Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Tα ορόσημα της εβδομάδας

Δεν αποκλείεται να δούμε ένα συντηρητικό παιχνίδι στο ΧΑ, μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης. Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός. Η εικόνα στον FTSE 25. Η προσοχή και στις ξένες αγορές.

ΧΑ: Tα ορόσημα της εβδομάδας

Με συγκρατημένη άνοδο υποδέχθηκε τον Τραμπ η Wall Street, σε στάση αναμονής η Ευρώπη, με την προσοχή σε ESM και Eurogroup η Αθήνα. Από τη Δευτέρα, η αμερικανική αγορά θα αρχίσει να αποτιμά τα έργα του νέου προέδρου των ΗΠΑ, έχοντάς τον πριμοδοτήσει -ήδη- με ένα θεαματικό ράλι από την επομένη κιόλας της εκλογής του τον Νοέμβριο, με διαδοχικά ιστορικά υψηλά στη συνέχεια.

Εργα και πράξεις που θα αποτυπώνονται από τη Wall Street μέχρι το Πεκίνο και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με το Βερολίνο εμφανέστατα σε στάση... νευρικής αναμονής. Εχουν να δουν και να βιώσουν πολλά (και) οι αγορές το 2017, εκ προοιμίου γνωστό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δύσκολη συνέχεια που ακολουθεί.

Για... new era κάνουν λόγο αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, να δούμε τι θα δούμε...

Εύλογα σε στάση αναμονής και η Ελλάδα, περιμένοντας -εκτός όλων των άλλων- και τα νεότερα από το μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης, εστιάζοντας καταρχήν τη Δευτέρα στον ESM και (κυρίως) την Πέμπτη στο Eurogroup. Κατά γενική εκτίμηση, εάν μέχρι το τέλος της εβδομάδος δεν προκύψει κάτι χειροπιαστά ενθαρρυντικό, τότε πιθανότατα θα συνεχιστεί η πλαγιολίσθηση της αγοράς, με βασικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς ήδη σε κλίση.

Η λήξη της σειράς Ιανουαρίου στα Παράγωγα δεν μας έκανε σοφότερους για τη συνέχεια (συνεκτιμώντας πως η απόδοση/ρίσκο του 3ετούς είναι μεγαλύτερη από του 10ετούς ομολόγου), ούτε όμως και η αξιολόγηση του οίκου S&P που τήρησε μία ουδέτερη, επιφυλακτική στάση αναμονής. Αλλωστε τα σημαντικά και το διακύβευμά τους είναι μπροστά (κλείσιμο ή όχι της δεύτερης αξιολόγησης, ένταξη ή όχι στο QE, πολιτικές εξελίξεις ή όχι), κάτι που επηρέασε την ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Αθήνα κάνει ολοένα περισσότερα βήματα πίσω, προκειμένου να πετύχει το ξεπάγωμα της διαδικασίας και την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα. Στα ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη και της Ελενας Λάσκαρη έχουμε μία πλήρη εικόνα της κατάστασης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, την ώρα που οι διευκρινίσεις Λαγκάρντ (για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά) προφανώς έχουν τη σημασία τους.

Συνεπώς από Δευτέρα η στάση των traders καθορίζεται από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με οδηγό τη Wall Street και τις εξελίξεις σε αυτά που μας αφορούν ως χώρα.

Το γεγονός πως στις τελευταίες συνεδριάσεις μειώθηκαν κατακόρυφα συναλλαγές και τζίρος καταδεικνύει τη στάση αναμονής και την επιφυλακτικότητα πολλών παικτών να αναλάβουν μεγαλύτερη έκθεση/ρίσκο στην ελληνική αγορά. Αλλωστε υποτονικό ήταν το κλίμα την τελευταία εβδομάδα και στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μέσος ημερήσιος τζίρος χαμηλότερος των 30 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για μία πειστική επαναφορά αρχικά πάνω από τις 650, με στόχο το τελευταίο υψηλό των 670 μονάδων. Οπως σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, τα τεχνικά σήματα και η εικόνα ειδικά του τραπεζικού κλάδου καθιστούν δυσχερές αυτό το θετικό σενάριο, εκτός εάν από Δευτέρα, Πέμπτη σημειωθούν θεαματικές ανατροπές (κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι).

Σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς των τελευταίων ημερών (μετά τα υψηλά της 11ης Ιανουαρίου), προτιμητέα επιλογή όσων ενεργών traders το stock picking, σε μία αγορά που όμως διολισθαίνει και καθημερινά οι κύριες επιλογές (του FTSE25 ) γυρίζουν σε short θέση από long, δυσκολεύοντας το intraday.

