Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καθίζηση τραπεζών και… τζίρου

Στις 643 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης με τον τραπεζικό κλάδο να υφίσταται τις ισχυρότερες πιέσεις. Στο επίκεντρο η δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Διαφοροποίηση ΕΛ.ΠΕ. και Μοτορ Οιλ.

ΧΑ: Καθίζηση τραπεζών και… τζίρου

Παρά το γεγονός ότι οι πωλητές έκαναν το 3Χ3 στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και οι βασικοί του δείκτες, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αν ληφθούν υπ΄ όψιν οι ειδήσεις και οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα μετά την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό θα μπορούσε να είναι σημαντικά χειρότερη.

Όμως λίγο ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) και λίγο τα δημοσιεύματα για προωθούμενες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τις οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των Τραπεζών από το Ελληνικό Δημόσιο, "εμπόδισαν" τους εν δυνάμει πωλητές να κάνουν πιο "αισθητή" την παρουσία τους.

Από την άλλη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, πως η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, αργά αλλά σταθερά, αρχίζει να κατανοεί ότι οι πιθανότητες να "χαθεί" και το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, δείχνουν αυξανόμενες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πραγματική Οικονομία και το Εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, "το γεγονός ότι οι Εκπρόσωποι των Δανειστών βρίσκονται εδώ και μέρες στην Αθήνα και διαπραγματεύονται με τους Εκπροσώπους της Κυβέρνησης χωρίς εμφανές αποτέλεσμα και πιθανόν, σύντομα να αναχωρήσουν χωρίς να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, αυξάνει την αβεβαιότητα στο Χ.Α. Μπορεί οι δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να συνεχίζουν να κινούνται πλάγια - πλαγιοκαθοδικά, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση εκτόνωσης, με αυξημένες συναλλαγές και αυτό θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση. Σε αυτή την περίπτωση, μία υποχώρηση της Αγοράς προς το κάτω εύρος της συσσώρευσης, ή προς την αποφασιστική στήριξη των 615 μονάδων, στις επόμενες συνεδριάσεις, δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί.

Όσο διατηρείται αλώβητη η κομβική τιμή της αλλαγής της μακροπρόθεσμης τάσης (600 μονάδες) θα ήταν παρακινδυνευμένη κάποια κατηγορηματική πρόβλεψη για αλλαγή της τάσης. Η επισήμανση αυτή γίνεται γιατί τα περιθώρια της διακύμανσης του Γενικού Δείκτη έχουν περιοριστεί σημαντικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσφαλμένες βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από την άλλη και σύμφωνα με την σημαντική βοήθεια του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, οι κρίσιμες ημερομηνίες για το έτος 2017, είναι οι εξής:

9 Μαρτίου 2017: Συνεδρίαση ΕΚΤ
15 Μαρτίου 2017: Εκλογές στην Ολλανδία
20 Μαρτίου 2017: Eurogroup
31 Μαρτίου 2017: Ενεργοποίηση άρθρου για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από Ε.Ε.
7 Απριλίου 2017: Eurogroup
21-23 Απριλίου 2017: Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον
23 Απριλίου 2017: 1ος γύρος Προεδρικών εκλογών στην Γαλλία
27 Απριλίου 2017: Συνεδρίαση ΕΚΤ
7 Μαΐου 2017: 2ος γύρος Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία
22 Μαΐου 2017: Eurogroup
8 Ιουνίου 2017: Συνεδρίαση ΕΚΤ
15 Ιουνίου 2017: Eurogroup
23 Ιουνίου 2017: Έκθεση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδος από την Moody's
17 Ιουλίου 2017: Λήξη ομολόγου 2 δισ. ευρώ
20 Ιουλίου 2017: Λήξη ομολόγου 4 δισ. ευρώ
20 Ιουλίου 2017: Συνεδρίαση ΕΚΤ
21 Ιουλίου 2017: Έκθεση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδος από την S&P
18 Αυγούστου 2017: Έκθεση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδος από την Fitch
7 Σεπτεμβρίου 2017: Συνεδρίαση ΕΚΤ
Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2017: Γερμανικές Εκλογές
26 Οκτωβρίου 2017:- Συνεδρίαση ΕΚΤ
13 Οκτωβρίου 2017: Έκθεση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδος από την Moody's
14 Δεκεμβρίου 2017: Συνεδρίαση ΕΚΤ

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, "οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη (2,7% του ΑΕΠ φέτος και 3,1% του ΑΕΠ το 2018) βασίζονται στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε… χθες", τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Κάθε καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο αυτούς τους στόχους, τόνισε. 

