Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση αλλά με πολύ… άγχος για το ΧΑ

Εσπασε το πτωτικό σερί με τον υψηλότερο τζίρο πέντε συνεδριάσεων και «βοήθειες» από τις δημοπρασίες. Ξεχώρισαν Βιοχάλκο, Alpha Bank. Που εντοπίζονται αντιστάσεις και στηρίξεις για δείκτες-μετοχές.

Αντίδραση αλλά με πολύ… άγχος για το ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 7,39% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από τέσσερις συνεχόμενες αρνητικές, με αθροιστικές απώλειες 16,04% και με δώδεκα πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες δεκατέσσερις (αθροιστικές απώλειες 18,29%).

Με δεδομένη την επιστροφή των αγοραστών για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς τίτλους (στο 7,67% η απόδοση του 10ετους), στην Αγορά ομολόγων, τα ενεργά χαρτοφυλάκια θεώρησαν σαν επιτακτική ανάγκη την αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, που θα βοηθούσε στην σχετική απομάκρυνση του Δείκτη από το κρίσιμο όριο των 610 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για να επιτύχει η προσπάθεια, χρειάστηκε ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, αλλά και οι σχετικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, όπου οι επενδυτές συνέχισαν την παρακολούθηση των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και των συνεχιζόμενων αντιδράσεων από τις τελευταίες δηλώσεις Trump (όλα δείχνουν ότι ο νέος Πρόεδρος, δεν θα αφήσει τις Αγορές να "πλήξουν"), αξίζει υποσημείωσης ότι το βράδυ (21.00 ώρα Ελλάδος), η Fed θα ανακοινώσει την επιτοκιακή της πολιτική. Σημειώνεται πως μετά τη συνεδρίαση δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής της Τράπεζας, Janet Yellen, ενώ σύμφωνα με την συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή ανοδική προσπάθεια αποδείχθηκε περισσότερο "αγχωτική", από ότι περίμεναν οι ενεργοί παίκτες, καθώς σχετικά σύντομα οι αγοραστές στο Τραπεζικό ταμπλό άρχισαν να δείχνουν εμφανώς "κουρασμένοι", ενώ σημαντικός αριθμός επιθετικών πωλητών εμφανίστηκε στους τίτλους των Εθνικής (-0,45%) και Πειραιώς (-1,13%) και λιγότερο στην Alpha Bank (+4,88%), όπου οι αγοραστές φάνηκαν περισσότερο "προετοιμασμένοι" και ηγήθηκαν της τελικής αντεπίθεσης, κλείνοντας τον τίτλο και στα υψηλά ημέρας (!)

To ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Σχετικά καλύτερη εικόνα από την μετοχή της Eurobank (+1,42%), ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο (είχε μεγαλύτερες απώλειες κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις), όμως και αυτός υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας των 0,584 ευρώ (+3,91%). Το 0,594 είναι κοντινή αντίσταση και κύρια το 0,62. "Short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 0,706 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (+1,94%) κινήθηκε μεταξύ 751,69 (+3,16%) και 720,57 μονάδων (-1,11%), ο τίτλος της Alpha Bank μεταξύ 1,62 (-1,22%) και 1,72 ευρώ (+4,88%), της Εθνικής μεταξύ 0,228 (+3,17%) και 0,211 ευρώ (-4,52%) και της Πειραιώς μεταξύ 0,183 (+3,39%) και 0,168 ευρώ (-5,08%).

Στην περίπτωση της Πειραιώς, αξίζει αναφοράς ότι η ενδοσυνεδριακή παραβίαση της σημαντικής στήριξης των 0,17 ευρώ, ενεργοποίησε σημαντικές κινήσεις "stop loss", και η απορρόφηση της προσφοράς είχε σαν αποτέλεσμα όγκου στα 70,8 εκατ. τεμ., με τον αμέσως μεγαλύτερο όγκο να έχει σημειωθεί στις 23/5/2016 με 108,577 εκατ. μετοχές!

