Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη για το Χρηματιστήριο

Το θετικό κλίμα στις ξένες αγορές, «σύμμαχος» του Χρηματιστηρίου για συνέχιση της ανόδου. Καθοριστικός ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου. Ενθαρρυντικό το ότι και άλλες μετοχές του FT 25 συνεχίζουν «αθόρυβα» προς υψηλότερες τιμές.

Μικρά κέρδη για το Χρηματιστήριο

Ανοδικά συνέχισε η Ευρώπη, νέο ιστορικό υψηλό για το Λονδίνο και με το... δεξί η Wall Street, που λειτούργησαν χθες για πρώτη φορά στο 2017, και δύο στα δύο για το Χ.Α.

Πάνω από το όριο των 650 μονάδων ο Γενικός Δείκτης με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και ικανοποιητική τη συνδρομή αρκετών άλλων blue chips και μη τραπεζικών χαρτιών.

Σε αντίθεση με το ξεκίνημα του 2016, θα το επαναλαμβάνουμε μέχρις ότου επιβεβαιωθεί (ή όχι) η αναστροφή της τάσης, το 2017 μάς κάνει καλό ποδαρικό, με τη χθεσινή συνεδρίαση να αποβαίνει ενδιαφέρουσα από πολλές πλευρές.

Κατά κάποιο τρόπο, αποτελώντας προοίμιο για το πώς θα μπορούσε να κινηθεί το ελληνικό χρηματιστήριο στην περίπτωση που ευοδωνόταν το θετικό για τις αγορές σενάριο, δηλαδή αυτό που προεξοφλεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου) και την απόφαση συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο QE ή στο Δ.Σ. της ΕΚΤ τον Μάρτιο ή το αργότερο μέσα στον Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση, πριν από την τελική ευθεία των γαλλικών εκλογών τον Μάιο του 2017.

Αυτός είναι ο φιλόδοξος μεσοπρόθεσμος στόχος των long παικτών, ωστόσο περιοριζόμεθα στην εικόνα των αγορών, του Χ.Α., όπως μας παρουσιάζεται τις πρώτες δύο συνεδριάσεις του νέου έτους. Με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις αλλά και με υποψίες παγίδων.

Σε αυτά θα εστιάσουμε και σήμερα-αύριο, κυρίως λόγω της προεξόφλησης από ορισμένους traders της δοκιμής υπέρβασης των 658-659 μονάδων και του «υψηλού 14 μηνών», όπως το μέτρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Στις 884 μονάδες ο ΔΤΡ, στις 1.770 μονάδες ο FTSE 25, με συναλλαγές 93,3 εκατ. ευρώ και τζίρο 42,1 εκατ. ευρώ, μεγέθη ικανοποιητικά για δεύτερη συνεδρίαση του νέου έτους, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκαν σε ανοδική ημέρα και μάλιστα δοκιμάζοντας κρίσιμη -τεχνικά- περιοχή (των 650 μονάδων).

Στα χθεσινά σχόλιά μας... ζητούσαμε αντίδραση πάνω από τις 650 μονάδες, με τζίρο τουλάχιστον 25-28 εκατ. ευρώ, με την τελική αξία των συναλλαγών να είναι καταρχήν επαρκής για την υπέρβαση μίας περιοχής όπως αυτή που αναφέρθηκε σε ανάρτησή μας στον Εκηβόλο. Πρώτο δείγμα γραφής ενθαρρυντικό, να δούμε σήμερα-αύριο και από την επόμενη εβδομάδα ποιες είναι οι πραγματικές διαθέσεις long και short παικτών και ενόσω θα πλησιάζει το πρώτο ορόσημο του EwG και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων Αθήνας- δανειστών.

Ενα-ένα όμως και μένουμε στην εν εξελίξει κίνηση που μπορεί να «δοκιμάσει» τις διαθέσεις των πωλητών, εάν ο Γ.Δ. συνεχίσει προς τις 660 μονάδες. Σύμμαχος για μια νέα άνοδο του ΧΑ είναι και το θετικό κλίμα στις ξένες αγορές.

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, οι 665-666 και οι 675 μονάδες είναι οι στόχοι βραχυπρόθεσμα, ο ΔΤΡ πληρώνει τον στόχο των 880 με βλέψεις προς τις 900-920 μονάδες, με οδηγό την Εθνική και σηματωρό την Alpha Bank.

Καθοριστικός ο ρόλος της ΕΤΕ για την κίνηση όχι μόνο του κλάδου αλλά ευρύτερα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (με συνεχείς αναφορές μας στον Εκηβόλο για το 0,255 ευρώ της ΕΤΕ), καθώς εάν πιάσει το 0,275 ευρώ, θα είναι η δεύτερη τραπεζική μετοχή -μετά την Alpha Bank- που θα έχει πιθανότητες να πιάσει την τιμή της τρίτης ΑΜΚ, δηλαδή το 0,30 ευρώ.

Ενθαρρυντικό το ότι εκτός από ΕΤΕ και Alpha Bank αντιδρούν και οι Πειραιώς, Eurobank, με τον κλάδο ιδιαίτερα ευαίσθητο στις εξελίξεις, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει είτε υπέρ των long είτε υπέρ των short.

Επίσης ενθαρρυντικό το ότι αρκετοί ακόμη μη τραπεζικοί τίτλοι συνεχίζουν αθόρυβα προς υψηλότερες τιμές, κάτι που μπορεί να προσελκύσει και νέους traders στην αγορά. Να δούμε σήμερα-αύριο και τις συναλλαγές και τον τζίρο, για να έχουμε καλύτερη εικόνα για τη βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς τις πρώτες δύο συνεδριάσεις έδωσαν long σήμα και άλλες μετοχές πέραν των συνήθων γνωστών.

Ενδεικτική η περίπτωση της Viohalco, που τροφοδοτείται και από την παράλληλη αντίδραση της Cenergy, της ΔΕΗ με πειστική κίνηση χθες, αλλά και ακόμη ορισμένες μετοχές που επανεμφανίζονται στο προσκήνιο.

Ενδιαφέρουσα η κίνηση τίτλων όπως λ.χ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και κάποιων από τη μεσαία και χαμηλότερη αποτίμηση. Θα τα δούμε αυτά στη διάρκεια της συνεδρίασης σήμερα-αύριο, έχοντας ως οδηγό τον ΔΤΡ, συνεκτιμώντας την υποχώρηση του 10ετούς και τις διαθέσεις πωλητών - αγοραστών στην περίπτωση που το Χ.Α. συνεχίσει προς τις 660 μονάδες.

Τεχνικά για τον FTSE 25 κοντινή μας αντίσταση οι 1.785, με στόχο την περιοχή των 1.825 μονάδων. Με στηρίξεις στις 1.761 και στις 1.750 μονάδες γι' αυτή τη φάση της αγοράς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v