Την άποψη ότι η τρέχουσα κατάσταση της Χώρας, χάρις και στην συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται σταδιακά θετικότερη εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα κλείσει η αξιολόγηση. Ωστόσο, δεν θέλησε να εστιάσει τι μέλλει γενέσθαι την 20η Μαρτίου αφού, όπως είπε, οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και υπογράμμισε ότι "το 2010 η κατάσταση ήταν απελπιστική, ενώ τώρα έχει εξομαλυνθεί".

"Η Γερμανία απομακρύνεται, όπως φαίνεται, από την σκληρή γραμμή της προκειμένου να κλείσει το συντομότερο τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα η Γερμανική Κυβέρνηση είναι ανοικτή σε νέες παραχωρήσεις, ανέφερε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης τους Γερμανικού περιοδικού "Spiegel".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Έλενα Λάσκαρη και Μαρίνα Μάνη, "οι Εκπρόσωποι του "Κουαρτέτου" αναμένεται να αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα, χωρίς συμφωνία για μία ακόμα φορά. Εικόνα ρήξης όμως δεν προκύπτει ούτε από Κυβερνητικές, ούτε από Ευρωπαϊκές πηγές. 'Θα πάρει καιρό, δεν θα κλείσει έτσι εύκολα η συμφωνία', εκτιμά πηγή με γνώση των διεργασιών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανόδου των Επικεφαλής των Θεσμών μετά τη συνεδρίαση του EwG την ερχόμενη Πέμπτη. Η δεύτερη, χειρότερη εναλλακτική, είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων εξ αποστάσεως. Ως εκ τούτων, η Κυβέρνηση εγκαταλείπει (σιωπηρά, προς το παρόν) τον στόχο της 20ης Μαρτίου -δηλαδή της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement)".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "Κορυφαίο Κυβερνητικό Στέλεχος σημείωσε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει 'βέτο' από Ολλανδία και Γερμανία να μην γίνουν κινήσεις που θα οδηγήσουν σε απόσυρση του ΔΝΤ από το Ελληνικό πρόγραμμα".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "βαθιά ανάσα θα λάβουν οι Τράπεζες από τις προωθούμενες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τις οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις τους από το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, Κυβέρνηση και Τράπεζες συμφώνησαν να επεκταθεί στην 20ετία από 5ετία ο χρόνος φορολογικής απόσβεσης της ζημίας που προκύπτει από λογιστικές, ή πραγματικές διαγραφές δανειακών απαιτήσεων".

Αβέβαιη χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έως το Εurogroup της 20ης Μαρτίου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο Ιαπωνικό πρακτορείο "Nikkei".

Επί τα χείρω και μάλιστα σημαντικά αναθεώρησε τα στοιχεία για την πορεία της Οικονομίας η ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά 1,2%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14/02/17. Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε μείωση κατά 1,1%, έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.

"Συνεχίζουμε να αναμένουμε οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017", ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα οικονομικών, Ανίκα Μπράιτχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, πολύ γρήγορα οι ελάχιστοι αγοραστές αντελήφθησαν ότι η πιθανότητα αναστροφής του αρνητικού κλίματος θα είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας και έτσι η όλη προσπάθεια επικεντρώθηκε στις, κατά το δυνατόν, μικρότερες απώλειες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι "χτύπησε κόκκινος συναγερμός", μόλις ο Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί χαμηλότερα των 642 μονάδων, με μικρή κινητοποίηση, των μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών, τίτλων.

Μένοντας στους δεύτερους, είναι αδύνατον να μην γίνει αναφορά στην έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Motor Oil (+1,4%), ο τίτλος της οποίας και στη σημερινή, δύσκολη, συνεδρίαση, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε και στο υψηλό ημέρας (!)

Η μετοχή παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 12,89 ευρώ, κινείται σε υψηλά 9ετίας (βλ. διάγραμμα), με τις επόμενες, απόλυτα θεωρητικές, αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 15,48 και 15,97 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 1,68 δισ. ευρώ.

Σε υψηλά 9ετίας η μετοχή της Motor Oil

Μεταφερόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετοχών των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών κινήθηκαν σήμερα χωρίς να έλθουν σε επαφή με το θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό.

Ο τίτλος της Alpha Bank (-3,45%) έχασε την αποφασιστική στήριξη των 1,69 ευρώ, γυρίζοντας το ημερήσιο διάγραμμα σε "short", με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,60 ευρώ.

Τα 0,232 ευρώ είναι το τελευταίο "προπύργιο" των "long" για την Εθνική (-3,25%), με την επόμενη στήριξη, σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, να εντοπίζεται στα 0,222 ευρώ.

Μικρά περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης έχει η Eurobank (-3,66%), καθώς το "stop" στο "long" εντοπίζεται στα 0,597 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 0,565 ευρώ.

