Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος, μετά το αρνητικό ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης. Ανοδική κίνηση για τράπεζες, «γύρισμα» για Coca Cola, υπεραποδίδουν ΔΕΗ, Viohalco, Σαράντης. Παραμένει «μετρημένος» ο τζίρος.

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά, με περιορισμένες διστακτικές κινήσεις, περνά η πρώτη ώρα συνεδρίασης στο Χ.Α. Με απώλειες τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχωρούν από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, με την αντιπαράθεση Τραμπ - Μέρκελ να κυριαρχεί στη σκιά της σκλήρυνσης της γραμμής Μέι για Brexit.

Με όλο και περισσότερα μέτωπα ανοιχτά η Ευρώπη, στο ιταλικό ήρθε να προστεθεί και η κόντρα Ουάσιγκτον - Βερολίνου, οι traders κινούνται προσεκτικά προς τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε η ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ και η λήξη της πρώτης σειρά για το 2017 στα Παράγωγα.

Στο Χ.Α., οι περιορισμένες συναλλαγές, τζίρος αποτυπώνουν το ανάλογο ενδιαφέρον των traders, που ελλείψει ουσιαστικών εξελίξεων ή προσδοκιών παραμένουν εκτός παιδιάς. Για τα καθ’ ημάς, η Παρασκευή έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον καθώς αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο S&P. Ωστόσο, η απουσία ειδήσεων από το μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης, η εμπλοκή με το ΔΝΤ, η απομάκρυνση του ενδεχόμενου να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στις 26 Ιανουαρίου, κρατά την αγορά κολλημένη στα τρέχοντα επίπεδα.

Με τις 670 μονάδες μεσοπρόθεσμη αντίσταση και βραχυπρόθεσμη τις 650, η αγορά χρειάζεται 2-3 «κλειδιά» για να ξεκλειδωθεί η προοπτική της υπέρβασης των 680 μονάδων. Μέχρι τότε οι βραχυπρόθεσμοι θα περιορίζονται στις απολύτως επιλεκτικές κινήσεις, εστιάζοντας κυρίως σε μετοχές με διαμορφωμένη ανοδική τάση.

Σταδιακές αγορές σε μετοχές αυτής της κατηγορίας οδηγούν μετά τις 11:20 την αγορά λίγο υψηλότερα, με τον Γ.Δ. προς τις 648 μονάδες, με τον FTSE 25 στις 1.730 και με τον ΔΤΡ πάνω από τις 830 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, θα μπορούσε να δώσει μία μικρή κίνηση πάνω από τις 840 μονάδες, με αφορμή τη χθεσινή έκθεση της Goldman Sachs και την κατά έως 25% υψηλότερα στοχοθέτηση για τις μετοχές των συστημικών ομίλων. Εάν στη συνέχεια ο ΔΤΡ κινηθεί πέραν των 840 μονάδων, θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά τι το κλίμα, καθώς blue chips με long σήμα ενισχύουν τη θέση τους.

Το ανοδικό «γύρισμα» της Coca Cola συνέβαλε στην ανάλογη κίνηση του Γ.Δ., με την Alpha Bank και τη Eurobank να ακολουθούν. Είχαν προηγηθεί σταδιακά μετά τις 11:20 οι μετοχές των FF Group, Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ σημαντική βοήθεια δίνεται και από τη ΔΕΗ.

Για ορισμένους αναλυτές και traders η ΔΕΗ παραμένει στο προσκήνιο, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον ΑΔΜΗΕ, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποβεί επ’ ωφελεία της Επιχείρησης. Σημειωτέον πως εάν δεν βρεθεί λύση που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών (βεβαίως και του SSM, των δανειστών) μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τότε ενεργοποιείται η προοπτική διάθεσης του συνόλου (100%) του φορέα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τη ΔΕΗ.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος στις μετοχές του ΟΛΠ, του Σαράντη, ικανοποιητική η αντίδραση για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με αγοραστές ενισχύονται στα 4,43 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Λίγο μετά τις 11:30 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 10,1 εκατ. μετοχών, ο δε τζίρος μόλις που είχε ξεπεράσει τα 4,5 εκατ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερος του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας.

Μικρή υποχώρηση για το 10ετές προς τις 702 μονάδες βάσης (7,02%), ξεκινώντας από τις 705 (7,054%), με τάση περαιτέρω αποκλιμάκωσης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v