Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ελεύθερη πτώση μετοχές και ομόλογα

Συνεδρίαση με αυξημένο τζίρο και κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ εκτινάχθηκε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων. Απώλειες σχεδόν 7% στον τραπεζικό κλάδο και ανησυχίες για τα margin calls. Η τεχνική εικόνα σε δεικτοβαρείς μετοχές.

ΧΑ: Σε ελεύθερη πτώση μετοχές και ομόλογα

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και με τον τζίρο να επιδεικνύει αυξητικές διαθέσεις (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), ενώ το σύνολο των επαγγελματιών της Αγοράς δηλώνει απόλυτα ανήσυχο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς είναι κοινό μυστικό στα χρηματιστηριακά γραφεία, ότι από αύριο κιόλας θα πληθύνουν σημαντικά τα "margin calls", αν δεν υπάρξει αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, από την ενεργοποίηση των οποίων μία μικρή "γεύση" πήρε και σήμερα η Αγορά, λόγω της εξάπλωσης των "παράπλευρων" απωλειών και εκτός Τραπεζικού ταμπλώ.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων διαχειριστών, τα πλέον αρνητικά φαινόμενα της αρνητικής συνεδρίασης, ήταν η σχετική αύξηση των συναλλαγών, σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση και η γενικότερη αντίληψη ότι οι τελευταίοι, τυχόν εναπομείναντες συγκρατημένα αισιόδοξοι, δεν βρίσκουν ημερομηνία για να "ακουμπήσουν" έστω και ελάχιστες προσδοκίες, με την Αγορά να υποψιάζεται ότι απομακρύνεται ακόμα και το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup (20 Φεβρουαρίου). Σε κάθε περίπτωση, ημερομηνίες που μπορεί να βγάλουν είδηση είναι οι 6/2 (συνεδρίαση ΔΝΤ), 9/2 (EwG), 20/2 (Eurogroup).

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα αυξημένη φαντασία προκειμένου να υποψιαστεί κάποιος ότι και σήμερα οι τίτλοι των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, διεκδίκησαν με απόλυτη επιτυχία και κέρδισαν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των "πυροβολισμών" από τους εν δυνάμει πωλητές, με την συνέχεια να δείχνει ότι επιβαρύνεται, τουλάχιστον όσον αφορά την τεχνική εικόνα.

Κάτι που ισχύει και για τον Τραπεζικό δείκτη (-6,82%), ο οποίος παραμένει σε ημερήσιο "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 886 μονάδων.

Στην περίπτωση της Alpha Bank (-5,62%), από την Παρασκευή χάθηκε ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών (1,82 ευρώ) και σήμερα χάθηκε και το επίπεδο των 1,70 ευρώ, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,65 ευρώ.

Η Εθνική (-5,86%) έδωσε την δικής της "μάχη" με τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών και κρατήθηκε υψηλότερα των 0,223 ευρώ, καθαρά και μόνο από τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 0,219 ευρώ, -8,37%) με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 0,205 ευρώ.

Από την συνεδρίαση της Παρασκευής, η Eurobank (-9,25%) έχασε τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (0,644 ευρώ), ενώ σήμερα έχασε και την στήριξη των 0,60 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 0,55 ευρώ.

Τα 0,186 ευρώ ήταν ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών για την Πειραιώς (-8,16%) και η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 0,17 ευρώ.

Όλοι οι τίτλοι παραμένουν σε "daily short", όσο αδυνατούν να δώσουν κλεισίματα υψηλότερα των 1,95 ευρώ (Alpha Bank), 0,269 ευρώ (Εθνική), 0,703 ευρώ (Eurobank) και 0,226 ευρώ (Πειραιώς).

O Τραπεζικός Δείκτης από την αρχή του έτους

Σαφώς επιβαρυνόμενη η εικόνα και στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο ο Σαράντης (+1,45%) που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας.