To ημερήσιο διάγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς

Επειδή δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η σημερινή αντίδραση θα έχει και συνέχεια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επόμενες αντιστάσεις για τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, εντοπίζονται στα 1,65 και 1,57 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,205 ευρώ για την Εθνική, στα 0,55 ευρώ για την Eurobank και στα 0,17 - 0,166 και 0,153 ευρώ για την Πειραιώς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η σημερινή αντίδραση δεν είχε βοήθειες από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κυρίως από τις ΕΕΕ (+0,76%), ΟΤΕ (+2,02% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Τιτάνα (+1,68%) οι τίτλοι των οποίων κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και έβαλαν στηρίγματα όταν ο Δείκτης γύρισε με οριακά κέρδη 0,01% και όλα έδειχναν ότι θα ξαναρχίσει η "μάχη" των 610 μονάδων.

Υποσημείωση: Και οι τρεις παραπάνω τίτλοι, ερχόντουσαν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "η τεχνική εικόνα προδιαθέτει για πλαγιοκαθοδική κίνηση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί και κάποια ανοδική αντίδραση, ιδιαίτερα αν υποβοηθηθεί από αυξημένη αξία συναλλαγών. Η ευρύτερη περιοχή των 610 - 600 μονάδων, εκτός από ψυχολογικό όριο είναι και ζωτικής σημασίας για την τεχνική εικόνα. Ενδεχόμενη παραβίασή της θα καταστήσει τους πωλητές επιθετικότερους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει νέος γύρος ομαδικών ρευστοποιήσεων.

Στην αντίθετη περίπτωση θα γίνει η βάση, αν όχι για τον τερματισμό της πτώσης, τουλάχιστον για μία βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση που δύσκολα όμως θα ξεπεράσει την 'διακεκαυμένη ζώνη' των 630 μονάδων, επί απουσίας θετικών ειδήσεων από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων. Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφέρουμε το επιφυλακτικό κλίμα που έχει αρχίζει να διαμορφώνεται στις Διεθνείς αγορές, εξ’ αιτίας των πρόσφατων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση Trump, σχετικά με την απαγόρευση της εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών επτά Μουσουλμανικών Χωρών".

Δεν αναμένονταν και δεν ήταν ιδιαίτερα πολλές οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Οι επικεφαλής του 'κουαρτέτου', σε αλλεπάλληλες επαφές τις τελευταίες ημέρες και σε διαρκή επικοινωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση, όπως αναφέρουν δύο διαφορετικές πηγές, επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα μίνιμουμ συμφωνίας προκειμένου να επανέλθουν στην Αθήνα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Το μέτωπο των Δανειστών, όπως διαβεβαιώνεται σε όλους τους τόνους από διάφορες πηγές, είναι ενιαίο με το ΔΝΤ να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των ελάχιστων απαιτήσεων".

"Μέχρι τα τέλη Μαρτίου μπορεί να 'τραβήξει' η β’ αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο EuroWorking Group της 9ης Φεβρουαρίου", επισημαίνει η Deutsche Bank σε σχετική ανάλυση.

Παράλληλα αναφέρει ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την τρέχουσα β' αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος προκαλεί αναταράξεις στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων. "Η απουσία προόδου θα μπορούσε να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις έως και μετά τις Ολλανδικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου", προσθέτει η Γερμανική Τράπεζα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "Την πλάτη στις ρυθμίσεις δανείων με βάση τα όσα ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας έχουν γυρίσει οι Δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις το 8%, δηλαδή 4 - 4,5 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών, χρέη από πιστωτικές κάρτες αλλά και δάνεια μικρών Επιχειρήσεων) ρυθμίσθηκαν μέσα από τις εναλλακτικές που προσφέρει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος".

Εύστοχες αποδείχθηκαν οι πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών που επεσήμαναν πως "μετά από συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και παράλληλη εκτόξευση των αποδόσεων στα Ελληνικά ομόλογα, η Αγορά αναζητά αντίδραση, προκειμένου να αποφύγει τη δοκιμασία κρίσιμων επιπέδων".

Σύμφωνα με τους ίδιους παραμένουν κρίσιμα τα επίπεδα των 610 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 595 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), καθοδική διάσπαση του οποίου θα οδηγήσει σε αντιστροφή της κύριας τάσης.

