Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση

Κίνηση πάνω από τις 620 μονάδες στο ξεκίνημα. Συνυφασμένη με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, η πορεία στο ΧΑ. Πρώτος στόχος η επιβεβαίωση των 610, με το βλέμμα στη... Δευτέρα. Ποιες μετοχές εμφανίζουν ενδιαφέρον.

Χρηματιστήριο: Πού θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση

Fed και Apple στήριξαν την άνοδο στη Wall Street, τα εταιρικά αποτελέσματα ώθησαν τις ευρωαγορές και στο ΧΑ, φήμες και διαρροές από το μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης (υπο)στήριξαν την αγχωτική αντίδραση προς τις 620 μονάδες.

Οι κινήσεις Τραμπ και τα εταιρικά αποτελέσματα είναι οι καταλύτες της τάσης σε Νέα Υόρκη και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι όποιες εξελίξεις από το μέτωπο δανειστών - Αθηνών, ο κύριος ρυθμιστής της στάσης των traders στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οσα διαδραματίζονται στις διεθνείς αγορές μάς προϊδεάζουν για ανάλογη συνέχεια αυξημένης μεταβλητότητας, ρευστότητας και εναλλαγών, ενόσω η Ευρώπη οδεύει προς την πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου στην Ολλανδία.

Στα καθ' ημάς και ενώ ο χρόνος αρχίζει και πιέζει όλο και ασφυκτικότερα, το πολιτικό σύστημα για πολλοστή φορά σκιαμαχεί στη Βουλή, την ώρα που η κατάσταση από την πραγματική οικονομία, την κοινωνία μέχρι την καθημερινότητα, δεν δικαιολογούν τέτοιες συμπεριφορές.

Τι είπαν Τσακαλώτος - τραπεζίτες πίσω από τις κλειστές πόρτες σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, με τον κλάδο επί ξυρού ακμής όσο συντηρείται η κωλυσιεργία, όσο η "βόμβα" των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν... αφοπλίζεται.

Το τι θα γίνει (και) στο ΧΑ σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, κάτι που είναι εκτίμηση όλων όσοι ενεργούν στο χρηματιστήριο, στην αγορά, με την προσοχή τους καταρχήν προς τη Δευτέρα και στη συνέχεια στο διάστημα προς την 20ή Φεβρουαρίου, άντε στις πρώτες μία-δύο εβδομάδες του Μαρτίου.

Η τοξικότητα που έχει διαμορφωθεί και πάλι στο πολιτικό σκηνικό δεν μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ωστόσο σε αυτό το περιβάλλον είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε.

Ενθαρρυντική ένδειξη η επιτυχής προσπάθεια αναστροφής στη χθεσινή συνεδρίαση αλλά διόλου πειστική για τη συνέχεια, παρότι οι συναλλαγές ήταν αυξημένες -163 εκατ. μετοχές-, ο τζίρος των 70 εκατ. ευρώ αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Η ευρύτερη περιοχή των 615-600 μονάδων θεωρείται από τους επαγγελματίες της αγοράς σημαντικό σημείο αναφοράς, όπου θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση για τις επόμενες συνεδριάσεις. Ή θα δοθούν αφορμές για επαναφορά προς τις 640 μονάδες, ή οι εξελίξεις θα πυροδοτήσουν ρευστοποιήσεις, πιέσεις και διόρθωση προς τις 590-580 μονάδες.

Η Δευτέρα είναι μία ημέρα που μπορεί να αποβεί καθοριστική για τη βραχυπρόθεσμη τάση, ωστόσο σήμερα-αύριο θα πρέπει να διασφαλιστούν οι άμυνες της αγοράς και αυτό πρακτικά σημαίνει επιβεβαίωση των 610 μονάδων οπωσδήποτε.

Σε αντίδραση αλλά με πολύ... άγχος αναφερόταν ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στις 1.655 και τον τραπεζικό κλάδο στην περιοχή πέριξ των 745 μονάδων.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για Ελλάδα και πιστωτές προειδοποιεί το Stratfor, κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι ενεργούν στο ΧΑ αυτή την περίοδο, την ώρα που όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, ο Αλέξης Τσίπρας αποκλείει εκλογές και δείχνει "συμβιβασμό". Στο τελευταίο (στον "συμβιβασμό") εξακολουθούν να προσβλέπουν όσοι παραμένουν εντός παιδιάς, θεωρώντας τον ως την επικρατέστερη κατάληξη και αυτής της διαπραγμάτευσης, κάτι που συντηρεί -ακόμη- την αγορά σε αυτά τα επίπεδα και τον τραπεζικό κλάδο να μην έχει δοκιμασθεί από ένα sell off. Εάν όντως επέλθει ο "συμβιβασμός", οι long έχουν το πλεονέκτημα, εάν όχι...

Ιδιαίτερα αυξημένος χθες ο τζίρος στον τραπεζικό κλάδο, παραπέμπει σε πονταρίσματα και των δύο πλευρών (long και short), με μέτριους τζίρους η υπεραπόδοση αρκετών blue chips καθώς βασικοί μέτοχοι, funds και επενδυτικοί κύκλοι στηρίζουν πολλά μη τραπεζικά χαρτιά.

Για τον FTSE25 στήριξη έχει διαμορφωθεί στις 1.632-1.635, ενώ αντίσταση είναι στις 1.665 και επιθετική στις 1.680 μονάδες. Για τις 1.680 μονάδες απαιτούνται ουσιαστικές θετικές εξελίξεις και συντήρηση του τζίρου πάνω από τα (τουλάχιστον) 50+ εκατ. ευρώ, με ευρύτερη κατανομή και σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Από τις μετοχές σηματωρούς για τη Viohalco υπέρβαση του 1,49 ενισχύει την κίνηση προς το 1,57 ευρώ, για Αεροπορία Αιγαίου και Μυτιληναίο όσο διατηρείται η long τάση μπορεί να διαμορφωθούν υψηλότερες τιμές, ενώ για τη μετοχή της ΓΕΚ ζητούμενη είναι η επαφή με την περιοχή των 2,30 ευρώ.

Από τα μεσαία, το ΚΡΙ ΚΡΙ αθόρυβα αλλά μεθοδικά ενισχύεται για να αλλάξει επίπεδο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v