Ξάφνιασαν αρνητικά οι απώλειες σε ΔΕΗ (-6,37%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

"Κόκκινος συναγερμός" ενεργοποιήθηκε στον ΟΤΕ (-3,42%), όταν ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί στα 8,39 ευρώ (-4,33%) χάνοντας κρίσιμες στηρίξεις όπως τα 8,49 ευρώ (απλός ΚΜΟ των 200 ημερών) και 8,47 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών), με τους λίγους αγοραστές και τις τελικές δημοπρασίες να δίνουν σχετικές βοήθειες, βοηθώντας με κλείσιμο στα 8,47 ευρώ. Αν χαθούν οι παραπάνω στηρίξεις, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 8,20 ευρώ, ενώ χάθηκε η πρώτη στήριξη των 8,68 ευρώ, που ήταν και το "daily stop" στο "long".

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "η τρέχουσα εβδομάδα δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς δεν υφίσταται χρονοδιάγραμμα ούτε καν για τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης - Δανειστών, με την αβεβαιότητα να αυξάνεται και τα σενάρια πολιτικού κινδύνου να αναζωπυρώνονται, ενώ η τεχνική εικόνα προϊδεάζει για πλαγιοκαθοδική κίνηση, αν τα παρόντα δεδομένα διατηρηθούν αμετάβλητα. Για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας απαιτείται η υπέρβαση του καθοδικού "χάσματος" των 656 - 660 μονάδων, γεγονός που μπορεί να συμβεί μόνο αν διαφανούν έστω κάποιες ενδείξεις ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο Eurogrup της 20ης Φεβρουαρίου".

Σε αντίθεση με τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, μόνο λίγα δεν ήταν τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έφερε στο φως της δημοσιότητας η "Καθημερινή της Κυριακής", η οποία περιγράφει τους όρους, με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει και πάλι το Ταμείο στο Ελληνικό πρόγραμμα.

"Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν βλέπει κανένα λόγο ανησυχίας για το Ελληνικό χρέος", όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, την επομένη της διαρροής της εμπιστευτικής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκτιμά το αντίθετο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Προς το παρόν, η διαπραγμάτευση φέρεται να έχει περιέλθει σε τέλμα. Πηγές με γνώση των διεργασιών προαναγγέλλουν κίνηση εκτόνωσης της κρίσης εντός της εβδομάδας, η οποία στο καλό σενάριο θα οδηγήσει σε επάνοδο του 'κουαρτέτου' στην Αθήνα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται να εγκριθεί από το Δ.Σ. η έκθεση του άρθρου 4 και η ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "Σε ανοικτή γραμμή για το Ελληνικό θέμα του χρέους και της αξιολόγησης βρίσκονται ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Καλά πληροφορημένη πηγή του Eurogroup ανέφερε ότι την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν τρεις συσκέψεις για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, ώστε να βρεθεί ένας 'οδικός χάρτης' λύσης. 

"Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι απαραίτητη και αποτελεί προϋπόθεση για τη διάσωση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Κατά τον ίδιο, "η Γερμανία εξακολουθεί να πιστεύει πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και είναι πολύ νωρίς ακόμα να γίνονται εικασίες για άλλα σενάρια, στην περίπτωση που δεν συμμετέχει το ΔΝΤ".

"H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει δεσμευμένη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό", ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία της νέας έκδοσης του συστήματος ΟΑΣΗΣ, όσον αφορά τον υπολογισμό στις τιμές κλεισίματος και τουλάχιστον σήμερα, δεν παρατηρήθηκαν οι "ακρότητες" που πιθανολογούσαν αρκετοί από τις "market" εντολές.

Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενισχυτικά στην ψυχολογία των εν δυνάμει πωλητών, έδρασαν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την εκτόξευση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 7,64% η απόδοση του 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να "σπρώχνει" την εγχώρια Αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα, έστω και αν υπάρχει "μικρό παράθυρο" βραχυπρόθεσμης αλλαγής της εικόνας, καθώς αύριο είναι η τελευταία συνεδρίαση του μήνα.

