Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Χαμηλού κόστους» υπέρβαση των 650 μον.

Το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 14 μηνών πέτυχε ο ΓΔ με τις συναλλαγές, όμως, να παραμένουν υποτονικές. Οι τράπεζες στο ρόλο του οδηγού, ενώ ακολούθησαν δεικτοβαρή blue chip. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

XA: «Χαμηλού κόστους» υπέρβαση των 650 μον.

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχουν πιστωθεί οι αγοραστές, οι δύο στο νέο χρηματιστηριακό έτος και παρά τους χαμηλούς όγκους και την όχι υποστηρικτική, ελάχιστη, ειδησεογραφία, η γενικότερη εικόνα του Χ.Α. δείχνει ότι θέλει να διεκδικήσει υψηλότερα επίπεδα, αν σε αυτή την κίνηση συνηγορήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική βελτίωση του, έτσι κι αλλιώς χαμηλού, τζίρου, η κινητοποίηση των Τραπεζικών μετοχών μετά το μέσον της συνεδρίασης με αφορμή την είδηση που αφορούσε την "Βασιλεία ΙΙΙ" και η οποία έδωσε κινητικότητα και στον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο και οι καθ' όλα ενδιαφέρουσες κινήσεις που συνεχίζονται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου σε λίγες περιπτώσεις η ανοδική κίνηση χαρακτηρίζεται από συνέπεια και συνέχεια, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στα παραπάνω, αξίζει να προστεθεί και η αισθητή "παρέμβαση" των τελικών δημοπρασιών, οι οποίες έστειλαν αρκετές μετοχές του μη Τραπεζικού 25αρη, σε αρκετά χαμηλότερη τιμή από αυτή που βρίσκονταν στις 17.00.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες κέρδισαν μια παράταση στην εφαρμογή νέων, πιο αυστηρών κανονισμών, οι οποίοι μπορεί να επιβαρύνουν δυσανάλογα τους ισολογισμούς τους. Η Επιτροπή της Βασιλείας ανακοίνωσε ότι αναβλήθηκε η συνάντηση ανάμεσα σε κορυφαίους τραπεζικούς επόπτες και κεντρικούς τραπεζίτες που είχε προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο. 

Ερχόμενοι "εντός των τειχών" και ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου "Ανησυχία επικρατεί στις διοικήσεις των Τραπεζών καθώς η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης απομακρύνει την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις, τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ραντεβού της 9ης Μαρτίου, όταν η Ηγεσία της ΕΚΤ θα αποφασίσει για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, φαίνεται πως έχει χαθεί και ο επόμενος σταθμός είναι τον Απρίλιο. Οι πλέον απαισιόδοξοι αναφέρουν ότι 'δεν αποκλείεται, δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων που θα μεσολαβήσουν στην Ευρώπη, αλλά και του θολού τοπίου όσον αφορά στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να γίνει στις αρχές του Καλοκαιριού'. Άποψη, την οποία στοιχειοθετούν με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα από τώρα μέχρι τον Ιούνιο δεν έχει αποπληρωμές χρέους ικανές να φέρουν αδιέξοδο στην Κυβέρνηση".

Από την άλλη, απλήρωτα έμειναν χρέη προς την Εφορία, ύψους 890 εκατομμυρίων ευρώ τον Νοέμβριο, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των οφειλών των Φορολογουμένων προς τις Φορολογικές Αρχές στο δυσθεώρητο ποσό των 94,186 δισ. ευρώ.

Μέσα σε αυτές τις λίγες ειδήσεις κινήθηκε το Χ.Α. στην σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να μην έχει επαφή με το αρνητικό πρόσημο, "αντλώντας αισιοδοξία" από την Αγορά ομολόγων, καθώς μετά από 13 συνεδριάσεις η απόδοση του Ελληνικού 10ετους υποχώρησε χαμηλότερα του 7% (6,98% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία η όλη ανοδική προσπάθεια είναι αποτέλεσμα κινήσεων από εγχώρια χαρτοφυλάκια, με τους Ξένους να δηλώνουν ηχηρά απόντες (!).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, είναι το υψηλότερο των τελευταίων 14 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 20/11/2015 (658,84 μονάδες).

