Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαζεύονται» οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Πτωτικές τάσεις με τον ΓΔ στην περιοχή των 655 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 2% για Εθνική, Τιτάνα, Jumbo. Στο κόκκινο Alpha, Πειραιώς, Eurobank. Κέρδη για ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Lamda. Περιορισμένος ο τζίρος.

«Μαζεύονται» οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σταθερά σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ. Ηπιες διακυμάνσεις σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο, έως 1,20% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης νωρίτερα, στις 649 μονάδες.

Περιορισμένης έκτασης συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο, με ανάλογο τζίρο και με τους traders να μη βιάζονται να δοκιμάσουν τιμές υψηλότερα των 660 μονάδων. Μετά τις 14:45 ο ΓΔ κινείται στις 654 μονάδες, με πτώση 0,50%.

Ευκαιρία για εκτίμηση της κατάστασης το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, ενώ ακόμη είναι νωρίς για να συγκεκριμενοποιηθεί η ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

Με σημείο αναφοράς τη χθεσινή τοπική κορυφή των 659,82 μονάδων -για τον ΓΔ-, σήμερα δοκιμάζεται σειρά βραχυπρόθεσμων στηρίξεων που εκτείνονται μέχρι τις 645 μονάδες. Δεδομένης μάλιστα της αυριανής αργίας, οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις από την πλευρά των πωλητών θα πρέπει να θεωρούνται λίγο ως πολύ φυσιολογικές.

Πόσο μάλλον που μέχρι νωρίτερα είχαν τα χαρακτηριστικά μίας ελεγχόμενης κατοχύρωσης μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων, συνεκτιμώντας τη θετική απόδοση του ΓΔ από την αρχή της Δευτέρας (1,56%) αλλά και σε διάστημα εβδομάδος (2,83%).

Ενδεικτικό του χαρακτήρα της υποχώρησης, το γεγονός της ενεργοποίησης εντολών αγοράς, όταν λίγο μετά τις 11:15 αλλά και στις 11:50 ο ΓΔ δοκίμασε τις 649 και 650 μονάδες αντίστοιχα. Σε αυτά τα δύο χρονικά σημεία της συνεδρίασης έγιναν κινήσεις στη μετοχή της Coca Cola και δευτερευόντως της Alpha Bank. Αποτέλεσμα, σταδιακά μετά τις 12:00 να μειωθούν σημαντικά οι απώλειες, φθάνοντας νωρίτερα στο 0,45% και στις 654 μονάδες.

Στα χαμηλά της ημέρας έγιναν αγορές σε Alpha Bank, Coca Cola αλλά και σε Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και στη συνέχεια σε μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, Motor Oil, Lamda Development, METKA και λιγότερο σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σε γενικές γραμμές, η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς αποτιμάται ως ικανοποιητική, καθώς πρόκειται για την πρώτη εβδομάδα του 2017, χωρίς να έχουν υπάρξει νεότερα από το θερμό μέτωπο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Κυρίως η ανοδική φορά των ξένων αγορών, η κεκτημένη ταχύτητα από τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2016 και η απουσία αρνητικών ειδήσεων συμβάλλουν στη μικρή ενίσχυση της στάσης των αγοραστών, που αφορμής δοθείσης "δοκιμάζουν" την... πολυσυζητημένη περιοχή των 660 μονάδων.

Στις 14:40 είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν 60 εκατ. μετοχές -σχεδόν 17 εκατ. τεμάχια στην Πειραιώς και άλλα 13 εκατ. τεμάχια στην Εθνική-, με τον τζίρο να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ. Συνεπώς δύσκολος ο στόχος για τα πάνω από 46 εκατ. ευρώ συναλλαγές, που είχαμε θέσει ως ζητούμενο στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Τουλάχιστον ένα "κλείσιμο" του ΓΔ πέριξ των 655 μονάδων θα συντηρούσε το ανοδικό momentum και από Δευτέρα βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v