Να σημειωθεί ότι ελάχιστοι traders τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας, προσδοκώντας σε αντίδραση, απόλυτα τεχνικού χαρακτήρα και αν δεν επιβεβαιωθούν τα βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα", αύριο θα "πεταχτούν χαρτιά και από τα παράθυρα" (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μόλις δύο πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αθροιστικές απώλειες 7,04%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε "τριολέ" πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 14,45%.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση επιδείνωσε σε σημαντικότατο βαθμό τις τεχνικές ενδείξεις για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, μετά το "gap" της Παρασκευής στις 656,25 - 655,43 μονάδες, η σημερινή συνεδρίαση άφησε νεότερο "gap" μεταξύ 633,47 και 631,83 μονάδων, ενώ χάθηκαν οι 635 μονάδες (κάτω πλευρά του καναλιού R1-S1), αλλά και οι 626 - 623 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις στις 610 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 600 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,67%), που άφησε τεχνικό "χάσμα" μεταξύ 1702,36 - 1697,97 μονάδων, χάθηκε ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών (1657 μονάδες), με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1632 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το Eurogroup δεν έβγαλε νέα, δείχνοντας πως δεν φαίνεται να υπάρχει η πολιτική λύση που ήθελε η Κυβέρνηση" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πλέον ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, μιας και σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να κλείσουμε μέσα στον Φεβρουάριο, μπορεί να χαθεί το "τρένο" του "QE" το πρώτο τρίμηνο τους έτους και μαζί και οι στόχοι έτους.

Η Αγορά φοβάται περισσότερο την μεγάλη καθυστέρηση, παρά τις εκλογές, ενώ ξεκίνησαν και πάλι τα δημοσιεύματα για "Grexit", ξυπνώντας μνήμες 2015. Σημαντική ημερομηνία η 6η Φεβρουαρίου, μιας και εκεί θα δούμε, πιθανότατα, τις προθέσεις του ΔΝΤ.

Εκτός από τα τελεσίγραφα για την αξιολόγηση, φαίνεται να έχουμε και αντίστοιχη πίεση και στον Τραπεζικό κλάδο, σε σχέση με την μείωση των NPLS, μιας και όσο καθυστερούν τόσο δυσχεραίνει η θέση τους ενόψει και των "stress tests" για το 2018.

Ο χρόνος κυλάει αρνητικά έχοντας κουράσει τους πάντες. Κλείσαμε ήδη 2 χρόνια με νέα Κυβέρνηση χωρίς να έχουμε δει ουσιαστικά θετικά βήματα, μιας και ακόμα προσπαθούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση εκείνης της περιόδου.

"Το ενδεχόμενο εκλογών παραμένει ανοιχτό και θα εξαρτηθεί αν τελικά η Κυβέρνηση μπορέσει να περάσει από την Βουλή την όποια συμφωνία" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Οι πωλητές έδειξαν να επικρατούν, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τους επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τις μεταναστευτικές πολιτικές του Donald Trump (οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200, -0,92%).

Λόγω αργίας για το Σεληνιακό Έτος, τα Χρηματιστήρια σε Κίνα, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα και Ταϊβάν, παρέμειναν κλειστά.

Αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, με σημαντικές πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές, ενώ χαμηλότερα ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέσεις σε Πετρέλαιο και Ευρώ, με μικρά κέρδη ο Χρυσός.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι Ιαπωνικές πωλήσεις λιανικής ενισχύθηκαν κατά 0,6% το Δεκέμβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η άνοδος ήρθε έπειτα από μια αύξηση 1,7% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Για το ημερολογιακό έτος 2016 οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 0,6%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ιταλία έχει κάνει υπερβολικά λίγα τα τελευταία τρία χρόνια για να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που επιβαρύνουν τις Τράπεζες της Χώρας", δήλωσε στην Ιταλική εφημερίδα "la Repubblica" η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί. Ωστόσο, χαιρέτισε την κίνηση της Ιταλικής Κυβέρνησης να "βάλει στην άκρη" 20 δισ. ευρώ για στήριξη των "αδύναμων" Τραπεζών.

