Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ κάτω από τις 640 μονάδες, καθώς οι τραπεζικές μετοχές «γυρνούν» σε αρνητικό έδαφος. Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος. Απώλειες και για ΟΤΕ, Viohalco, ΟΠΑΠ. Επιμένει ανοδικά η Coca Cola.

ΧΑ: Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης
Περιμένοντας τον Ντράγκι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στην αξιολόγηση και στον S&P το Χ.Α. Χαμηλών τόνων και η σημερινή συνεδρίαση, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, με ήπιες μικτές τάσεις, σε ανάλογο ρυθμό και η Αθήνα, με την αγορά να κλίνει χαμηλότερα μετά τις 13:00-13:15.

Από τις 13:15 που ο Γ.Δ. πέρασε σε αρνητικό έδαφος, δεν έχει γίνει ούτε μία προσπάθεια αντίδρασης, απεναντίας οι πωλητές πιέζουν προσεκτικά μεν, χαμηλότερα δε την αγορά, φθάνοντας έως 0,55% χαμηλότερα, προς τις 638 μονάδες.

Ωστόσο, συναλλαγές και τζίροι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, στοιχεία ενδεικτικά της επιφυλακτικότητας και της αναμονής των traders, που ναι μεν δεν αναλαμβάνουν μεγαλύτερη έκθεση αλλά δεν προχωρούν και σε σημαντική μείωση των θέσεών τους.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, όπου και το 52% του χαμηλού τζίρου, με αξία συναλλαγών πάνω από 1 εκατ. ευρώ και για τις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών. Στις 827-803 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με την αδυναμία υπέρβασης καν των 830 μονάδων να ενεργοποιεί μέτριας έκτασης πωλήσεις σε τίτλους και των 4 μετοχών.

Η υποχώρηση του ΔΤΡ προς τις 800 μονάδες παρέσυρε χαμηλότερα και αρκετές μη τραπεζικές μετοχές, όπου σταδιακά βγήκαν επίσης πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και σε ακόμη 2-4 blue chips.

Αποθαρρυντικά τα μηνύματα από την εικόνα μετοχών/εισηγμένων-σηματωρών, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις του FF Group και της Jumbo καθώς παραπέμπουν σε μείωση θέσεων από ξένα funds, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Σημειωτέον πως και στις δύο περιπτώσεις, οι πωλήσεις πραγματοποιούνται σε υποχώρηση της τιμής και σε αρνητικό πρόσημο από την αρχή του έτους.

Δεδομένης της τάσης, οι λιγοστοί ενεργοί traders περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές κυρίως του FTSE 25 και λιγότερο του Mid Cap, με το stock picking να αποτελεί και σήμερα μια διέξοδο.

Μόλις 5 από τις μετοχές του FTSE 25 με θετικό πρόσημο -Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, Coca Cola, Lamda Development-, μία σταθερή -ΕΛΛΑΚΤΩΡ- και από τις 19 που υποχωρούν μεγαλύτερες απώλειες για τις τραπεζικές αλλά και τους τίτλους των ΟΤΕ, Viohalco.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση διασώζονται Intralot, Πλαίσιο και Attica Bank. Ειδικότερα για την Intralot, η υπέρβαση του 1,14 ευρώ (δες σχετικά στον Εκηβόλο) ενεργοποίησε περισσότερες αγορές, φθάνοντας έως το 1,16 ευρώ. Στη μετοχή έχουν γίνει συναλλαγές σχεδόν 100 χιλιάδων ευρώ.

Περιορισμένος στα 10,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος λίγο μετά τις 14:00, με δύο πακέτα: ένα στον ΟΤΕ για 50.000 στα 8,805 ευρώ και ένα στη Motor Oil για 24.424 μετοχές στα 13,625 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v