Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πρώτος στόχος η «άμυνα»

Σταθεροποιητική εκκίνηση μετά τη χθεσινή άτακτη υποχώρηση στο ΧΑ. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλά και οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης θα κρίνουν τη δυνατότητα αντίδρασης. Στις τραπεζικές μετοχές το «κλειδί».

Χρηματιστήριο: Πρώτος στόχος η «άμυνα»

Σε διόρθωση οι αγορές, σε... βύθιση το Χ.Α., με τις εξελίξεις εκτός και εντός συνόρων να έχουν δώσει σαφές πλεονέκτημα στους short από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα τελευταία ένα-δύο 24ωρα η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει περισσότερο, από Νέα Υόρκη μέχρι Ευρώπη, με την Αθήνα σε άτακτη υποχώρηση, κυρίως για εγγενείς λόγους που σχετίζονται με την εμπλοκή στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Εκτός, οι ενέργειες Τραμπ ρίχνουν τη Wall Street, με τον Dow Jones χαμηλότερα των 20.000 μονάδων, την ώρα που η πολιτεία της Ουάσιγκτον προσφεύγει στα δικαστήρια κατά του διατάγματος του νέου προέδρου των ΗΠΑ, με ό,τι όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν για τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Εντός, η εμπλοκή στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, σε συνδυασμό με την επαναφορά της εικοτολογίας για κάθε λογής σενάρια -του... Grexit συμπεριλαμβανομένου-, είναι φυσιολογικό να πυροδοτούν ένα ξεπούλημα προεξόφλησης των χειρότερων, με συνέπεια τη νέα σημαντική διόρθωση με επιθετικότερες πωλήσεις από την πλευρά των short.

Το γεγονός πως η χθεσινή διόρθωση στις 614 μονάδες (3,55%), με τον τραπεζικό κλάδο σε ελεύθερη πτώση προς τις 742 μονάδες (6,82%), με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να συμπαρασύρεται προς τις 1.648 μονάδες (3,67%), με συναλλαγές 109,5 εκατ. μετοχών και με τζίρο 63,4 εκατ. ευρώ, καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το... ξεπούλημα στον τραπεζικό κλάδο αποτυπώνει ακριβώς αυτή την προεξόφληση των χειρότερων, σε μία συγκυρία που το κλίμα και στις ξένες αγορές έχει «γυρίσει».

Με τους short σε θέση ισχύος κλείνει ο Ιανουάριος, με τους πωλητές να έχουν εξαλείψει σε δύο συνεδριάσεις τα όποια κέρδη είχε αποφέρει ο μήνας και δη το ανοδικό ξεκίνημά του, η αντίδραση μέχρι τα τοπικά υψηλά της 11ης Ιανουαρίου.

Με αρνητικό πρόσημο το κλείσιμο του μήνα, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο και την εικόνα αρκετών blue chips να επιδεινώνεται μετά τη χθεσινή άτακτη υποχώρηση.

Πλέον, το ενδεχόμενο ενός «γυρίσματος» αντίδρασης είναι συνυφασμένο με την αναστροφή της τάσης στις ξένες αγορές και με τις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Όμως, πέρα από τις όποιες πιθανότητες μίας ανοδικής διόρθωσης, κυρίως για τεχνικούς λόγους, ημέρα-ορόσημο θεωρείται η Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οπότε εκτιμάται ότι και η πλευρά Τραμπ θα δώσει δείγμα προθέσεων για το πώς σκέφτεται να ενεργήσει στο ΔΝΤ και το ίδιο το Ταμείο θα αποσαφηνίσει τις διαθέσεις του έναντι του ελληνικού προβλήματος.

Σε αυτό το περιβάλλον, από τη μία και η έκθεση-προειδοποίηση του οίκου Moody’s, από την άλλη οι ισχυρισμοί του Bloomberg για παραδοχή Τσακαλώτου για μεγάλες εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα, επιβαρύνουν περισσότερο το κλίμα, αδυνατίζοντας το ενδεχόμενο μίας αναστροφής στη σημερινή συνεδρίαση.

Οπως προειδοποιούν έγκυροι αναλυτές, ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει η πτώση, καθώς ενισχύονται οι φόβοι ότι είναι ανέφικτη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Φεβρουάριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι αντί να μειώνεται η ορμή της μετά το ανηλεές σφυροκόπημα μετοχών και ομολόγων, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Συνέπεια αυτών, η χωρίς αντιστάσεις διάσπαση για τον FTSE 25 της περιοχής του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών, με πλησιέστερη σημαντική στήριξη στις 1.632 μονάδες (τοπικός βυθός της 15ης/12/2016).

Για τον Γ.Δ., η πλησιέστερη σημαντική στήριξη διαμορφώνεται πέριξ των 610 μονάδων (χαμηλότερα στις 598 και προς τις 580 μονάδες), με το... κλειδί της τάσης να βρίσκεται στον τραπεζικό κλάδο.

Οι βαριές απώλειες για τον κλάδο σε μόλις δύο συνεδριάσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μίας προσπάθειας ανοδικής διόρθωσης -καθαρά τεχνικού και μόνον χαρακτήρα-, ικανής να διευκολύνει τα εγκλωβισμένα χαρτοφυλάκια να κλείσουν με μικρότερες απώλειες.

Η προειδοποίηση Moody’s για τις τράπεζες έρχεται να θυμίσει το δυσχερές σημείο που βρίσκεται ο κλάδος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει όχι μόνο για τους συστημικούς ομίλους αλλά συμπληρωματικά για κλάδους, δραστηριότητες, εμπιστοσύνη καταθετών κ.λπ. Στη χειρότερη συγκυρία, ο ξένος οίκος ήρθε να προειδοποιήσει για τα αυτονόητα, κάτι που εξηγεί τη χθεσινή υπερπροσφορά και στις τέσσερις του κλάδου.

Το πώς μπορεί να μεταβληθεί το αρνητικό κλίμα στο Χ.Α. αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας στον κλάδο «κόκκινο πανί», τον τραπεζικό, και στα τεχνικά σημεία που αποτελούν στηρίξεις (για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank), αλλά και αντιστάσεις σε ένα ανοδικό «γύρισμα».

Με γραμμές άμυνας από τις 614 και κλιμακωτά χαμηλότερα έως τις 598 μονάδες το σημερινό δύσκολο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τους long να προσβλέπουν στο επταήμερο διαβουλεύσεων της κυβέρνησης, περιμένοντας το ΔΝΤ. Οπως σημείωνε νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη, στην κυβέρνηση συζητούν συμβιβαστικές εναλλακτικές, ενώ αξιολογούν ως ενθαρρυντική τη δήλωση Ρέγκλινγκ ότι «...το ΔΝΤ δεν χρειάζεται να συμμετάσχει με νέα δάνεια».

Κρίσιμο το άνοιγμα της συνεδρίασης, οπότε θα δοκιμασθούν η «ουρά πωλήσεων» από την πλευρά των πωλητών και οι αντοχές από την πλευρά των αγοραστών. Εξίσου κρίσιμο το διάστημα της συνεδρίασης μετά τις 13:00-13:30 και σταδιακά προς το κλείσιμο, θυμίζοντας πως στη χθεσινή συνεδρίαση μετά από αυτή την ώρα ενεργοποιήθηκαν μεγαλύτερες εντολές, προερχόμενες από κωδικούς εξωτερικού (κυρίως από το Λονδίνο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v