Η "UniCredit" γνωστοποίησε σήμερα πως δεν θα ανταποκριθεί στην απαίτηση της ΕΚΤ για την κεφαλαιακή επάρκεια του τέλους του 2016, καθώς ετοιμάζεται για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 13 δισ. ευρώ. Σε έγγραφο που αφορά την Α.Μ.Κ., η Τράπεζα αναφέρει πως "η πτώση της κεφαλαιακής της επάρκειας οφείλεται στα έκτακτα έξοδα ύψους 12,2 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να εγγράψει για το δ’ τρίμηνο για την αύξηση της κάλυψης των προβληματικών δανείων. Μέχρις ότου ανακάμψουν οι κεφαλαιακοί δείκτες, δεν θα μπορέσει να καταβάλει μέρισμα, ενώ αν αποτύχει η ΑΜΚ, δεν θα μπορέσει να πληρώσει τα επιπλέον κουπόνια 'Tier 1' που λήγουν τον Μάρτιο".

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών κινήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 108,2 από 107,8 τον προηγούμενο μήνα, έναντι του 107,7 που ανέμεναν οι αναλυτές.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πιθανότατα, θα επανεξετάσει την πολιτική της τον Ιούνιο, όμως δεν θα υπάρξει απόφαση για περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης", σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι.

O πληθωρισμός στη Γερμανία σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 1,9%, λίγο χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο στο 2%. Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός είχε υπερδιπλασιαστεί στο 1,7% από 0,8 τον Νοέμβριο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης θα δημοσιευτούν αργότερα αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση στο 1,3% από 1,1%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% μετά από άνοδο 0,2% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,5% τον περασμένο μήνα.

Εν τω μεταξύ, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,1% τον Νοέμβριο. Οι μισθοί αυξήθηκαν 0,4% μετά από πτώση 0,1% τον Νοέμβριο. Για το σύνολο του 2016, το εισόδημα αυξήθηκε 3,5%, μετά από άνοδο 4,4% το 2015.

Οι αποταμιεύσεις υποχώρησαν στα $768,4 δισ. τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015, έναντι $791,2 δισ. τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών ενισχύθηκε 1,6% το Δεκέμβριο, με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR) και διαμορφώθηκε στις 109 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,6%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"H εκταμίευση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα συνδέεται με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα", δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

"Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση είναι 'πιστωτικά αρνητική' (credit negative) εξέλιξη για τις Ελληνικές Τράπεζες" ξεκαθαρίζει η Moody’s τονίζοντας ότι βάζει σε κίνδυνο τα πλάνα αναδιάρθρωσης περιλαμβανομένης και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά περίπου 40% ως το 2019, ή σε ονομαστικούς όρους στα 67 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, από 107 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2016.

Ένα τέτοιο σενάριο θα έβαζε τις Τράπεζες σε περισσότερο ευάλωτη θέση πριν από ένα ακόμα σκληρό γύρο "stress test της ΕΚΤ το 2018, αυξάνοντας σημαντικά το ρίσκο για πιστωτές και καταθέτες.

Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι "η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος είναι κρίσιμη για να αναπτυχθεί η Οικονομία την περίοδο 2017 - 2019 και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των Καταθετών και των Επενδυτών για την Χώρα και το Τραπεζικό της Σύστημα, ενώ η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης αυξάνει το ρίσκο το στρατηγικό πλάνο των τραπεζών να εξοκείλει, δεδομένου ότι η χτυπημένη από την κρίση

Οικονομία πιθανότατα θα επηρεαστεί αρνητικά από μια πιθανή αναστολή νέων επενδύσεων και την έλλειψη ρευστότητας στην Αγορά. Επιπρόσθετα η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι σημαντική για την ικανότητα των Τραπεζών να βελτιώσουν το χρηματοδοτικό τους προφίλ, μέσω της αύξησης των καταθέσεων και της μείωσης της εξάρτησης από τον ELA. Μείωση του ELA και αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσουν τις Τράπεζες να μειώσουν το κόστος δανεισμού και θα στηρίξουν την κερδοφορία".

"Το άτυπο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά οι αρχές Μαρτίου αποτελούν το 'πραγματικό περιθώριο' ώστε να μην μπλέξει η Ελλάδα στις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις σε Χώρες της ΕΕ", σημειώνει σε έκθεσή της η Societe Generale.

Εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει σύντομα, η επόμενη ημερομηνία - ορόσημο είναι τα μέσα Ιουλίου, καθώς η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ως τότε, αλλά θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει χρέος ύψους 8 δισ. ευρώ που ωριμάζει τον Ιούλιο.

Ο Οίκος επιμένει στην εκτίμηση ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα είναι συμβολική, ή καθαρά τεχνική, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το τρίτο πρόγραμμα.

"Όσο οι Ηγέτες της ΕΕ δεν συμφωνούν σε μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί στις Αγορές με λογικά επιτόκια και ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητήσει ακόμη ένα πρόγραμμα, ρισκάροντας να πυροδοτήσει ξανά φόβους για 'Grexit'. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν αλλάζουν σημαντικά την τροχιά του Ελληνικού χρέους, αλλά το γεγονός ότι 'πάγωσαν' για έναν μήνα δείχνει τη διστακτικότητα των Ευρωπαίων για πραγματική ελάφρυνση χρέους, στέλνοντας μήνυμα και για τις συζητήσεις των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος", σημειώνει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, "Συνολικό πρόστιμο που αγγίζει τα 130.000.000 ευρώ, σε πολλές δόσεις, αναμένεται να επιβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Τεχνικές Εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση με τις συνεννοήσεις για τους διαγωνισμούς δημόσιων έργων. Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει προγραμματιστεί για τις 20 Φεβρουαρίου καθώς ολοκληρώνονται και οι συζητήσεις με τους ισχυρούς εγχώριους Κατασκευαστικούς Ομίλους που είχαν ενταχθεί στη διαδικασία διευθέτησης ώστε να περιορίσουν το ύψος των προστίμων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σχεδόν το ένα τρίτο του προστίμου, ποσό περί τα 45.000.000 ευρώ, επιβάλλεται στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,68%), επιτελικό στέλεχος του οποίου εμφανίζεται να έχει ηγετικό ρόλο στις συνεννοήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Μικρότερα, αλλά σοβαρού ύψους πρόστιμα αναμένεται να επιβληθούν και στους άλλους ισχυρούς ομίλους που – σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού – εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Στα 13,906 δισεκατομμύρια ευρώ με άλμα περίπου 1,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο έκλεισαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη Ιδιωτών προς το Δημόσιο το 2016, ενώ μαζί με ένα παλαιό (προ 2016) ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο 81,384 δισ. ευρώ, οι Φορολογούμενοι χρωστούν περίπου 95 δισ. ευρώ, ή σχεδόν το μισό ΑΕΠ της Χώρας σε Εφορίες και Τελωνεία. Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι έξι στους δέκα φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Ο συνολικός αριθμός των Οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη υποχώρησε ελαφρά το Δεκέμβριο στους 4.146.483 έναντι 4.312.287 Φορολογουμένων το Νοέμβριο".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 612,59 μονάδες (-3,76%), στις 17.00 βρέθηκε στις 614 (-3,54%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 614,08 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 3,53%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 63,4 εκατ., από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΟΠΑΠ), ενώ το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από τους ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Μέτκα.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις επέστρεψαν οι αγοραστές στην Cenergy (+2,56%) και μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές στα Πλ. Θράκης (+1,27%), ενώ συνέχισαν να επιδεικνύουν σχετικά "αξιοπρεπή" συμπεριφορά οι Quest Συμ. (+0,14%) και Υγεία (0%).

Κακή η τελική εικόνα με 27 ανοδικές μετοχές, έναντι 76 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε με μικρή αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντική αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (89.712 συμβόλαια).

Στα 7.030 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.847, 2.548 για τον Φεβρουάριο και 299 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.646,75) κινήθηκε μεταξύ 1.644,5 και 1.704,75 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (13.426), Πειραιώς (29.449), Εθνική (30.533), MIG (1.807), Alpha Bank (10.366), Μυτιληναίος (715), ΟΠΑΠ (676), ΟΤΕ (850), Ελ. Πετρέλαια (389), Viohalco (153), ΔΕΗ (842), Jumbo (126).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.779.857 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (7.917.307 τεμ.) και Eurobank (8.087.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.342.915 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v