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η επιβεβαιωμένη υπέρβαση της ζώνης 656 - 659 (με φίλτρο τριών συνεδριάσεων) θα απαιτήσει σαφώς μεγαλύτερο τζίρο, ενώ η μέχρι πρότινος αντίσταση των 642 μονάδων έχει μετατραπεί σε πρώτη στήριξη, πάντα σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα. Η μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση προκειμένου να μην κινδυνεύσει το ανοδικό momentum είναι μέχρι την ζώνη που οριοθετείται από τους εκθετικούς ΚΜΟ των 10 και 30 ημερών, που σήμερα διέρχονται από τις 632 και 626 μονάδες αντίστοιχα.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο βραχυπρόθεσμος ανοδικός βηματισμός είναι μέχρι την ζώνη που οριοθετείται από τους εκθετικούς ΚΜΟ των 10 και 30 ημερών που σήμερα διέρχονται από τις 1705 και 1687 μονάδες, αντίστοιχα. Σε αντίθεση με τους προαναφερθέντες δείκτες, ο Τραπεζικός υπολείπεται σημαντικά από την τοπική κορυφή της 8/12/16 (896 μονάδες) Η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στο ανοδικό "gap" των 838 μονάδων. Η μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση για να μην χαλάσει η βραχυπρόθεσμα θετική εικόνα, είναι μέχρι την ζώνη των 815 - 800 μονάδων.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διέψευσε σε σημαντικό βαθμό τις πρωινές, συγκλίνουσες, εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών, που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο την συνέχιση της συσσώρευσης με χαμηλό τζίρο και τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις, από πλευράς αγοραστών, με την Αγορά να περιμένει τη συνάντηση του EwG στις 12 Ιανουαρίου, προκειμένου να "ψυχανεμιστεί" για το που βρίσκονται οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, αποφάσισε να διερευνήσει, τεχνικά, μερικούς τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους κάτωθι:

Πλαίσιο (0%): Για “μετόχους” και αμυντικούς επενδυτές. Αγοραστικό σήμα με την υπέρβαση των 4,07 ευρώ, ενώ τα 4,32 ευρώ αποτελούν το μεγάλο επίπεδο που χρειάζεται κατοχύρωση για να αλλάξει η τάση. Τα 3,70 ευρώ,, στην παρούσα, η πρώτη σημαντική στήριξη.

ΔΕΗ (+3,09%): Η σημερινή κατοχύρωση των 2,96 ευρώ, μας έδωσε ένα πρώτο αγοραστικό σήμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για κίνηση προς τα 3,21 ευρώ. Μεσοπρόθεσμα το 3,37 είναι το σημαντικό μας επίπεδο Κοντινή στήριξη το 2,83 και κύρια τα 2,75 ευρώ.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,41%): Εξαιρετικό γράφημα εδώ και μεγάλο διάστημα. Το 2,38 είναι κοντινή αντίσταση και το 2,20 στήριξη. Stop το 2,05. Κατοχύρωση των 2,40 ευρώ, μπορεί να δώσει συνέχιση προς το επίπεδο των 2,75 ευρώ.

Επίσης, "ντουμπλάρισε" τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η Viohalco (+3,82%), με τον τίτλο να επιστρέφει υψηλότερα των 1,35 ευρώ, σε κλείσιμο, αλλάζοντας την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,39 - 1,40 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, αρκετές είναι οι ενδιαφέρουσες κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Έτσι, εκτός από το +18,92% της Τρ. Αττικής, αποτέλεσμα πονταρισμάτων ότι θα αλλάξει ο Νόμος Χαρδούβελη, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Ιντρακόμ (+6%), πέμπτη συνεχόμενη ανοδική το Υγεία (+1,33%), έξι ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά, "μετράει" ο Άβακας (+9,54%), ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Cenergy (+6,41%) με συνεχώς αυξανόμενους όγκους.

