Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Προς τις 655 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης με μέτριο τζίρο, κόντρα στην πτωτική τάση στις ευρωαγορές. Ανοδική κίνηση για τις τράπεζες, με «οδηγό» την Πειραιώς. Κέρδη για Coca Cola, MOH, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ.

Διστακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Με μικρές απώλειες ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders σε αναμονή των ανακοινώσεων Ντράγκι. Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκινά με τις μετοχές της Τραπέζης της Ελλάδος σε διαπραγμάτευση, χωρίς το μέρισμα ύψους 0,6720 ευρώ (από τα 12,50 ευρώ).

Με μικρή επιβάρυνση για το 2ετές κατά 0,14%, παραμένοντας για ακόμη μία μέρα πάνω από το όριο του 8% (στα 8,144%), αν και δεν αποκλείεται στη συνέχεια της συνεδρίασης να αμβλυνθεί ανάλογα με την εικόνα του τραπεζικού κλάδου, την αποτίμηση της τοποθέτησης Μεγάλου και την απαρχή επιστροφής στην ομαλότητα για τον συστημικό όμιλο.

Οι πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα ήταν των long, επικεντρωμένες στον τραπεζικό κλάδο, σε μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη κίνηση μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η επίτευξη συμφωνίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε συνδυασμό με την άρση της εκκρεμότητας στα διοικητικά της Πειραιώς είναι ενθαρρυντικές αφορμές για να επιχειρηθεί η επαναφορά του Δείκτη Τραπεζών προς τη χθεσινή κορυφή των 794,51 μονάδων.

Ωστόσο η τάση θα κριθεί από την εν γένει στάση πωλητών και αγοραστών, καθώς η αδυναμία υπέρβασης των 800 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δοκιμασίας του χαμηλότερα.

Αρνητικά ενεργεί η πτωτική τάση στα κύρια ευρω-χρηματιστήρια, καθώς μετά τις 10:40 διευρύνθηκαν οι απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη. Στο κόκκινο η πλειονότητα των μετοχών του γερμανικού δείκτη, που χάνοντας τις 12.000 μονάδες κινδυνεύει με περαιτέρω οπισθοχώρηση προς τις 11.880 μονάδες.

Σημαντική παράμετρος οι ανακοινώσεις Ντράγκι, δεδομένης της πιεστικής προσπάθειας του Βερολίνου να περιοριστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να αλλάξει η επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, κάτι που -τουλάχιστον για σήμερα- συγκεντρώνει μόνο θεωρητικά πιθανότητες.

Σε αυτό το περιβάλλον και με αρκετά ασαφές το κλίμα από το... Hilton, πωλητές και αγοραστές ξεκίνησαν επιφυλακτικά, προσεκτικά. Εστιάζοντας στην Πειραιώς, που πολύ γρήγορα συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών στον κλάδο, αν και αυξημένες συναλλαγές με πακέτα σημειώθηκαν στον ΟΤΕ. Νωρίς νωρίς δύο πακέτα στη μετοχή του Οργανισμού για 250.000 τεμάχια, αμφότερα στα 8,82 ευρώ, με ζητούμενη την ισχυροποίηση της τάσης προς τα 9 ευρώ.

Ας μείνουμε όμως στον τραπεζικό κλάδο, καθώς το 64% του μέτριου τζίρου πραγματοποιείται κυρίως σε Πειραιώς αλλά και σε Εθνική και Eurobank. Για την οδηγό μετοχή της Εθνικής, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως η περιοχή των 0,2370-0,2340 πρέπει πάση θυσία να μη διαρραγεί, διαφορετικά η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί αισθητά.

Τεχνικά σε χειρότερη τάση η Alpha Bank, επ’ ουδενί δεν πρέπει να διακινδυνεύσει το 1,69 ευρώ, με τη μετοχή να έχει ταλαιπωρηθεί τελευταία από πωλήσεις ισχυρού ξένου χαρτοφυλακίου.

Η μετοχή της ΤτΕ από χαμηλότερη τιμή με απώλειες στο εύρος των 12-12,23 ευρώ.

Πέραν των τραπεζικών, το άνοιγμα της δεικτοβαρούς Coca Cola από τα 22,54 ευρώ (με εντολή μόλις 3 μετοχών) δίνει ώθηση στους δείκτες, με την τάση να ισχυροποιείται με αφορμή την αντίδραση και των Motor Oil, TITAN, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo.

Ετσι ο ΓΔ περνά τις 650 προς τις 655 μονάδες, ο ΔΤΡ προς τις 780, με τον FTSE25 στις 1.744 μονάδες. Σταδιακά και με προσεκτικές κινήσεις ο ΓΔ πάνω από 0,60%, με τον ΔΤΡ στο 1,70%, "λύνοντας" όσο περνά η ώρα τους αγοραστές.

Με αγοραστές οι μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ, J&P, Intrakat, με τις περισσότερες συναλλαγές στην πρώτη, που μετά από καιρό αποκτά τάση ξεπερνώντας το 1,25 ευρώ.

Υψηλότερες τιμές για ΚΛΜ, ΚΟΡΡΕ, MIG, Ανεμο κ.λπ. Για τον Ανεμο η ανακοίνωση της εισηγμένης για πώληση 45.183 μετοχών από τον Γεράσιμο Γεωργούλη εξηγεί την τελευταία πίεση στο χαρτί. Το ενδιαφέρον όμως έγκειται στο ποιος απορρόφησε την προσφορά.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με τη συνέχεια να προοιωνίζεται πιο ενδιαφέρουσα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v