Σε αντίθεση με το σημαντικό volatility που επικράτησε στο Τραπεζικό ταμπλό, όπου παρά τις πιέσεις που έχουν προηγηθεί και σήμερα οι εν δυνάμει πωλητές δήλωσαν "επιλεκτικά παρόντες", αρκετά αξιοπρόσεκτα πράγματα σημειώθηκαν στον μη Τραπεζικό 25αρη.

Έτσι έδειξαν να επιμένουν και σήμερα οι αγοραστές στον Μυτιληναίο (+2,33%), με την Μέτκα (+2,94%) να ακολουθεί από κοντά και να κλείνει σε τιμή υψηλότερη του πρώτου. Στην περίπτωση του πρώτου τίτλου ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η αντίσταση στα 6,75 ευρώ.

Τέσσερις πτωτικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι, αθροίζει ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-1,83%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, υπό την πίεση του "επικρεμάμενου" προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τουλάχιστον εντυπωσιακό το σημερινό +9,35% της Viohalco που, μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, αφήνοντας πίσω της την θεωρούμενη δύσκολη αντίσταση των 1,49 - 1,50 ευρώ και βάζοντας σαν επόμενο, τεχνικό, στόχο τα 1,57 ευρώ. Τα 1,46 κοντινή και τα 1,40 ευρώ κύρια στήριξη, με το "stop" να παραμένει στα 1,35 ευρώ.

Μεταφερόμενοι χαμηλότερα του 25αρη, μετά από πολλές συνεδριάσεις οι αγοραστές έκαναν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους, έστω και σε απόλυτα περιορισμένο αριθμό τίτλων και αυτό είναι μία πρώτη θετική ένδειξη, αν η προσπάθεια έχει και συνέχεια και ο αριθμός των θετικών πρωταγωνιστών μεγαλώσει αισθητά κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, πάντα "συνοδευόμενος" από "αξιοπρεπή" όγκο συναλλαγών.

Σε υψηλό 8μήνου η μετοχή του Υγεία

Έτσι, επέστρεψε η κινητικότητα στα Πλ. Θράκης (+4,26% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), όπως και οι αγοραστές στο Υγεία (+2,84%) με τον τίτλο να υποσκελίζει το ψυχολογικό όριο των 0,18 ευρώ κινούμενος προς νέα υψηλά 8μηνου (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 10/5/2016, 0,183 ευρώ), ενώ σε μετοχή "παντός καιρού" εξελίσσεται η Quest Συμ. (+4,19%, με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά 112 μηνών).

Το υψηλότερο κλείσιμο από τότε που μπήκε σαν "νέα εταιρεία" στο Χ.Α. πέτυχε η Cenergy και αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα από τα 0,898 ευρώ, ο επόμενος στόχος είναι απόλυτα θεωρητικός.

Σε νέα υψηλά η μετοχή της Cenergy

Μία θετική, τεχνική νότα, έδωσε η σημερινή συνεδρίαση για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,28%), με την υπέρβαση των 1650 μονάδων. Λίγο ψηλότερα "καραδοκεί" ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών (1657) και η αμέσως επόμενη αντίσταση στις 1670 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, οι πρώτες στηρίξεις στις 1632 και 1615 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 1780 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι παραμένουν ανοιχτά τα "gap" στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες για τον FTSE25 και στις 631,87 - 633,47 και 655,43 - 656,25 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Τι σχοιλιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δέχτηκε έντονες πιέσεις στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τους πωλητές να παίρνουν ξεκάθαρα το 'πάνω χέρι", επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η αρνητική ειδησεογραφία σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στο θέμα της αξιολόγησης, η επιδείνωση της διεθνούς επενδυτικής διάθεσης, που φαίνεται να μη μπορεί να προσφέρει προς ώρας νέα "χείρα βοηθείας" στο Χ.Α., η τεχνική ανάλυση, που έδωσε ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο σήμα "τριπλής κορυφής", ήδη από τη ζώνη τιμών μεταξύ 660 και 670 μονάδων, αποτελούν τους 3 παράγοντες που συνδυαστικά δεν αφήνουν το Χ.Α. να "σηκώσει κεφάλι".

