Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθαρή έξοδο από την ΕΕ θα ζητήσει σήμερα η Τερέζα Μέι

Έτοιμη η Μέι να ανακοινώσει αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία αγορά της ΕΕ. Θα γνωστοποιήσει τις δώδεκα προτεραιότητες για τις διαπραγματεύσεις. Στις 13:45 η ομιλία. Για την αντίδραση της αγοράς προετοιμάζεται η βρετανική κυβέρνηση.

Καθαρή έξοδο από την ΕΕ θα ζητήσει σήμερα η Τερέζα Μέι

Το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά τροφίμων και υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ζητήσει παντελώς νέα εμπορική σχέση με το μπλοκ, αναμένεται να δηλώσει η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι, η οποία σήμερα θα γνωστοποιήσει το σχέδιό της για το Brexit.

Η Μέι αναμένεται ότι μέσω της σημερινής της ομιλίας θα δηλώσει ξεκάθαρα πως αναμένει η Βρετανία να φύγει από την ενιαία αγορά και να αναμορφώσει τις σχέσεις της χώρας με την τελωνειακή ένωση, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, κάτι που θα επιφέρει πλήγμα στις επιχειρηματικές ομάδες που ζητούσαν να διατηρηθούν όσο το δυνατόν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη. Η Μέι δεν ενδιαφέρεται για «μερική» ή «συνεταιριστική» συμμετοχή στην ΕΕ, ή «οτιδήποτε μας αφήνει μέσα κατά το ήμισυ και έξω κατά το ήμισυ», σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο της.

«Επιζητούμε έναν νέο και ισότιμο συνεταιρισμό -μεταξύ μιας ανεξάρτητης, αυτοδιοικούμενης, παγκόσμιας Βρετανίας και των φίλων και συμμάχων μας στην ΕΕ», σύμφωνα με τα αποσπάσματα. «Δεν επιζητούμε να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες. Δεν επιζητούμε να κρατήσουμε τμήματα της συμμετοχής μας καθώς θα αποχωρούμε».

Η αποχώρηση από την ενιαία αγορά των υπηρεσιών θα απογοητεύσει τις τράπεζες, που ίσως αρχίσουν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας και δραστηριότητες από το Λονδίνο, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη πρόσβαση στις άλλες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, θα αυξήσει τις πιέσεις προς τη Μέι να διασφαλίσει μια μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν τράπεζες και εταιρείες εξαγωγής προϊόντων.

Το γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού αναφέρει πως η σημερινή ομιλία της Μέι θα είναι το ολοκληρωμένο και τελικό σχέδιο για τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης από την ΕΕ.

Μέχρι στιγμής η Μέι προσπαθούσε να αναφέρει όσο το δυνατόν λιγότερα για τη στρατηγική της, υποστηρίζοντας πως η αποκάλυψη της διαπραγματευτικής κατεύθυνσής της πριν αρχίσουν οι συνομιλίες θα της «έδενε τα χέρια».

Αυτή η στάση όμως έχει δημιουργήσει προβλήματα, με τους traders να εκφράζουν χθες τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Downing Street δεν αποκαλύπτει καν τι ώρα θα μιλήσει η πρωθυπουργός. Πριν από λίγο, το γραφείο της πρωθυπουργού γνωστοποίησε πως η ομιλία της Μέι θα πραγματοποιηθεί στις 11:45 GMT (13:45 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το Bloomberg, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες στο Λονδίνο αμέσως μετά την ομιλία της Μέι, για να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τράπεζες και αγορές.

Οι 12 στόχοι του Brexit

Χθες το βράδυ, το γραφείο της Μέι γνωστοποίησε πως θα ανακοινώσει 12 βασικούς στόχους, που αναμένεται να περιλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο στο θέμα της μετανάστευσης, την αποκατάσταση της εξουσίας του Κοινοβουλίου να νομοθετεί, και τον τερματισμό της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί της βρετανικής νομοθεσίας.

Αν και θα πει πως αναμένει η Βρετανία να φύγει από την ενιαία αγορά, ωστόσο οι δηλώσεις για την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit δεν αναμένεται να είναι το ίδιο οριστικές, δείχνοντας ότι ένα υβριδικό μοντέλο ίσως είναι η καλύτερη λύση, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.    

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου της σε ό,τι αφορά στο τελωνειακό ζήτημα δεν θα αναπτυχθούν πλήρως, όμως η Μέι κατευθύνεται προς μια συμφωνία που θα επιτρέπει στη Βρετανία να εμπορεύεται ελεύθερα με χώρες σε όλον τον κόσμο. 

Η ΕΕ είναι πιθανό να επιμείνει στην ελευθερία κίνησης των υπηκόων χωρών-μελών της ΕΕ με αντάλλαγμα την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ενώ πολλοί από τους Βρετανούς ψηφοφόρους ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας ακριβώς ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν την είσοδο μεταναστών.

Η Μέι αναμένεται να πει ότι θέλει τη Βρετανία να καταστεί «μαγνήτης για διεθνή ταλέντα» και ένα «μεγάλο, παγκόσμιο εμπορικό έθνος» του οποίου η δράση θα εξαπλώνεται πέρα από τα όρια της Ευρώπης, για να οικοδομήσει σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου.

Επίσης, θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -ορισμένες από τις οποίες θα έχουν εκπροσώπους τους στην ομιλία της στο Λονδίνο- ότι θέλει να παραμείνει "αξιόπιστος εταίρος, πρόθυμος σύμματος και στενός φίλος". 

"Θέλουμε να αγοράσουμε τα προϊόντα σας, να σας πουλήσουμε τα δικά μας, να εμπορευθούμε μαζί σας όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα και να συνεργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε όλοι πιο ασφαλείες και με μεγαλύτερη ευημερία μνέσω της συνεχιζόμενης φιλίας μας", θα πει η Μέι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v