Οπως σημειώνουν έγκυροι αναλυτές "... για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο ΓΔ δείχνει να ερωτοτροπεί επικίνδυνα με την κρίσιμη στήριξη των 640 μονάδων, αδυνατώντας να καλύψει το καθοδικό κενό των 650 μονάδων, ελάχιστη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας".

Οσον αφορά στον FTSE25 η ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας (την Παρασκευή) σώζει προσώρας την κατάσταση καθώς κράτησε σε κλείσιμο τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών. Για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας απαιτείται (τουλάχιστον) η υπέρβαση του καθοδικού χάσματος των 1.741 μονάδων, ενώ διάσπαση των 1.715 θα συνέβαλε στη ραγδαία επιδείνωσή της.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 802,80 μονάδες, με στήριξη στις 786 και κοντινότερη αξιόλογη αντίσταση στις 830 μονάδες. Ενδιαφέρον έχει να δούμε εάν λ.χ. το Road Show που διοργάνωσε η Deutsche Bank στο Λονδίνο θα μπορούσε να επηρεάσει κατά τι τον κλάδο, με την Αναστασία Παπαϊωάνου να αναφέρεται λεπτομερώς στα της 3ήμερης εκδήλωσης.

Συνεπώς το ΧΑ βρίσκεται και πάλι επί... ξυρού ακμής, μένοντας να φανεί αυτή την εβδομάδα εάν για τον ΓΔ θα (ξανα)δούμε ακόμη και το 5άρι μπροστά, ή θα υπάρξει διαφυγή πάνω από τις 650 μονάδες. Με βάση το πρόγραμμα της εβδομάδας, δεν αποκλείεται Δευτέρα-Πέμπτη να δούμε ένα συντηρητικό παιχνίδι, ενδεχομένως με επιλεκτικές κινήσεις προεξόφλησης και πιθανόν την Παρασκευή -ανάλογα με την έκβαση του Eurogroup- να έχουμε αποσαφήνιση της τάσης.

Συνεκτιμώντας από τις αναφορές/εκτιμήσεις του S&P, που δεν βλέπει ένταξη στο QE το 2017, τις αλλαγές στη στάθμιση, υπολογισμό κλεισίματος από Δευτέρα και την αναμονή των ξένων αγορών, η εβδομάδα προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα περισσότερο για τους short και λιγότερο για τους long, που μάλλον θα συνεχίσουν να ακολουθούν αμυντική τακτική.

Οπως θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, από Δευτέρα συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων στη Wall Street (Mc Donald's, Yahoo, Alcoa, 3M, Novartis, Caterpillar, Johnson & Johnson, Microsoft κ.α.), που θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους.

Να σημειωθεί πως για τις μετοχές του δείκτη έχει μειωθεί ο αριθμός όσων διατήρησαν σήμα long την τελευταία εβδομάδα. Αναλυτικά πρόκειται για τις: Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Motor Oil, OΠΑΠ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ.

Συνολικά 13 από τις 25, με σημαντική τη συνεισφορά των Coca Cola, Motor Oil, TITAN, Ελληνικών Πετρελαίων, που έχουν "βάρος στάθμισης".

Συγκριτικά με τους βασικούς δείκτες, ο FTSE Mid Cap είχε για ακόμη μία εβδομάδα καλύτερη εικόνα καθώς τα 3-4 δεικτοβαρή χαρτιά του κρατούν την ανοδική τάση: Fourlis, MIG, Intralot είναι long ενώ και οι ΑΝΕΜΟΣ, Πετρόπουλος, MLS, EYAΘ, ΚΟΡΡΕΣ είναι σε ανάλογη τάση.

Nα συνεκτιμηθούν η νέα επιβάρυνση του 10ετούς κατά 1,85% στα 7,211% ( στα 7,391% το 3ετές). Eπίσης μετά την ομιλία Τραμπ, οι βασικές ισοτιμίες, στο forex, eur/usd= 1,0703, eur/gbp= 0,8651.

Προφανώς και έχει τη σημασία του το ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα είναι η πρώτη που θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτoν και θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς η θέση της May είναι ξεκάθαρη υπέρ ενός σκληρού Brexit. Με ενδιαφέρον θα αναμέναμε τις επόμενες κινήσεις/απαντήσεις του Βερολίνου και του διδύμου Μέρκελ-Σόιμπλε.

Αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσες καταστάσεις...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v