Ακριβώς πάνω στο "make or brake" των 0,176 ευρώ, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η Πειραιώς (-4,35%). Επόμενη στήριξη στα 0,17 ευρώ.

Έστω και οριακά, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έχασε την στήριξη των 759 μονάδων που ήταν και το "stop" στο "long", με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 745 και 733 μονάδες.

Επιστρέφοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη και πλην της Motor Oil, σχετικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσαν οι Ελλάκτωρ (+1,79%), Ελ. Πετρέλαια (+1,10%), Jumbo (+0,3%). Folli Follie Group (+0,05%), ΔΕΗ (+0,73%) και Τιτάν (+1,27%), με τους δύο τελευταίους τίτλους, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση και στα υψηλά ημέρας (!)

Τεχνικά, παρά την αξιοπρόσεκτη υποχώρηση τα δεδομένα δεν άλλαξαν για τον Γενικό Δείκτη, καθώς κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα των 642 μονάδων, που είναι η κύρια στήριξη και το "stop" στο "long". Μια διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 625. Αντίστοιχα το 660 είναι κύρια αντίσταση που κατοχύρωση θα δώσει συνέχιση στο 675.

Έκλεισε το "gap" που είχε αφήσει η συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης στις 647,72 - 648,88 μονάδες, όμως σήμερα δημιουργήθηκε νέο τεχνικό "χάσμα" στις 648,41 - 649,15 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 636 μονάδες και ο εκθετικός στις 640 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 615 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,10%), έκλεισε το "gap" της Τετάρτης μεταξύ 1731,22 και 1735,95 μονάδων, όμως δημιουργήθηκε νέο στις 1732,42 - 1734,72 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 1701 μονάδες και ο εκθετικός στις 1713 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1612 μονάδες και ο εκθετικός στις 1664 μονάδες.

Χάθηκαν οι 1719 μονάδες που ήταν κύρια στήριξη και το "stop" στο "long", με την επόμενη στήριξη να "εμφανίζεται" στις 1685 μονάδες. Το 1775, σε κάθε περίπτωση, είναι κύρια αντίσταση.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου παρά τις χαμηλές συναλλαγές συνεχίζει την αναρρίχηση η ΚΛΜ (+1,76%), επιμένει πλαγιοανοδικά η J&P Άβαξ (+1,78%), από τις 23/6/2016 είχε να "δει" κλείσιμο υψηλότερα των 0,20 ευρώ ο Νηρέας (+1,49%), ενώ η Έλαστρον (-1,89%) διόρθωσε μετά από επτά ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση.

Σε μετά- Brexit υψηλά η μετοχή του Νηρέα

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η συσσώρευση στα επίπεδα είναι η κουραστική και ελπίζουμε να αξίζει τουλάχιστον η υπομονή των εναπομεινάντων ενεργών επενδυτών, ή traders" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε σιγά - σιγά μία κινητικότητα και στην Περιφέρεια γεγονός θετικό μετά από αρκετά χρόνια, ίσως. Από την άλλη έχουμε τίτλους που διατηρούν το momentum τους, βλέπε Motor Oil, ή άλλους που διατηρούν τα σημαντικά κέρδη του τελευταίου διαστήματος βλέπε Μυτιληναίος και Viohalco.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι “out”, ειδικά όσο ο κλαδικός δείκτης κινείται κάτω από τις 820, μονάδες επίπεδο που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ "κρατούν δυνάμεις" χωρίς να έχουν δώσει κάποια σοβαρή αντίδραση.

"Η Αγορά πράγματι έχει κουράσει με τους τζίρους σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός λογικό μιας και τα επίπεδα έχουν δουλευτεί για μεγάλο διάστημα και θα πρέπει να υπάρξει κάποια διάσπαση για να αυξηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα. Οι ενεργοί παίκτες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, με μόνο πρόβλημά τους τον χρόνο", επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,75%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Ιαπωνικό Nikkei (-0,46%).

Προς τα χαμηλά ημέρας οδεύουν οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με διαθέσεις υποχώρησης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Η ενίσχυση του Δολαρίου, πιέζει χαμηλότερα Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, "Η Κίνα θέτει στόχο η οικονομική της ανάπτυξη να κυμανθεί περί το 6,5% του ΑΕΠ το 2017, καθώς συνεχίζει να εφαρμόζει μια προνοητική δημοσιονομική πολιτική και μια συνετή νομισματική πολιτική", σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Χώρας Λι Κετσιάνγκ. Η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει τη λίγο βραδύτερη επέκταση της Κινεζικής Οικονομίας φέτος, ώστε να υπάρξει περιθώριο για την εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης του αυξανόμενου χρέους.