Υπενθυμίζεται ότι στον εν λόγω τίτλο και σύμφωνα με την τελευταία, επίσημη, κατάσταση του Χ.Α., ο όμιλος Viohalco κατέχει ποσοστό 81,93%, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την χρηματιστηριακή συνέχεια.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ένα ακόμα λιθαράκι βελτίωσης της τεχνικής εικόνας, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, έβαλε η σημερινή συνεδρίαση και όλοι περιμένουν την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 659 μονάδων, με πρώτο στόχο τις 665 μονάδες.

Όσο ο Δείκτης συντηρείται υψηλότερα των 644 μονάδων, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, η ανοδική τάση παραμένει σε πλήρη ισχύ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το πρώτο στοίχημα του νέου έτους σχετίζεται με την εκπλήρωση ανοδικής κίνησης για τον 1ο μήνα του έτους, το λεγόμενο 'January effect', κίνηση που συμβάλει στη διαμόρφωση θετικής ψυχολογίας για τη συνέχεια" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Υπενθυμίζεται ότι η περσινή χρονιά, είχε ξεκινήσει πτωτικά διαμορφώνοντας μάλιστα τη χαμηλή της επίδοση στις 11 Φεβρουαρίου, πορεία που ενδεχομένως συνέβαλε στη χαμηλή τελική επίδοση που απολογιστικά προέκυψε.

Ωστόσο, οι ασύμμετρες κινήσεις που σημειώνονται τελευταία στις Αγορές, προϊόν των πολλαπλών εξωγενών διαταραχών σε συνδυασμό με τον ενεργότερο ρόλο των Κεντρικών Τραπεζών μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, έχουν οδηγήσει σε ακύρωση πολλών συμβατικών κινήσεων των Αγορών.

Έτσι, για παράδειγμα, στη Wall Street ο δείκτης S&P έχει μόλις 5 από τις τελευταίες 11 χρονιές (2006 - 16) με θετικό πρόσημο κατά τον πρώτο μήνα του έτους, οδηγώντας πρακτικά σε ακύρωση του "January effect".

Στα καθ΄ ημάς, το ξεκίνημα του 2017 συνοδεύεται από νέες φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω του ψηλότερου ΕΦΚ για τα Καύσιμα, τον Καφέ, τον Καπνό και τo Internet αλλά και πρόσθετες επιβαρύνσεις για όλες τις κατηγορίες των Φορολογουμένων.

Από την άλλη πλευρά, η ολοκλήρωση του deal της μεταβίβασης της Νίκας κινείται στη σωστή κατεύθυνση, μεταφέροντας το μήνυμα ότι είναι δυνατή η ολοκλήρωση επιχειρηματικών συμφωνιών, αν όλες οι Πλευρές έχουν την διάθεση να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Και η δρομολόγηση των συμφωνιών επί των NPLs θα αποτελέσει για την Αγορά το μεγαλύτερο τεστ από το οποίο θα εξαρτηθεί και η εξυγίανση των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων, σε συνδυασμό με την προώθηση και άλλων εμπροσθοβαρών δράσεων με αιχμή τις Αποκρατικοποιήσεις.

Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης θα αποτελέσει, ασφαλώς, καίριας σημασίας ζήτημα, με ζητούμενο την επίσπευσή της, ώστε να ανοίξει ο οδικός χάρτης προς την κανονικότητα, αν και η τελευταία πληροφόρηση μεταθέτει μάλλον το χρόνο της για τον επόμενο μήνα.

Μέχρι τότε, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δύσκολα θα μπορέσει να διαφοροποιήσει τη συμπεριφορά του, θα συνεχίσει δηλαδή τη συσσώρευσή του, κινούμενο με χαμηλούς ημερήσιους τζίρους, ψηλότερους πάντως από τους "εορταστικούς" οπότε οι συνεδριάσεις έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα.

