Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προς τις 620 συνεχίζεται η «κατηφόρα»

Διόρθωσης συνέχεια για τον Γενικό Δείκτη, με αυξημένο τζίρο. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες απώλειες, με τον κλαδικό δείκτη ως 6% χαμηλότερα. Μεγαλύτερες πιέσεις στην Πειραιώς. Σε θετικό έδαφος μόνο η Aegean.

ΧΑ: Προς τις 620 συνεχίζεται η «κατηφόρα»
Ηπιες πτωτικές κινήσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε συνέχεια της διόρθωσης των ασιατικών.

Στο Χ.Α., επιτυχές ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής εικονικής συνεδρίασης, με τις νέες κανονιστικές αποφάσεις να τίθενται σε ισχύ από σήμερα.

Στον απόηχο της υποχώρησης των αγορών στην Ασία, λόγω των ανησυχιών για τις ενέργειες Τραμπ, η εβδομάδα ξεκίνησε με περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, αλλά με λίγες αγορές στο Λονδίνο.

Στη Λεωφ. Αθηνών η συνεδρίαση ξεκίνησε με «ουρά πωλήσεων» από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, με συνέπεια την άμεση υποχώρηση -και με καθοδικό χάσμα- των τριών βασικών δεικτών.

Με λίγες συναλλαγές αλλά επικεντρωμένες στον τραπεζικό κλάδο ο Γενικός Δείκτης έχασε και τις 630 μονάδες (-1,08%), με τον τραπεζικό να υποχωρεί προς τις 770 (-2,77%) και τον FTSE 25 προς τις 1.680 μονάδες (-1,38%).

Λίγο έως πολύ αναμενόμενο το άνοιγμα της συνεδρίασης, δεδομένης και της βραχυπρόθεσμης τάσης σε Ασία, Ευρώπη, που κλίνει χαμηλότερα, κυρίως όμως της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η εικόνα της συνεδρίασης βάρυνε περαιτέρω μετά τα πρώτα 20', όταν εντάθηκαν οι πωλήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με συνέπεια τη... βύθιση έως 6% χαμηλότερα του ΔΤΡ προς τις 750 μονάδες. Διεύρυνση απωλειών για τον Γ.Δ. σε πάνω από 2%, με υποχώρηση προς τις 620 μονάδες, με σχεδόν -2,50% για τον FTSE 25.

Από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη είχε αναφερθεί στις παρασκηνιακές κινήσεις απεμπλοκής στη διαπραγμάτευση, πλην όμως ακόμη είναι πολύ πρώιμο να προεξοφληθεί εάν και πώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν αμέσως μετά το Δ.Σ. του ΔΝΤ την επόμενη Δευτέρα.

Στο -2,60% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη από την αρχή του έτους, με 7,80% χαμηλότερα τον τραπεζικό κλάδο που είναι και ο κύριος υπαίτιος της υποχώρησης, μετά τα «τοπικά υψηλά» στις 11 Ιανουαρίου.

Με πωλητές στο σύνολο (σχεδόν) των μετοχών του δείκτη, με τις τραπεζικές να καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό υποχώρησης και λιγοστές τις εστίες αντίστασης, με αιχμή την Αεροπορία Αιγαίου και τον Τιτάνα.

Ωστόσο, οι κινήσεις των πωλητών είναι προσεκτικές, μαζικής έκτασης ρευστοποιήσεις δεν γίνονται (ούτε στον τραπεζικό κλάδο), ενώ σε ορισμένες μετοχές η προσφορά είναι πολύ φειδωλή στην αρχή της συνεδρίασης. Σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, Lamda Development οι πρώτες πράξεις ενεργοποιήθηκαν αρκετά μετά το άνοιγμα, ένδειξη πως σε κάποιες περιπτώσεις πωλητές - αγοραστές δεν πιέζουν για χαμηλότερες τιμές αλλά ούτε και η προσφορά μπορεί να θεωρηθεί υπερβάλλουσα.

Με απώλειες σχεδόν 2% για τον Γ.Δ. και πάνω από 4% για τον ΔΤΡ, πολύ δύσκολα να υπάρξει σήμερα προσπάθεια αναστροφής λόγω κλεισίματος μηνός αύριο Τρίτη.

Πάνω από 7% η διόρθωση για τη μετοχή της Πειραιώς, στο -5% για την Εθνική, με -4,31% η Eurobank και -3,35% η Alpha Bank, καθώς ο κλάδος υφίσταται τις συνέπειες από την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση. Δεδομένων των ούτως ή άλλως γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος (κυρίως λόγω των NPLs), κάθε καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Κάτι που είναι γνωστό στους τραπεζίτες, στην αγορά, στους επαγγελματίες και προφανώς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στα σχεδόν 20 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, καθώς στο στόχαστρο βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, στα περίπου 8 εκατ. ευρώ ο τζίρος, σαφώς περισσότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v