Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Xωρίς τζίρο η νέα προσπάθεια

Κίνηση προς τις 650 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τον ισχνό τζίρο να φρενάρει τις προσδοκίες. Σε ρόλο οδηγού οι τραπεζικές μετοχές. Βοήθειες από Coca Cola. Χαμηλότερα κινούνται Viohalco, OTE.

ΧΑ: Xωρίς τζίρο η νέα προσπάθεια
Σταθεροποιητικά κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των traders στραμμένη στις ανακοινώσεις Ντράγκι αργότερα σήμερα. Χθες ήταν η επικεφαλής της Fed που έδωσε τον τόνο, σήμερα ο Ιταλός τραπεζίτης της ΕΚΤ, με την Αννα Φαλτάιτς να δίνει από νωρίς πληροφορίες για την εικόνα σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Μιλάνο, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο επίκεντρο.

Εύλογα και για το Χ.Α. «κλειδί» (και) για τη βραχυπρόθεσμη τάση ο τραπεζικός κλάδος, καθότι ο πλέον ευπαθής (και) στις όποιες εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Με τους αγοραστές να ξεκινούν προσεκτικά στον κλάδο και να επιταχύνουν μετά την αρχική επιβεβαίωση στα πρώτα 5'-10', ο κλάδος κινήθηκε σταδιακά πάνω από 1% πλησιάζοντας εκ νέου προς τις 830 μονάδες. Ζητούμενο, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, η επανάκτηση (τουλάχιστον) των 840 μονάδων για τον ΔΤΡ, προκειμένου να μπορούν οι long να προσβλέπουν σε κάτι καλύτερο.

Προς τη ζώνη των 650 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, που μπορεί μεν να παραμένει χαμηλότερα των βραχυπρόθεσμων ΚΜΟ (5 και 10 ημερών), είναι ωστόσο αρκετά πάνω από μεσοπρόθεσμους Κινητούς (100 ημερών), εν γένει της ευρύτερης περιοχής των 600 μονάδων.

Όμως, κατά γενική εκτίμηση, η αγορά χρειάζεται κίνητρα, «καύσιμα» και τζίρους που σταδιακά θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ, ειδάλλως θα συνεχίσει να συσσωρεύει διολισθαίνοντας προς τις 635 μονάδες.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος (περίπου στα χθεσινά-προχθεσινά επίπεδα), με το 68% στον τραπεζικό κλάδο. Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Πειραιώς, με Εθνική και Alpha Bank να ακολουθούν. Συγκριτικά υψηλότερος τζίρος στην Alpha Bank.

Χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις, ειδήσεις, η αγορά διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα, με σαφώς πιο περιορισμένο ενδιαφέρον και συμμετοχή των ενεργών παικτών.

Μικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, καθώς στη μετοχή του Οργανισμού έγιναν πωλήσεις μέχρι τα 8,83 ευρώ, ενώ σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αγορές έως τα 8,48 και τα 2,92 ευρώ αντίστοιχα. Η μετοχή του ΟΤΕ αντιδρά μετά από ένα πτωτικό σερί που δοκίμασε τα 8,55 ευρώ.

Σημαντική η συμβολή της δεικτοβαρούς Coca Cola, που για ακόμη μία συνεδρίαση «βάζει πλάτη» συνεχίζοντας στο ανοδικό κανάλι. Νωρίτερα, έως τα 21,05 ευρώ, δηλαδή οριακά χαμηλότερα των 21,07 ευρώ -υψηλό 52 εβδομάδων από τις 4/10/16-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συγκεκριμένη μετοχή αλλά και για τη στάθμισή της/επηρεασμό των βασικών δεικτών.

Μόλις 1 μετοχή στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μόλις 1 στον Σαράντη και μόλις 5 στο FF Group, την ίδια ώρα (11:05) που δεν είχε «ανοίξει» καν η ΜΕΤΚΑ.

Ανοδική επαναφορά με αγοραστές και συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στη Motor Oil, που φτάνει έως τα 13,70 ευρώ, με κοντινό το τελευταίο υψηλό των 13,92 ευρώ (επίπεδα Ιουνίου 2008), επαναφορά και για τον Σαράντη προς τα 10,65 ευρώ.

Στις 11:10 έγιναν τα πρώτα 100 κομμάτια στη ΜΕΤΚΑ (στα 6,40 ευρώ), ενώ κάτι κινήθηκε και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development.

Στα 4,8 εκατ. οι μετοχές που είχαν αλλάξει χέρια, στα 2,3 εκατ. η αξία των συναλλαγών.

Χαμηλότερα (κατά 0,25%) το 10ετές προς το 7,090%, υψηλότερα (κατά 0,92%) στις 822,5 μονάδες ο ΔΤΡ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v