Στο διεθνές περιβάλλον, όλα τα μάτια των Αγορών αναμένεται να στραφούν προς την 20η Ιανουαρίου, ημερομηνία ανάληψης της Αμερικανικής Προεδρίας από τον Donald Trump, ώστε να αρχίζει να διευκρινίζεται το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει, ιδιαίτερα ως προς το ύψος του πακέτου τόνωσης της Οικονομίας που θα εφαρμοστεί και της εμπορικής πολιτικής που θα ακολουθήσει.

"Στο μεταξύ, το 8ο τρομοκρατικό χτύπημα της Κων/λης από το Δεκέμβριο του 2015, συνιστά αντικειμενικά ένα ακόμη 'μαύρο κύκνο' για τις Αγορές που επί του παρόντος 'εθίστηκαν' στη συστηματική αγνόησή τους, ελέω των παρεμβατικών κινήσεων των Κεντρικών Τραπεζών και των 'δυνατών χεριών' και ενώ η ύφεση έχει ήδη συντελεστεί στην Τουρκική Οικονομία" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης ASX 200 (+1,19%). Οι Αγορές σε Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Ταϋλάνδη παρέμειναν και σήμερα κλειστές λόγω αργίας.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με τον FTSE 100 να κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά, με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, μετά την χθεσινή αργία.

Μικρά κέρδη για Χρυσό και US Oil, υποχωρεί χαμηλότερα το Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο PMI της Caixin για τον Κινεζικό τομέα Μεταποίησης ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο σε 51,9 από 50,9 τον προηγούμενο μήνα, ενώ βρέθηκε σε έδαφος ανάπτυξης για έκτο συνεχόμενο μήνα, όπως γνωστοποίησαν σήμερα η Caixin Media και η Markit.

Η ανάγνωση σηματοδότησε την ισχυρότερη ανάκαμψη που έχουν δει οι συνθήκες στη Μεταποίηση από τον Ιανουάριο του 2013.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο PMI για το Γερμανικό τομέα Μεταποίησης ενισχύθηκε περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν το Δεκέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε σε 55,6 από 54,3 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την IHS Markit. "Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2014", μεταδίδει το MarketWatch.

Υποχώρησαν απότομα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στη Γερμανία τον περασμένο μήνα, ενώ το ποσοστό των ανέργων παράμεινε σε χαμηλό ρεκόρ. Οι αιτήσεις υποχώρησαν κατά 17.000 τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, βάσει εποχικής προσαρμογής, όπως γνωστοποίησε σήμερα η Αρμόδια Υπηρεσία "BA". Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν σημαντικά μικρότερη πτώση, κατά μόνο 5.000 αιτήσεις.

Ο Γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,3% στον μήνα, αλλά και 0,6% σε ετήσιους όρους, γνωστοποίησε η "Insee". Αντίθετα, οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,5% και ετήσια 0,8%.

Οι Γερμανικές τιμές καταναλωτή εναρμονισμένες με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο 1,7% σε ετήσια βάση μετά από μια αύξηση 0,7% το Νοέμβριο, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από τον Ιούλιο του 2013 και είναι υψηλότερος από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 1,3%.

"Αν και ο πρώτος καιρός της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 έχει περάσει, τα υψηλά επίπεδα 'κακού' χρέους συνεχίζουν να ταλαιπωρούν το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα και μπορεί να πυροδοτήσουν νέες κρίσεις το έτος που έρχεται", προειδοποίησε ο Howard Goldring, επικεφαλής στην "Delmore Asset Management", μιλώντας στο CNBC.

"Οι επενδυτές αυτή τη στιγμή έχουν εστιάσει στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Ιταλικής 'Monte dei Paschi', αλλά δεδομένου ότι η Ιταλία δεν είναι η μοναδική Χώρα της ΕΕ με μεγάλους όγκους 'κόκκινων' δανείων στον ισολογισμό της, οι αναλυτές ανησυχούν πως περαιτέρω Τραπεζικές κρίσεις θα προκύψουν στην Ευρώπη", μεταδίδει το διεθνές δίκτυο.

