Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης με χαμηλό τζίρο

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 620 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank. Mε θετικό πρόσημο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάνας. Απώλειες καταγράφουν ΜΕΤΚΑ, Aegean.

ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης με χαμηλό τζίρο

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση με εμφανείς τις διαθέσεις των long να... ξεκολλήσουν την αγορά από την ευρύτερη περιοχή των 600-610 μονάδων.

Το έντονο παρασκήνιο μεταξύ δανειστών - Αθηνών, η παρέμβαση ξένων οίκων (East Capital, Goldman Sachs) ανοίγει ένα... μικρό παράθυρο για τους long, οι οποίοι θεωρούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία. Το αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους θα φανεί στη δύσκολη συνέχεια, ωστόσο από τη χθεσινή συνεδρίαση είχε διαφανεί η στάση ορισμένων ισχυρών χεριών να «γυρίσουν» την αγορά.

Το αν θα επιτευχθεί θα φανεί σε ορίζοντα συνεδριάσεων, με πρώτη κρίσιμη ημερομηνία τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, όταν το ΔΝΤ πιθανόν να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.

Στην προσπάθεια των long βοηθάει και η εικόνα που διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με άνοδο του DAX στη Φρανκφούρτη και του CAC 40 στο Παρίσι, την ώρα που παρατηρείται μικρή αποκλιμάκωση στα ομόλογα Ιταλίας, Πορτογαλίας. Στα 7,819% «τσιμπημένο» και πάλι νωρίτερα το 10ετές.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, στον τραπεζικό κλάδο επικεντρώνεται η προσοχή των traders, καθώς είναι αυτός που κάνει τη διαφορά είτε καθοδικά είτε ανοδικά. Το 62% του τζίρου στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων, με την East Capital να «στοιχηματίζει» στον κλάδο και να βλέπει ισχυρές επιδόσεις στο ενδεχόμενο συμφωνίας.

Στο 2,15% και προς τις 750 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών επιτυγχάνοντας σε σημαντικό βαθμό τον στόχο που είχε τεθεί (στο προσυνεδριακό σχόλιό μας). Στο συν και οι 4 μετοχές, με την Εθνική σε θέση οδηγού να έχει σε αυτήν τη συγκυρία το (συγκριτικά) καλύτερο διάγραμμα.



Με τον τραπεζικό κλάδο σε προσπάθεια αναστροφής, φυσιολογικά ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος των μη τραπεζικών του δείκτη, με τους σηματωρούς να επιβεβαιώνουν τη χθεσινή ανοδική αντίδρασή τους.

Κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον κλάδο της ενέργειας να είναι στο επίκεντρο των πιέσεων των δανειστών (δηλαδή του Βερολίνου, όπως αναφέρεται αναλυτικότερα στον Εκηβόλο).

Ανοδικά με αγοραστές Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και με αφορμή την έκθεση της Goldman Sachs που ανεβάζει τον πήχη για τους δύο ομίλους του κλάδου.

Στις 11.20 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 12,9 εκατ. μετοχών, με τον τζίρο στα 6,8 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά ζητούμενη είναι στη συνέχεια, που πιθανότατα θα κάνει... κοιλιά η αγορά, η επιβεβαίωση (ή όχι) των 612 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 740 για τον ΔΤΡ.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v