Οι αγοραστές μπορούν να προσδοκούν ότι η βραχυπρόθεσμα "υπερπουλημένη" κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει σαν "ελατήριο" στις επόμενες συνεδριάσεις, αλλά αυτό ίσως δεν είναι αρκετό, τη στιγμή, μάλιστα που η αξιόπιστη και "βαθιά" Αγορά ομολόγων "τιμωρεί" και πάλι το Ελληνικό δεκαετές στέλνοντας τις αποδόσεις του πάνω από το 8%.

Μόνο ένα κλείσιμο του ΓΔ πάνω από το 636 θα αντιστρέψει προς το θετικότερο τη γενική εικόνα.

Από διαγραμματική άποψη, ο Δείκτης δείχνει την πρόθεσή του να "τεστάρει" τις αντοχές της γραμμής τάσης, που συνέδεσε τα τοπικά χαμηλά της μετά - "Brexit" ανόδου. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο Δείκτης έχει μπει σε μία νέα φάση, με την προηγούμενη, η οποία κράτησε μισό περίπου έτος και χαρακτηρίστηκε από σχετικά ομαλή πορεία ανόδου, να έχει ολοκληρωθεί.

Σε περιπτώσεις αλλαγής της τάσης, η αυξημένη μεταβλητότητα, που συνήθως συνδυάζεται με αλλαγή της ειδησεογραφίας και των θεμελιωδών, οι επενδυτές καλούνται να κάνουν προσεκτική χρήση των μεθόδων διαχείρισης ρίσκου, όπως "stop loss" και να έχουν επαρκές ποσοστό διαθεσίμων. Άλλωστε, μπορεί να προκύψουν και πάλι επιλεγμένες σημαντικές ευκαιρίες τοποθέτησης, με την προϋπόθεση ότι η θετική προεξόφληση εξελίξεων που πιστώθηκε σε κομμάτι της Αγοράς το τελευταίο εξάμηνο, επιτέλους θα επιβεβαιωθεί.

"Βαρίδι" στην παρούσα φάση της Αγοράς παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος, καθώς το υψηλό του beta, όπως φαίνεται, "ήρθε για να μείνει", με τον κλάδο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και Πανευρωπαϊκά, να αποτελεί
"restructuring play", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για "βαριά" χαρτοφυλάκια που επιθυμούν να αποφεύγουν να δίνουν "μεγάλες συγκινήσεις" στους μεριδιούχους τους.

Ο ΔΤΡ θα χρειαστεί επανάκτηση των 775 μονάδων, προκειμένου να ενεργοποιήσει και πάλι αγοραστικά αντανακλαστικά.

Για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης και σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της Nuntius Sec., το αντίστοιχο επίπεδο βρίσκεται στις 1.705 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές αναλύσεις

Σχεδόν απόλυτη ήταν η επικράτηση των αγοραστών στις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (αργία στην Κίνα), όπου ξεχώρισε το +1,76% του Ινδικού Sensex 30.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα κυλούν οι πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Διορθώνουν προς χαμηλότερα επίπεδα Χρυσός και Ευρώ, αξιοπρόσεκτα κέρδη για το Πετρέλαιο.

Ο Υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, χαιρέτησε την αύξηση στην Αμερικανική παραγωγή Πετρελαίου "αρκεί να αυξάνεται σε συνάφεια με την Παγκόσμια ζήτηση για Ενέργεια". "Ο Πρόεδρος Trump έχει πολιτικές που είναι καλές για τη Βιομηχανία Πετρελαίου και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε", δήλωσε ο al-Falih σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο BBC.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο επίσημος PMI για τον τομέα της Κινεζικής Μεταποίησης υποχώρησε τον Ιανουάριο σε 51,3 από 51,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν 51,2. Η υποχώρηση είναι η δεύτερη συνεχόμενη για το δείκτη, παρότι παραμένει άνω του ορίου του 50 που διαχωρίζει ανάπτυξη από συρρίκνωση.

