Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αψιμαχίες στη ζώνη των 610-615 μονάδων

Στάση για «επαναξιολόγηση» των δεδομένων στην εγχώρια αγορά, μετά το διήμερο μακροβούτι. Εναλλαγή προσήμων για Γενικό Δείκτη και τράπεζες. Ανοδική αντίδραση επιχειρεί η ΔΕΗ. Συνεχίζουν ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων.

ΧΑ: Αψιμαχίες στη ζώνη των 610-615 μονάδων

Με προσεκτικές κινήσεις το ξεκίνημα στην Ευρώπη, με ακόμη πιο προσεκτικές στο Χ.Α. Χρηματιστήριο: πρώτος στόχος η άμυνα, σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr, καθώς μετά την τελευταία σημαντική διόρθωση, απειλήθηκαν σημαντικές στηρίξεις για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Η προσοχή στραμμένη στις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως όμως στις έντονες παρασκηνιακές διεργασίες που διαδραματίζονται στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης, με το επίκεντρο στον τραπεζικό κλάδο.

Προσπάθεια αντίδρασης στον τραπεζικό κλάδο με στοχευμένες κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών. Αποτέλεσμα η επαναφορά του Δείκτη Τραπεζών προς την περιοχή των 750 μονάδων, με αγορές και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Ενθαρρυντική ένδειξη το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον Γ.Δ. από τις 612 προς τις 616 μονάδες, κίνηση που επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα των στηρίξεων, καταρχήν, στα πρώτα κρίσιμα λεπτά της συνεδρίασης.

Κάτι που ήταν εκ προοιμίου απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να ανακοπεί η τελευταία βίαιη διόρθωση -με... αιχμή τον τραπεζικό κλάδο- και σταδιακά να διευρυνθεί το κλίμα και στο μη τραπεζικό μέρος της αγοράς, που σε διάστημα μόλις 2-3 ημερών υπέστη εξίσου σημαντικές πιέσεις/απώλειες.

Οριακά χαμηλότερα ο DAX στη Φρανκφούρτη, εν αναμονή και των futures στη Wall Street, μετά τη χθεσινοβραδινή υποχώρηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου με αφορμή τις τελευταίες κινήσεις/αντιδράσεις Τραμπ.

Στο Χ.Α., η αδυναμία να συνεχιστεί η κίνηση πάνω από τις 616 (προς τις 620 μονάδες) προκάλεσε περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με συνέπεια λίγο μετά τις 10:45 ο ΔΤΡ να υποχωρήσει προς τις 740 μονάδες, συμπαρασύροντας σε αρνητικό έδαφος και τους άλλους δύο βασικούς δείκτες, Γ.Δ. και FTSE 25.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με το 10ετές να «πιανει» το 8%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως στη διάρκεια της συνεδρίασης θα δοκιμασθούν αρκετές φορές τόσο οι διαθέσεις των πωλητών, όσο και οι αντοχές των αγοραστών.

Αντιπαράθεση short - long παικτών λογικά θα έχουμε στη συνέχεια και πιθανότατα εντονότερη όταν μετά τις 13:00-13:30 θα περνά στο σύστημα το μεγαλύτερο μέρος των εντολών από ξένους κωδικούς (κυρίως από το Λονδίνο).

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ εστιασμένες οι κινήσεις των traders μετά την τελευταία σημαντική υποχώρηση και των τριών μετοχών, που μετρούν απώλειες σε διάστημα εβδομάδος 3,52%, 2,92% και 10,28% αντίστοιχα.
Στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές η συγκριτικά μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, με τους ΟΤΕ, Τιτάν, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Motor Oil, FF Group, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά. να ακολουθούν.

Στις 10:55 είχαν αλλάξει χέρια 8 εκατ. μετοχές, αξίας 3,9 εκατ. ευρώ. Λόγω της κρισιμότητας της σημερινής συνεδρίασης -τελευταία για τον Ιανουάριο-, οι αναφορές και τα σχόλιά μας (και στον Εκηβόλο) θα είναι πυκνότερες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v