Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικές τάσεις στο ΧΑ

Κέρδη καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Οι εξελίξεις από τη διαπραγμάτευση παραμένουν στο προσκήνιο. Αδύναμος κρίκος οι τράπεζες. Κινητικότητα σε Μυτιληναίο Motor Oil, FF Group, Aegean. Η προσοχή και στις ξένες αγορές.

Ανοδικές τάσεις στο ΧΑ

Καλό μήνα νά 'χουμε, κατ΄ αρχήν. Τον Φεβρουάριο, όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστούμε ψυχραιμία, επιμονή και... γερό στομάχι, από τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις μας προϊδεάζουν για έναν κύκλο συνεδριάσεων "φωτιά".

Η επίγευση που άφησε ο Ιανουάριος ήταν πικρή παρά το αρχικά ενθαρρυντικό ξεκίνημά του, τη διαμόρφωση της ανοδικής αντίδρασης που έφερε το Χ.Α. στα "τοπικά υψηλά" των 11-12/1, με την αγορά στη συνέχεια να γέρνει κυρίως λόγω των εξελίξεων στο μείζον θέμα της δεύτερης αξιολόγησης. Προστέθηκε συν τω χρόνω η αναπόφευκτη διόρθωση των ξένων αγορών, μετά από ένα κρεσέντο ιστορικών υψηλών στη Wall Street, για να βρεθούμε σήμερα πρώτη συνεδρίαση του μήνα να ξεκινάμε με τον ΓΔ στις 611,75 μονάδες, με τον ΔΤΡ στις 728,67, με τον FTSE 25 στις 1.634,97 μονάδες και με τις 14 από τις 21 μετοχές του δείκτη να έχουν χάσει το σήμα long που είχε διαμορφωθεί μέχρι και τις τελευταίες συνεδριάσεις πριν από τη διήμερη μεγάλη υποχώρηση της αγοράς.

Τα δεδομένα με τα οποία ξεκινά ο μήνας αμφίσημα, καθώς από τη μία Αθήνα - Βρυξέλλες αναζητούν έναν κοινό τόπο προκειμένου να επιστρέψουν οι δανειστές για τα περαιτέρω, από την άλλη Σόιμπλε - Ρεγκλινγκ σε κοινή γραμμή και με το ΔΝΤ να παραμένει ο... άγνωστος Χ.

Ακόμη και σήμερα το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό που θέλει την κυβέρνηση να οδηγείται σε ακόμη μία επώδυνη συμφωνία, με πιθανές πολιτικές αναταράξεις, με την αγορά να προβληματίζεται από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη.

Το μίνιμουμ συμφωνίας παζαρεύουν κυβέρνηση - θεσμοί, σημείωνε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, και η όποια... αχτίδα διεξόδου θα ήταν εξέλιξη που θα άρεσε στους long παίκτες. Αλλωστε η σημαντική Δευτέρα -6 Φεβρουαρίου-, οπότε το ΔΝΤ ίσως ανοίξει λίγο τα χαρτιά του, απέχει 2+1 συνεδριάσεις, οπότε υπάρχει περιθώριο για ένα ριψοκίνδυνο ποντάρισμα προεξόφλησης.

Το γεγονός πως στη χθεσινή συνεδρίαση έγιναν συναλλαγές 84,3 εκατ. μετοχών, με τζίρο 50 εκατ. ευρώ παραπέμπει σε συγκρατημένες κινήσεις long-short μετά το ισχυρό άδειασμα ειδικά της Δευτέρας (που είχε χαρακτηριστικά ενός μικρού sell off).

Το ότι για τον Γενικό Δείκτη δοκιμάσθηκε και επιβεβαιώθηκε σε κλείσιμο η κρίσιμη περιοχή των 610 μονάδων καθιστά τους long συγκρατημένα αισιόδοξους βραχυπρόθεσμα στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν μέρος από το σημαντικό χαμένο έδαφος. Ενδεικτικά σημειώνουμε πως ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών υπέστη καθίζηση μετά τις 11-12/1, διορθώνοντας από τα επίπεδα των 910 μονάδων χωρίς σημαντικές αντιστάσεις.

Αρκετοί traders, αναλυτές, επαγγελματίες της αγοράς θεωρούν πιθανή μία προσπάθεια αντίδρασης, πιο συντονισμένη από εχθές, σε μία συγκυρία που η Deutsche Bank δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να τραβήξει ως τα τέλη Μαρτίου.

Ομως, όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, "βαραίνει" το κλίμα για καταθέσεις, ακίνητα και εταιρικά ομόλογα με την αγορά, την πραγματική οικονομία να ξορκίζουν ένα deja vu του 2015.

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούν long και short από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, έναν μήνα που προοιωνίζεται πως θα είναι μεστός συγκινήσεων.

Τεχνικά για τον FTSE 25, μετά την τελευταία σημαντική διόρθωση, στήριξη διαμορφώνεται στις 1.632 με ενδεχόμενη διάσπαση τους να οδηγεί προς τις 1.615 μονάδες. Ωστόσο, σήμερα θα ριψοκινδυνεύσουμε να δούμε προς τη πρώτη αντίσταση των 1.650 μονάδων, υπέρβαση της οποίας θα μπορούσε να οδηγήσει προς τις 1.670 εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.



Αδύναμος κρίκος παραμένει ο τραπεζικός που μετά την άτακτη υποχώρησ;h του από τις 910 στις 11-12/1 δικαιολογεί μία τεχνικής μορφής αντίδραση από λίγο χαμηλότερες τιμές, σε μία επιβεβαίωση των 720 μονάδων με πιθανό περιθώριο κίνησης προς τις 770-780 μονάδες, με την προϋπόθεση πως μέχρι την Δευτέρα - Τρίτη δεν θα προκύψουν δραματικές εξελίξεις.

Ενθαρρυντικές από τη χθεσινή συνεδρίαση -τελευταία του Ιανουαρίου- οι ενδείξεις από Μυτιληναίο/ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και MIG, Πλαίσιο, Intralot, Πετρόπουλο (από τον FT Mid Cap), που μένει να φανεί σήμερα εάν ήταν αντίδραση λόγω "κλεισίματος" μηνός ή ουσιαστική προσπάθεια διαφοροποίησης από το πτωτικό momentum.

Ενδεικτικά για τον Μυτιληναίο, μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) άμεσα εάν η χθεσινή δοκιμασία του ημερήσιου mob μπορεί να σημαίνει την επαναφορά προς τα 6,70 ευρώ. Για Μυτιληναίο και τον μαζεμένο Σαράντη αναρτήθηκε τεχνική μέτρηση (του Ηλία Ζαχαράκη) εχθές στον Εκηβόλο.

Στα 7,817 το 10ετές, στο 9,056 το 2ετές, στα 7,57 δολάρια με μικρή όμως διόρθωση το βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Ενδεχομένως η βελτίωση της εικόνας του Global X MSCI Greece 20 να μας δίνει μία κατ΄ αρχήν πιο ενθαρρυντική ένδειξη για σήμερα. Για να δούμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v