Το Τραπεζικό Σύστημα της Κίνας ξεπέρασε αυτό της Ευρωζώνης και έγινε το μεγαλύτερο στον Κόσμο με βάση το ενεργητικό. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το ενεργητικό των Τραπεζών στην Κίνα έφτασε στα $33 τρισ. στο τέλος του 2016, έναντι $31 τρισ. στην Ευρωζώνη, $16 τρισ. στις ΗΠΑ και $7 τρισ. στην Ιαπωνία. Η αξία του Κινεζικού Τραπεζικού Συστήματος είναι 3,1 φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος του ετήσιου ΑΕΠ της Χώρας.

Αν και το ΑΕΠ της Κίνας ξεπέρασε αυτό της Νομισματικής Ένωσης το 2011, το Τραπεζικό Σύστημά της πέρασε στην πρώτη θέση πέντε χρόνια αργότερα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "Η φετινή χρονιά θα αποδειχθεί αποφασιστική για την Ευρωζώνη. Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία διενεργούν εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων θα βοηθήσουν ώστε να αποφασιστεί το μέλλον του Κοινού Νομίσματος της Ευρώπης. Εκλογές ενδέχεται να διενεργήσει και η Ιταλία μέχρι το τέλος του έτους. Λόγω της αβεβαιότητας, οι μεγάλοι 'παίκτες' της Ευρωζώνης κάνουν κινήσεις ώστε να προετοιμαστούν για ότι θα φέρει το μέλλον" σύμφωνα με την "Stratfor".

"Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Deutsche Βank" ανακοίνωσε σήμερα το ΔΣ της Τράπεζας. H AMK αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε τιμή που θα έχει discount της τάξεως του 39% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή (19,1 ευρώ). Παράλληλα η Τράπεζα θα προχωρήσει και σε πώληση στοιχείων ενεργητικού, για να αντλήσει άλλα 2 δισ. ευρώ, με στόχο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να υπερβεί το 13%. Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην πώληση της Postbank λόγω μη ικανοποιητικού προσφερόμενου τιμήματος.

Η είδηση δεν έτυχε θετικής υποδοχής από τις Αγορές.

Μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη, αγγίζοντας στις αρχές Μαρτίου το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών. Ο δείκτης της "Sentix" για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 20,7 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007, έναντι των 18,5 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 17,4.

"H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να χαλαρώσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης τους όρους για τον δανεισμό Κρατικών ομολόγων", δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. Πηγές από Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, δήλωσαν πως "πολιτικά, νομικά και τεχνικά εμπόδια δεν τους επιτρέπουν να δανείσουν μεγαλύτερο μέρος από τα 1,4 τρισ. ευρώ Κρατικού χρέους που έχουν αγοράσει".

"Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαρτίου εφόσον τα οικονομικά στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις", δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν. Η ίδια επισήμαν, επίσης, πως τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν με πιο γρήγορο ρυθμό φέτος, καθώς η Οικονομία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει εμπόδια στο εσωτερικό, ή στο εξωτερικό.

O διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση Τραμπ θα προτείνει, αργότερα αυτόν το μήνα, δραματικές μειώσεις στον προϋπολογισμό της Ουάσιγκτον για τη βοήθεια προς το εξωτερικό. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει στο Κογκρέσο την περικοπή κατά το 1/3 των προϋπολογισμών του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 1,2% τον Ιανουάριο, μετά από κέρδη 1,3% το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 1%. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, οι βιομηχανικές παραγγελίες διαμορφώθηκαν υψηλότερα κατά 0,5%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις καταθέσεις στις Τράπεζες τον Ιανουάριο του 2017, εξέλιξη που η Moody’s χαρακτηρίζει πιστωτικά αρνητική για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που μείωσε την εμπιστοσύνη των Καταθετών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 640,23 μονάδες (-1,46%), στις 17.00 βρέθηκε στις 643,43 (-0,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 643,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,96%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 29,5 εκατ. από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ), ενώ Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς απέσπασαν το 49,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Motor Oil δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΜΕΤΚ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Τιτάν και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική και ΕΧΑΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να ενισχύονται στα συμβόλαια του δείκτη και πολύ περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (72.522 συμβόλαια).

Στα 7.308 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.828, 1.975 για τον Μάρτιο και 853 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.718,25) κινήθηκε μεταξύ 1.710 και 1.733,75 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.225), Πειραιώς (14.645), Εθνική (39.234), MIG (1.100), Alpha Bank (5.445), Ελ. Πετρέλαια (160), ΔΕΗ (451), ΟΤΕ (165), ΟΠΑΠ (235), Viohalco (132), Ελλάκτωρα (412), Μυτιληναίο (178).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (24.407), MIG (55.604), Eurobank (47.018), Εθνική (54.584) και Πειραιώς (103.886).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (18.178.038 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (8.543.051 τεμ.) και Eurobank (6.132.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v