Ερχόμενοι στην "Γηραιά Ήπειρο", σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο δείκτης PMI του τομέα Μεταποίησης στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 55,2 τον Ιανουάριο από 54,9 τον προηγούμενο μήνα, ενώ η αρχική εκτίμηση έφερνε τον δείκτη στο 55,1. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. Ο δείκτης παραγωγής του τομέα Μεταποίησης ανήλθε στο 56,1, όσο και τον προηγούμενο μήνα, αλλά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση (55,9).

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", ο Ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε 246.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη μέτρηση της "ADP". Η μέτρηση είναι αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι θα δημιουργηθούν 168.000 νέες θέσεις εργασίας, μετά από 151.000 το Δεκέμβριο.

Ο μεταποιητικός τομέας στις ΗΠΑ επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. Το Ινστιτούτο "ISM" ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μεταποίησης αυξήθηκε στις 56 μονάδες τον Ιανουάριο, από 54,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική μηνιαία άνοδο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στις 55 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία, στο 2,97%

Συντηρητική ως προς τις εκτιμήσεις της για το πόσο θα μεγεθυνθεί φέτος η εγχώρια οικονομία εμφανίζεται η PricewaterhouseCoopers (PwC), σημειώνοντας ως πιθανότερο σενάριο το ΑΕΠ να αυξηθεί φέτος μόλις κατά 1 με 1,5%, έναντι επίσημων προβλέψεων 2,5 με 2,7%, καθώς οι κύριοι οικονομικοί οδηγοί της ανάπτυξης παραμένουν ασθενείς.

H Goldman Sachs αφαιρεί τη μετοχή της Motor Oil από το "Focus List" της για την Περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης εξαιτίας του χαμηλότερου περιθωρίου ανόδου, αλλά διατηρεί τη σύσταση "αγοράς", αυξάνοντας την τιμή - στόχο στα 16,78 ευρώ από 13,75 ευρώ προγενέστερα. Θεωρεί ότι η ανακοίνωση του μερίσματος για το 2016 με τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου το Μάρτιο θα είναι βασικός καταλύτης για τη μετοχή, δεδομένου ότι θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά τη δέσμευση της εταιρείας για ελκυστικές πληρωμές μερισμάτων.

Στο ίδιο report, η σύσταση για τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι "hold" αλλά με νέα αυξημένη τιμή - στόχο τα 4,89 ευρώ από 4,32 ευρώ προγενέστερα.

Για τα ΕΛ.ΠΕ. η Goldman Sachs προβλέπει EBITDA 606 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 191 εκατ. ευρώ το 2016. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GS για το 2017, τα ΕΛ.ΠΕ. αποτιμώνται 4,2 φορές τα EBITDA και 7,4 φορές τα καθαρά κέρδη της ενώ η μερισματική της απόδοση προσεγγίζει το 4,8%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α.Α και στη σημερινή συνεδρίαση και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 621,02 μονάδες (+1,52%), για να υποχωρήσει μέχρι τις 611,81 (+0,01%), όμως η νέα "παρέμβαση" των αγοραστών έφερε, στις 17.00, τον Δείκτη στις 617,26 και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 619,05 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,19%.

Ο τζίρος, εμφανώς ενισχυμένος, έφθασε τα 70 εκατ. από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ μόλις τρεις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, απέσπασαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν είχαν επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Ελλάκτωρ και Lamda Development.

Στα καλύτερα ημέρας η τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές, έναντι 31 πτωτικών, ενώ για 11 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη να παρουσιάζουν οριακή μείωση.

Αντίθετα, το αυξημένο volatility έφερε μεγάλη άνοδο του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (94.138 συμβόλαια).
Στα 7.150 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.088, 2.037 για τον Φεβρουάριο και 51 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.648) κινήθηκε μεταξύ 1.632,75 και 1.660,25 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,40%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.000 Viohalco, 16.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.875), Πειραιώς (38.559), Εθνική (31.800), MIG (1.175), Alpha Bank (9.825), Μυτιληναίο (1.313), ΟΠΑΠ (911), ΟΤΕ (322), Viohalco (409), ΔΕΗ (480), Jumbo (182).

Ας σημειωθούν τα 25 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ και τα 50 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.779.857 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (11.267.307 τεμ.) και Eurobank (8.087.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v