Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Προς τις 650 μονάδες διορθώνει ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο των πιέσεων. Περιορισμένος ο τζίρος. Απώλειες και για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Επιμένουν ανοδικά Coca Cola, Motor Oil, Σαράντης.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στάση αναμονής από Φρανκφούρτη, Μιλάνο, μέχρι Αθήνα, με μικρή διόρθωση των βασικών δεικτών.

Εύλογη η στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών μετά την πρώτη ανοδική εβδομάδα για το 2017, που πλέον θα πρέπει να αρχίσουν να αποτιμούν τα νεότερα από τα διάφορα μέτωπα. Από το ιταλικό, το κινεζικό, της Fed (και των ΗΠΑ) μέχρι αυτό της δεύτερης αξιολόγησης όσον αφορά στα καθ' ημάς.

Προς τις 11.560 μονάδες νωρίτερα ο DAX, χαμηλότερα στις 19.597 ο ΜΙΒ, προς τις 655 μονάδες ο ΓΔ στο ΧΑ.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τη διάθεση μερίδας των traders να έχει διαφανεί από νωρίτερα το πρωί, κάτι που αποτυπώθηκε στις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα από τα επίπεδα των 660,84 μονάδων. Σταδιακά στα πρώτα 35'-40' οι πωλήσεις/πιέσεις έφτασαν μέχρι τις 655 μονάδες, θυμίζοντας πως στο εύρος τιμών από τις 650 έως τις 660 θα απαιτηθούν νεότερα και περισσότερες συναλλαγές/τζίρος για να κινηθεί ο ΓΔ είτε προς τις 665 είτε να υποχωρήσει προς τις 650 και 645 μονάδες.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος, με το 45% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικό σε μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, Τράπεζας Κύπρου, ΟΠΑΠ, Φουρλή, Motor Oil, Cenergy κ.ά.

Από τις 873 προς τις 863 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών λόγω των πωλήσεων σε μετοχές κυρίως της Alpha Bank (απώλειες 1,53%), δευτερευόντως της Εθνικής (απώλειες 0,39%), με τον ΔΤΡ να έχει ως όρια τις 880 ως άνω και τις 850/840 ως κάτω σημαντική στήριξη.

Η απουσία εξελίξεων από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, η προεξόφληση πολλών traders πως στο EwG της Πέμπτης δεν θα προκύψει κάτι ουσιαστικό (πέραν της αναμενόμενης άρσης της εμπλοκής για την προοπτική ενεργοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, από αρχές Φεβρουαρίου) αποστερεί τους long από ένα σημαντικό λόγο για να δοκιμάσουν να κινηθούν πάνω από τις 660 μονάδες σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Ζητούμενο η άμυνα, σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, καθώς μετά το ανοδικό 4Χ4 στις 660 προέχει η διασφάλιση των κεκτημένων, δηλαδή των "νέων υψηλών" που καταγράφηκαν για τον Γενικό Δείκτη.

Με οροφή τις 660 και στήριξη προς τις 650 (και 645 μον.) θα πρέπει να απορροφηθεί η όποια προσφορά ενεργοποιείται από την πλευρά των πωλητών, συνεκτιμώντας πως για τον ΓΔ η απόδοση είναι κοντά στο 3% σε διάστημα εβδομάδος και 5,72% για τον ΔΤΡ πάντα στο ίδιο διάστημα.

Στο κόκκινο οι 20 από τις 25 μετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τη δεικτοβαρή Coca Cola με μόλις 10 κομμάτια (αξίας 208 ευρώ) στις 11:10 να απορροφά ένα μέρος της διόρθωσης.

Με θετικό πρόσημο -την ίδια ώρα- ο Σαράντης, τα FF Group, η Lamda Development και η Motor Oil.

To ενδιαφέρον είναι πως για τη μετοχή της ΜΟΗ καταγράφεται "νέα υψηλή τιμή" στα 13,73 ευρώ, σε μία εντελώς contrarian κίνηση, με συνολικά κέρδη 4,10% σε διάστημα εβδομάδος.

Στο 0,75 ευρώ με μικρά κέρδη και με αυξημένες συναλλαγές η μετοχή της Cenergy. Απόλυτα συγκεντρωμένη η μετοχή (σε ποσοστό κοντά στο 85% οι βασικοί μέτοχοι), με περιορισμένο (και ελεγχόμενο) free float η μετοχή του νέου σχήματος που προέκυψε από την απορρόφηση των Σωληνουργείων και Καλωδίων μπορεί να κινηθεί κατά το δοκούν (των βασικών μετόχων), διαμορφώνοντας αποτίμηση της τάξεως των 142 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v