Σύμφωνα με την KPMG, "ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός Τομέας έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας περίπου 1,1 τρισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες".

Το Euronext ανακοίνωσε πως έχει προσφέρει 510 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τον Γαλλικό βραχίονα εκκαθάρισης του London Stock Exchange (LSE). "Η πώληση θα βοηθούσε την προτεινόμενη συγχώνευση $28 δισ. του LSE με το Deutsche Boerse", υπενθυμίζει το Reuters.

Οι LSE Group και LCH Group Limited επιβεβαίωσαν πως έχουν συμφωνήσει στους όρους της προσφοράς του Euronext, η οποία είναι εξ ολοκλήρου σε μετρητά.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο μεταποιητικός τομέας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. Το Ινστιτούτο "ISM" ανακοίνωσε ότι ο δείκτης Μεταποίησης αυξήθηκε στις 54,7 μονάδες, από 53,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική μηνιαία άνοδο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στις 53,8 μονάδες.

"Οι μονομερείς πρακτικές υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο αυξανόμενος Κινεζικός δυναμισμός και η αποδυναμωμένη Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, βοηθούν στο να είναι το 2017 η πιο μεταβλητή χρονιά, από άποψη πολιτικών κινδύνων, από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και μετά", σύμφωνα με το Eurasia Group. "Το 2017 μπαίνουμε σε μια περίοδο γεωπολιτικής ύφεσης", τόνισε η εταιρεία με έδρα στη Νέα Υόρκη.

"Ένας Παγκόσμιος πόλεμος, ή η κατάρρευση των Θεσμών των Κεντρικών Κυβερνήσεων δεν είναι αναπόφευκτα, αν και μια τέτοια έκβαση είναι πλέον πιθανή".

Επιστροφή στο ΧΑ

Σημαντική μείωση καταγράφουν οι οφειλές του Δημόσιου τομέα προς την Αγορά τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών, συνολικά οι οφειλές (ληξιπρόθεσμες και εκκρεμείς επιστροφές φόρου) ανέρχονται σε 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν ένα μήνα νωρίτερα ανέρχονταν σε 6,33 δισ. Καταγράφεται, δηλαδή, υποχώρηση κατά 727 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 658,66 μονάδες (+1,86%), στις 17.00 βρέθηκε στις 658,3 (+1,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 656,61 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,55%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, σκαρφάλωσε στα 42,1 εκατ. από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ), ενώ το 49,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από τους Εθνική, Alpha Bank, Eurobank.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν είχαν "συνάντηση" με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Motor Oil και Σαράντης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και όσον αφορά την μετοχή της "ALPHA TRUST Α.Ε.Δ.Α.Κ.Ο.Ε.Ε.": α) Αύξηση ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρείας από €0,30 σε €0,41, β) παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση των 3.093.252 (KO) μετοχών της εταιρείας, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,41 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 773.313 (ΚΟ) μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €1,64, στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της και γ) οι μετοχές της εταιρείας δεν ενσωματώνουν το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,64118152 ανά μετοχή στους μετόχους με καταβολή μετρητών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών με νέα τελική ονομαστική αξία εκάστης €1,00 και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 14,96 ορίζεται η 09/01/2017.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σχετική αύξηση στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (57.482 συμβόλαια).

Στα 7.797 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.071, 1.059 για τον Ιανουάριο και 12 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.771,5) κινήθηκε μεταξύ 1.743,5 και 1.776,75 μονάδων και διατήρησε την οριακή υποτίμηση 0,05%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Viohalco, 93.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.021), Πειραιώς (15.904), Εθνική (25.995), MIG (1.881), ΟΠΑΠ (101), ΔΕΗ (355), Alpha Bank (1.829), Viohalco (140), Ελλάκτωρ (167), Ελ. Πετρέλαια (230), Μυτιληναίος (374), ΟΤΕ (144).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.954.431 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (7.289.014 τεμ.) και Eurobank (8.587.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.431.535 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v