Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: Στο προσκήνιο οι 650 μονάδες

Συνεχίζει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης. Με σύμμαχο το θετικό διεθνές κλίμα η συνεδρίαση. Οι πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις, ο στόχος υπέρβασης των 650 μονάδων και το «βαρίδι» του χαμηλού τζίρου. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν.

Xρηματιστήριο: Στο προσκήνιο οι 650 μονάδες
Με κέρδη ξεκίνησε το 2017 στην Ευρώπη, αλλά με κλειστές τις αγορές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Ενθαρρυντικό το πρώτο βήμα γραφής, αλλά σήμερα θα διαμορφωθεί καλύτερη εικόνα, καθώς με την ενεργό λειτουργία του City και της Wall Street θα προσμετρηθούν βασικές παράμετροι.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο (με αφορμή τα γεγονότα για τη Βασίλισσα Ελισάβετ), η αναμονή για την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, θεωρείται βέβαιο πως θα επηρεάσουν, λιγότερο ή περισσότερο, αυτές τις δύο πολύ σημαντικές αγορές.

Ωστόσο, η χθεσινή αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο είναι μία καταρχήν ένδειξη για το πού θα επικεντρωθεί η προσοχή των traders, τουλάχιστον σε αυτή την -αρχική- φάση των αγορών.

Στο Χ.Α. η αρχή ήταν μεν ελαφρώς ανοδική, πλην όμως τα 10,4 εκατ. ευρώ των συναλλαγών είναι τα λιγότερα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 4,5 χρόνια, όπως τα «μέτρησε» ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Ανοδος με βοήθεια τραπεζική -στις 846,38 μονάδες, με 1,01%-, με συμμετοχή ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και συγκεκριμένων blue chips και με τον FTSE 25 στις 1.745 μονάδες.

Αναγνωριστική η χθεσινή συνεδρίαση, θα φανεί από σήμερα, με ανοιχτό το Λονδίνο, ποιες είναι οι διαθέσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών, με πρώτο ορόσημο το EwG της 12ης Ιανουαρίου.

Eως τις 648,75 μονάδες χθες ο Γενικός Δείκτης, με τους long να λειαίνουν και άλλο την ευρύτερη ισχυρή περιοχή των 650 μονάδων, προετοιμάζοντας -εάν δοθούν οι κατάλληλες αφορμές- τη δοκιμασία των 658,99 μονάδων, ενδεχομένως σε αυτόν τον κύκλο συνεδριάσεων.

Εως τις 853,45 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, ελάχιστα χαμηλότερα των 855 που αποτελούν το κοντινότερο σημείο αναφοράς. Στόχος που θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν είτε η Alpha Bank είτε η Εθνική περνούσαν τα όρια-τιμές του 1,95 και του 0,255 ευρώ αντίστοιχα. Τα περίπου 6,2 εκατ. ευρώ του τζίρου στις τράπεζες, το 1,7 εκατ. στην Alpha Bank και τα 2,1 εκατ. ευρώ στην Εθνική, με την ΕΤΕ πιο ώριμη -τεχνικά- για να κάνει τη διαφορά. Να δούμε σήμερα-αύριο εάν η ΕΤΕ μπορεί να υπερβεί πειστικά το 0,255 ευρώ, επηρεάζοντας ανάλογα τον τραπεζικό δείκτη.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, δύο μετοχές/εισηγμένες που θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο φέτος και με το κλείσιμο της πρώτης ακριβώς στο όριο των 9 ευρώ να ενισχύει την εκτίμηση όσων βλέπουν την τιμή διάθεσης του 5% να διαμορφώνεται πάνω από τα 8,5 ευρώ. Ικανοποιητική και η τεχνική εικόνα του ΟΠΑΠ, όσο η μετοχή παραμένει κοντά στα 8,50 ευρώ.

Με συναλλαγές πολύ κοντά στο «υψηλό» των 13,40 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, ένδειξη πως η μετοχή/εισηγμένη θα αποτελέσει από τις βασικές επιλογές των ξένων επενδυτών και το 2017. Υψηλές οι βλέψεις για τη ΜΟΗ, προεξοφλώντας και την ανοδική καμπύλη της τιμής πετρελαίου για τη συνέχεια.

Με συναλλαγές και αντίδραση 4,80% για τη μετοχή της Cenergy, ποσοστό όσο και για τη Viohalco, με τον όμιλο να επιχειρεί να συμμαζέψει την αρνητική εικόνα που δημιούργησε το 2016. Σε ποιο βαθμό μπορεί να το επιτύχει θα φανεί, ωστόσο στη Cenergy έχει στραφεί η προσοχή του ομίλου και χρηματιστών που τον (υπο)στηρίζουν.

