Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κίνδυνο κρίσιμες στηρίξεις στο ΧΑ

Χωρίς αξιόλογες μεταβολές για τον ΓΔ το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Η πορεία των διαπραγματεύσεων καθορίζει την τάση. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, πώς αναμένεται να κινηθεί σήμερα. Ποιες μετοχές «σώζουν» την παρτίδα.

Σε κίνδυνο κρίσιμες στηρίξεις στο ΧΑ

Με καθίζηση τραπεζών και... τζίρου η χθεσινή υποχώρηση του ΧΑ, με κλείσιμο στις 643,50 μονάδες. 

Αφορμή η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ -χειρότερα των αρχικών εκτιμήσεων-, που ήρθαν σε μία κρίσιμη στιγμή να επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τις συναντήσεις στο Hilton. 

Ωστόσο η χθεσινή ημέρα εκ προοιμίου αναμενόταν διορθωτική, ξεκινώντας από την Ευρώπη, με τη Φρανκφούρτη στο επίκεντρο από νωρίς, καταλήγοντας στη Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει τις 21.000 μονάδες. 

Αυτά υπό την σκιά των νέων δηλώσεων/προειδοποιήσεων της Αγκελα Μέρκελ για μια "Ευρώπη πολλών ταχυτήτων" (δεύτερη φορά μετά τη Μάλτα...), των αναμενόμενων κινήσεων του Μάριο Ντράγκι (μεθαύριο Πέμπτη) και της φυσιολογικής υποχώρησης της Wall Street μετά την τελευταία φρενήρη άνοδο. 

Τι μέλλει γενέσθαι; Σε κεντρικό επίπεδο είναι προφανές πως το Βερολίνο έχει εκπονήσει και Plan B και C και D, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την Ελλάδα. Από τη χθεσινή συνάντηση των τεσσάρων ισχυρών είναι πολύ πιθανό ένας ή δύο να έχουν διαφορετική κυβέρνηση στο τέλος του 2017, ενώ πολιτικές αλλαγές (και όχι μόνο) νομοτελειακά μεταβάλλουν ισορροπίες και συσχετισμούς. 

Σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση ξοδεύει χρόνο ευελπιστώντας να κερδίσει ό,τι μπορεί σε καίρια ζητήματα -ασφαλιστικό, όπως τα ανάφερε η Ρούλα Σαλούρου-, δημοσιονομικό- όπως σημειώνεται στο σχετικό θέμα-, με τις προθεσμίες να απομακρύνονται αλλά τα περιθώρια χρόνου να υπάρχουν ακόμη. Εστω και προς το... παρά ένα. 

Κατατοπιστικό το ρεπορτάζ πως η κυβέρνηση βλέπει κλίμα συγκλίσεων και πως σήμερα γίνεται και νέα συνάντηση. Ομως όλα αυτά υπό την σκιά της Συνόδου των τεσσάρων στις Βερσαλλίες, που επί της ουσίας προαναγγέλλει τη διαίρεση της ΕΕ. Στις 15 Μαρτίου γίνεται ο πρώτος έλεγχος, με τις εκλογές στην Ολλανδία, και ακολουθεί ο σοβαρότερος (τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου) στη Γαλλία, που θα δείξει πώς θα διαμορφωθεί η τάση (και) στις αγορές, σε μία συγκυρία που λ.χ. η Deutsche Bank υποχρεώνεται σε εσπευσμένη αμκ, με τη μετοχή να κατακρημνίζεται 7,89% στη Φρανκφούρτη. 

Στα καθ' ημάς, σε μία αγορά που ούτως ή άλλως η πλειονότητα των ενεργών μερίδων λειτουργεί ως trader και όχι ως επενδυτής, ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που τελευταία κάνει τη διαφορά, αρνητικά, με τον ΔΤΡ προς τις 757,78 μονάδες. Κλάδος-κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως η μέχρι πρότινος σημαντική στήριξη των 765 μετατρέπεται σε πλησιέστερη αντίσταση. Σημείο αναφοράς μας παραμένουν οι 740 μονάδες, όπως σημειωνόταν από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας. 

Τεχνικά οι δύο κύριοι δείκτες σε απόκλιση και στα όριά τους, με τον FTSE25 οριακά σε έξοδο, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, αλλά με τον ΓΔ να μη χάνει τη στήριξή του. Συνεπώς κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για το ενδεχόμενο αναστροφής ή περαιτέρω υποχώρησης, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα νεότερα από το Hilton. 

Γεγονός το ότι εισηγμένες όπως Motor Oil, Jumbo, OTE, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια έσωσαν την παρτίδα, εκτίμηση πως άλλες όπως Coca Cola, FF Group, ΟΠΑΠ παραμένουν ως εφεδρείες, προκειμένου να διαφανεί κάποια πρόοδος στη διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να μην ακυρωθεί η ανοδική τάση για βασικά blue chips και δείκτες. 

Οι περιορισμένες συναλλαγές -51,5 εκατ. μετοχές-, ο ανάλογος τζίρος -μόλις 29,5 εκατ. ευρώ- ενισχύουν τη εκτίμηση πως πωλητές-αγοραστές ελέγχουν τη διολίσθηση της αγοράς, απορροφούν την προσφορά χωρίς να ακυρώνεται η τάση, εξακολουθώντας να ποντάρουν ως επικρατέστερο ενδεχόμενο σε αυτό της εξεύρεσης διεξόδου. Ειδικότερα ο χαμηλός τζίρος, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, υποχρεώνει τους traders να περιμένουν τη σημερινή συνεδρίαση, προκειμένου να διαμορφώσουν την τακτική τους. Αυτό γιατί μετοχές- σηματωροί έχουν δώσει από χθες ένδειξη αναστροφής,  που μένει να φανεί εάν θα αποτυπωθεί/διαμορφωθεί σε αναστροφή βασικών δεικτών. 

Στις 643,50 μονάδες ο ΓΔ, με κρίσιμη στήριξη στις 636 μονάδες, σημαντική αντίσταση στις 650, ενώ για τον FTSE25 σημείο καμπής θεωρούνται οι 1.702 μονάδες.   



Στα κλαδικά, το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου για τις προχωρημένες επαφές για πώληση του Metropolitan από το private equity fund CVC Capital Partners φέρνει στο προσκήνιο τον συγκεκριμένο κλάδο και εν μέρει εξηγεί την υπεραπόδοση το τελευταίο διάστημα εισηγμένων όπως το ΥΓΕΙΑ ή το ΙΑΣΩ, καθώς είναι προφανές πως βρίσκεται (ο κλάδος) υπό ριζική αναδιάρθρωση και μπροστά σε ευρύτερες εξελίξεις.  

Και μία τελευταία επισήμανση, κάτι σαν... παρηγοριά που λένε, ο πάλαι ποτέ κολοσσός της Deutsche Bank -μετά τη χθεσινή «βύθιση»- αποτιμάται 16,8 δισ. και ολοκληρώνει εσπευσμένα αμκ 8 δισ. ευρώ, κάνοντας πίσω στην πώληση της Postbank και ενσωματώνοντας πλήρως τη λιανική τραπεζική, μετοχοποιώντας παράλληλα το τμήμα της ιδιωτικής επενδυτικής τραπεζικής. Συμπέρασμα, συμβαίνουν και αλλού, στη Γερμανία, σε μία Ευρώπη που οι ισχυροί της την προορίζουν να μετεξελιχθεί (ή να μεταλλαχθεί κατ' άλλους).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v