Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς παλμό η συνεδρίαση στο ΧΑ

Κίνηση σε στενό εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Aπώλειες καταγράφουν Coca Cola, Εθνική, Τιτάνας. Στο -4% η Jumbo. Κέρδη για Eurobank, Alpha, OTE, OΠΑΠ. Αυξημένες συναλλαγές στον Αστέρα.

Χωρίς παλμό η συνεδρίαση στο ΧΑ

Γρήγορη συμφωνία για Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Εξέλιξη που προσδίδει νέα τροπή στα θέματα που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Την ώρα, που η ελληνική πλευρά ετοιμάζει την ολοκληρωμένη πρότασή της προς τους δανειστές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, έρχονται τα νεότερα από τη χθεσινή συνάντηση Σόιμπλε-Λαγκάρντ για να κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την όλη υπόθεση.

Σε αυτή τη συγκυρία "κλείνει" η πρώτη (απλή) σειρά για τον Ιανουάριο στα Παράγωγα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση και ενόψει της Δευτέρας (ESM) και της Πέμπτης (Eurogroup) και τους traders να περιορίζονται στις απολύτως επιλεκτικές κινήσεις τους στη λογική του stock picking.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας (και τη μεταφορά των θέσεων στην επόμενη σειρά) έγιναν μετά τις 14:15 επιμέρους κινήσεις κυρίως στον δεικτοβαρή κλάδο, με αποτέλεσμα τη διακύμανση του ΔΤΡ στις 811 μονάδες.

Συνεκτιμώντας το ότι από Δευτέρα αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της τιμής κλεισίματος, που ως αποτέλεσμα θα έχει την τόνωση της ρευστότητας και τη βελτίωση της λειτουργίας των Ειδικών Διαπραγματευτών, χρήζει προσοχής το σημερινό κλείσιμο και δη η τελική δημοπρασία (στις 17:15).

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η ανακοίνωση της S&P για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Στις ευρωπαϊκές αγορές συντηρούνται οι ήπιες-μεικτές τάσεις με άνοδο σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, ενώ τα συμβόλαια του S&P παραπέμπουν σε μικρό ανοδικό άνοιγμα από τις 2.266 μονάδες. Στο 1,0635 η σχέση ευρώ/δολαρίου, στο 1,2268 της αγγλικής στερλίνας/δολαρίου, κατά 1% υψηλότερα η τιμή του Brent στα 54,70 $/βαρέλι.

Στο ΧΑ οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων περιορίζονται σε μέτριες συναλλαγές και ανάλογους τζίρους με το 30% στον τραπεζικό κλάδο. Συγκριτικά αυξημένος τζίρος με τον Αστέρα στην κορυφή με 5,5 εκατ. ευρώ (λόγω της ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας εξόδου της εταιρείας από το ΧΑ), σχεδόν το 1/3 του συνολικού, με το υπόλοιπο καθαρό να έχει πραγματοποιηθεί στις 4 τραπεζικές μετοχές και σε τίτλους των Μυτιληναίου, FF Group, Fourlis, OTE, Jumbo κ.α. Υψηλός τζίρος γίνεται και στις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, Coca Cola, Καρέλια, ΤΙΤΑΝ, Καρέλια, ΔΕΗ, Viohalco.

Μοιρασμένη η σχέση για τις 25 μετοχές του δείκτη, με Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank στο συν και την Εθνική να πιέζεται προς το 0,236 ευρώ.

Στον τραπεζικό κλάδο παρατηρείται κινητικότητα και λόγω της δημοπρασίας (στα Παράγωγα στις 13:45-14:00), με τους traders να βλέπουν μικρή άνοδο (premium) στα ΣΜΕ της επόμενης σειράς λίγο πάνω από τις 1.722 μονάδες.

Με καθαρό τζίρο 11 εκατ. ευρώ -λίγο μετά τις 14:05-, η συνεδρίαση δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική καθώς ο τζίρος είναι χαμηλότερος του μέσου όρου των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Σε 10 μετοχές οι long έχουν τον πρώτο λόγο -Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Eurobank, METKA, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντη.

Στο ΧΠΑ είχαν γίνει 1.726 ΣΜΕ στον δείκτη με μικρό premium. Στο 7,078 % το 10ετές, στο 7,338% κινείται η απόδοση του 3ετούς.

Στις 14:24 είχε πραγματοποιηθεί τζίρος της τάξεως των 20,3 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v