Ενθαρρυντική η πρώτη συνεδρίαση για τη MIG, καθότι συντελέστηκε με αυξημένες συναλλαγές και αντίδραση 5,33%, ενισχύοντας την εκτίμηση όσων βλέπουν πως το πρώτο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για τον όμιλο και τη συνέχειά του στη χρονιά.

Με μικρές πιέσεις/απώλειες η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με τα ασφαλιστικά μέτρα μερίδας εργαζομένων κατά της διανομής μερίσματος να απορρίπτονται. Τα 5,50 ευρώ είναι σημείο αναφοράς για τη μετοχή, μένει δε να φανεί εάν μπορεί να αποτελέσει στήριξη για τη συνέχεια.

Αν και πρώιμη, πολύ πρώιμη η οποιαδήποτε εκτίμηση, φαίνεται πως σε συνέχεια του 2016 οι ειδικοί της αγοράς θα επιμείνουν -καταρχήν- στις επιλεκτικές κινήσεις σε επιμέρους τίτλους και εισηγμένες, τάση που ανέδειξε στο χθεσινό θέμα του ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Το stock picking αποδείχθηκε αποδοτικό πέρυσι, γιατί όχι και φέτος, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να προαναγγέλλει νέα γενιά χρηματοδοτικών εργαλείων, με τον Χαράλαμπο Γκότση να περιγράφει τα επόμενα κρίσιμα βήματα.

Στις έξι μετοχές που θα κάνουν... πρωταθλητισμό φέτος αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης (Μυτιληναίος, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Τιτάν, Σαράντης), πολλοί είναι οι ειδικοί της αγοράς που αναζητούν και τα... αουτσάιντερ, ανιχνεύοντας όπως και πέρυσι και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Κέρδος για το Χ.Α. η ανάδειξη κι άλλων εισηγμένων πέραν των γνωστών, η ανάδειξη στο προσκήνιο εταιριών που θα μπορούσαν να (ξανα)ζωντανέψουν την παγωμένη εγχώρια επενδυτική κοινότητα, τους μικροεπενδυτές (όσους έχουν απομείνει).

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, επηρεάζεται (και) βραχυπρόθεσμα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να καταγράφει την ανησυχία των τραπεζιτών καθώς βλέπουν να απομακρύνεται το ορόσημο ένταξης στο QE. Από την πλευρά τους, μερίδα των traders έχει αρχίσει -αρκετά πριν από τις εορτές- να οριοθετεί μία τέτοια προοπτική, με ορίζοντα το αργότερο τη συνεδρίαση της ΕΚΤ (στις 27 Απριλίου), συνεκτιμώντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη (εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία).

Πρακτικά όσο αυτή η μερίδα των traders θα βλέπει κλείσιμο της αξιολόγησης κάποια στιγμή μέσα στον Φεβρουάριο, θα μπορεί να παραμένει εντός παιδιάς, διατηρώντας σε σημαντικό βαθμό τις θέσεις long που έχει χτίσει. Αν και ο χρόνος είναι πολύς μέχρι τότε, το πρώτο ορόσημο του EwG (της 12ης/1) θα ενισχύσει ή θα αδυνατίσει αυτήν τους την προσέγγιση, κάτι που αναμένουμε να αποτυπωθεί ανάλογα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Προσώρας η διάθεσή τους είναι να (υπο)στηρίξουν τις long θέσεις τους μέχρις ότου έχουν σαφέστερες ενδείξεις για το εάν θα μπορούν να τις διατηρήσουν (ή και αυξήσουν), ή να τις μειώσουν.

Δεύτερη συνεδρίαση για το νέο χρόνο και ανατρέχοντας στις πρώτες συνεδριάσεις του 2016, θα μπορούμε μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης να έχουμε ένα πρώτο, αρχικό μέτρο σύγκρισης. Θυμίζουμε πως πέρυσι, μέσα σε μία εβδομάδα, ο Γ.Δ. «μέτρησε» απώλειες σχεδόν 50 μονάδων, χάνοντας την περιοχή των 600 μονάδων στις 7 Ιανουαρίου. Περιοχή των 600 μονάδων που έμελλε να περάσουν σχεδόν 3 μήνες για να επανακτηθεί, με ενδιάμεσο τον «πυθμένα» των 420,82 μονάδων στις 11 Φεβρουαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v