Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών

Ηπιες μεταβολές στο ΧΑ, με τον ΓΔ στην περιοχή των 640 μονάδων. Πιέσεις σε Coca Cola, Alpha, Eθνική. Κέρδη καταγράφουν Eurobank, ΔΕΗ. Ξεπερνά το 1 εκατ. ο όγκος συναλλαγών στον Αστέρα. Η προσοχή και στα παράγωγα. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών

Διστακτικό ξεκίνημα στις αγορές, με μικτές-ήπιες τάσεις από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα. Mία μέρα μετά τη συνέντευξη Ντράγκι, στις ευρωπαϊκές αγορές επιχειρείται η αφομοίωση των προοπτικών που διανοίγονται για το επόμενο διάστημα, την ώρα που στην Ουάσιγκτον ετοιμάζονται για την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Εύλογη η επιφυλακτικότητα στις αγορές μέχρι να αρχίσουν να υλοποιούνται οι πρώτες κινήσεις του νέου πλανητάρχη, με την Ευρώπη σε επιφυλακή και το Βερολίνο σε αναμονή.

Στην Αθήνα, κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται εγκλωβισμένοι στον γρίφο της δεύτερης αξιολόγησης και την εντεινόμενη πίεση που ασκείται από την πλευρά Σόιμπλε. Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με το Βερολίνο και το Ταμείο να κρατούν τα «κλειδιά» των εξελίξεων και την ελληνική πλευρά να περιμένει (στην καλύτερη περίπτωση) στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης να αποφασιστεί η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα. Ενδιάμεσα, τη Δευτέρα, αναμένονται οι αποφάσεις/ενέργειες του ESM.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι traders εξακολουθούν -οι περισσότεροι- να προσβλέπουν σε άρση του αδιεξόδου και διέξοδο σε εύλογο χρόνο. Επικρατέστερη εκτίμηση που -προσώρας- διατηρεί (και) το Χ.Α. σε ικανοποιητική κατάσταση.

Περιορισμένης έκτασης και επιφυλακτικές οι κινήσεις των short και των long και ενόψει της λήξης σήμερα στο ΧΠΑ της πρώτης σειράς παραγώγων για το 2017.

Στις 1.711-1.728 μονάδες ο FTSE 25, στις 1.720,50 μονάδες τα ΣΜΕ τρέχοντος μηνός, στις 1.723,25 μονάδες της επόμενης σειράς. Περιορισμένος ο αριθμός των Συμβολαίων, καθώς μετά τις 11:20 δεν ξεπερνούσαν συνολικά τα 750 (και για τις δύο σειρές).

Οριακά χαμηλότερα των 800 μονάδων νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών, που κινείται σε εύρος έως τις 818,60 μονάδες.

Αυξημένες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική, υψηλότερος τζίρος σε Πειραιώς και Alpha Bank.

Πέραν των τραπεζικών μετοχών, συγκριτικά, κινητικότητα παρατηρείται σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, FF Group, Μυτιληναίο, Jumbo, Coca Cola, Τιτάν, αλλά και σε Cenergy, Grivalia, MIG, Aegean, ΔΕΗ.

Το 73% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, που παραμένει «κλειδί» της τάσης. Σε κλίση μετοχές-σηματωροί όπως για παράδειγμα είναι οι Jumbo, FF Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά παραμένουν σε long τάση Μυτιληναίος, Τιτάν, Αεροπορία Αιγαίου κ.ά.

Στο επίκεντρο και η μετοχή του Αστέρα καθώς έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 1.000.000 μετοχές.

Στις 11:50 είχαν αλλάξει χέρια 10,9 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 5,7 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v