδι. Σε αυτά τα επίπεδα χρειάζεται μία μικρή ανασυγκρότηση πριν από την πορεία της Wall Street προς την 20ή Ιανουαρίου, οπότε θα ορκιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Διάστημα μέχρι τότε που η προσοχή των traders θα είναι στραμμένη προς τη Wall Street και για αυτόν τον λόγο.

Σε δοκιμασία του νέου υψηλότερου εύρους τιμών (650-660 μονάδων) το Χ.Α., με ζητούμενη τη διαμόρφωση ισορροπίας μεταξύ πωλητών - αγοραστών σε αυτά τα επίπεδα, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει ο κυριότερος ρυθμιστής της τάσης. Μετά τις 11:20 οι πωλητές φαίνεται να αποκτούν μικρό προβάδισμα.

Εως τις 891 μονάδες νωρίτερα ο ΔΤΡ, μετρώντας απόδοση σχεδόν 8% σε διάστημα εβδομάδος, για να υποχωρήσει κατά 10 μονάδες στη συνέχεια, δοκιμάζοντας τις 880 μονάδες (το νέο stop για τις long θέσεις).

Περιορισμένης έκτασης οι συναλλαγές -όπως και στο χθεσινό ξεκίνημα-, ανάλογος ο τζίρος, με προσεκτικές κινήσεις από τις δύο πλευρές, κάτι που αποτυπώνεται στα σφικτά εύρη διακύμανσης συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών.

Στις 1.770-1.780 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με το 73% του ισχνού -στην αρχή- τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Στο 0,267-0,27 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με απόδοση 10,33% σε διάστημα εβδομάδας, και σήμερα με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο. Στο 1,94-1,97 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με 3,17% στο ίδιο διάστημα και ορίζοντα πωλήσεων έως το 1,99 ευρώ. Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος και σε Πειραιώς, Eurobank.

Πρώτες τέσσερις στη σχετική κατάταξη, με βάση την αξία συναλλαγών, οι μετοχές των 4 συστημικών τραπεζικών και με τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ να έπονται και να ακολουθούν Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, Attica Bank, Jumbo, FF Group, Motor Oil αλλά και MIG, Viohalco, Cenergy.

Πολύτιμη και σήμερα η (υπο)στήριξη από τη δεικτοβαρή Coca Cola, που έχοντας θετική εβδομαδιαία απόδοση φτάνει έως τα 20,86 ευρώ. Τα 21,07 ευρώ είναι από τη συνεδρίαση της 4ης Οκτωβρίου η «υψηλή τιμή» 52 εβδομάδων.

Με λίγο περισσότερους αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τη μετοχή του Οργανισμού στα 8,88-8,95 ευρώ, της Επιχείρησης στα 2,97-3 ευρώ και του ΟΠΑΠ στα 8,48-8,53 ευρώ.

Στενά εύρη διακύμανσης στα πρώτα 45' της συνεδρίασης καθώς πωλητές - αγοραστές λογικό είναι να αναζητούν σημείο αναφοράς μέσα στο εύρος των 650-660 μονάδων, μέχρις ότου δοθεί η αφορμή είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Χαμηλότερα του ορίου του 7% το ελληνικό 10ετές, που για αρκετούς λογίζεται ως ένα από τα σημεία αναφοράς της βραχυπρόθεσμης τάσης στο Χ.Α., και δη στον τραπεζικό κλάδο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v