Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βίαιη υποχώρηση κάτω από τις 620 μονάδες

Βαριές οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη και τα blue chips, στη σκιά των εμπλοκών στη διαπραγμάτευση. Ανω του 6% η πτώση στον τραπεζικό δείκτη, στη σκιά της προειδοποίησης από τη Moody's. Κρατά άμυνες η Coca Cola.

ΧΑ: Βίαιη υποχώρηση κάτω από τις 620 μονάδες

Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, ξεπερνούν το 3% στο Χ.Α., που είναι το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με τη μεγαλύτερη διόρθωση σε αυτή τη βραχυπρόθεσμη φάση.

Σε πτωτικό ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Wall Street παραπέμπουν τα futures των βασικών δεικτών, με τον S&P έως 0,28% χαμηλότερα, στις 2.283 μονάδες. Συνέπεια αυτής της κλίσης η διεύρυνση της υποχώρησης από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, την ώρα που η αβεβαιότητα αποτυπώνεται (αντίστροφα) στις αγορές ομολόγων.

Επιβάρυνση σε όλες τις χρονικές σειρές σε όλες τις αγορές της ευρωπεριφέρειας, με βαρύτερη την εικόνα στην ελληνική. Πάνω από 8% η απόδοση του 2ετούς, πλησιάζει το 7,5% του 10ετούς, νέα υποχώρηση για το λεγόμενο GREK στα 7,91 δολάρια.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, σε αυτή τη φάση, για το Χ.Α., κύριος λόγος ανησυχίας (και ρευστοποιήσεων/διόρθωσης) παραμένει το αδιέξοδο στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, όμως επιπρόσθετα βαραίνουν και οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

Με απώλειες πάνω από 3% για τον Γενικό Δείκτη (στις 617 μονάδες), το Χ.Α. διορθώνει περισσότερο από κάθε άλλο ευρωπαϊκό, με νέες σημαντικές πιέσεις στις τράπεζες αλλά και πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και blue chips.

Αυξημένες οι συναλλαγές, καθότι επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο, με ενδεικτικό το ότι σε Εθνική και Πειραιώς είχαν αλλάξει χέρια (στις 13:40) πάνω από 47 εκατ. μετοχές, σε σύνολο 66 εκατ. μετοχών.

Το 65% του τζίρου απορροφάται από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές, αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Jumbo, FF Group.

Σταδιακά μετά τις 13:00-13:30, που άρχισε να περνά στο σύστημα και το κύριο μέρος των συναλλαγών από τις ξένες αγορές (βασικά από το Λονδίνο), επιβαρύνθηκε και συναλλακτικά και τεχνικά η εικόνα συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών.

Με αυξημένες συναλλαγές διορθώνει κατά 4,28% στα 8,27 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, επίσης ο ΟΤΕ με απώλειες 3,31% στα 8,48 ευρώ, ενώ με αυξημένες συναλλαγές πιέζονται/υποχωρούν οι σηματωροί Jumbo, FF Group κ.ά.

Κυρίως από την εικόνα μετοχών όπως ο ΟΠΑΠ ή ο ΟΤΕ ή των Jumbo, FF Group, Μυτιληναίου, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως σήμερα ξένος (ή ξένοι) παίκτης μειώνει τη θέση του σε ελληνικές μετοχές.

Στις 13:40 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 66 εκατ. μετοχές, με τζίρο 30,8 εκατ. ευρώ.

Να μη χαθεί και ο Φεβρουάριος σημειώναμε νωρίτερα (στον Εκηβόλο), εστιάζοντας στις περιοχές των 609 και των 598 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v