Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Γιατί βρήκε τοίχο στις 650 μονάδες

Η επίθεση των πωλητών στο τελευταίο σκέλος της συνεδρίασης οδήγησε 10 τίτλους του FT 25 σε κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Ποια blue chip δίνουν σήμα αγοράς, και πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για τους δείκτες.

XA: Γιατί βρήκε τοίχο στις 650 μονάδες

Τα δημοσιεύματα και οι αυξημένες προσδοκίες για το λεγόμενο "staff level agreement" ως τις 20/3, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί αναμένεται να αλλάξει επί τα βελτίω τη εικόνα στο Χρηματιστήριο, με την προϋπόθεση ενός αισθητά ψηλότερου τζίρου, έδωσαν μία πρώτη αντίδραση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν "relief rally", αν συνυπολογιστεί ότι ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες καθοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 1,98% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 6,26%.

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν έδωσε το τεχνικά ζητούμενο που ήταν η ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 661 μονάδων, ούτε και την ζητούμενη, σημαντική, αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας (έστω και αν ο σημερινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών ο Γενικός Δείκτης απέτυχε να κλείσει και υψηλότερα των 650 μονάδων.

Όμως το χειρότερο όλων ήταν ότι παρά το γεγονός πως οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, η "ευδιάκριτη αντεπίθεση" των πωλητών προς το τέλος της συνεδρίασης και μέσω των τελικών δημοπρασιών, είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του συνόλου των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών στο χαμηλό ημέρας, αλλά και συνολικά 10 τίτλων του FTSE25, δημιουργώντας ένα τεράστιο "gravestone doji"!

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, το Χ.Α. αγνόησε επιδεικτικά της σαφώς επιφυλακτικότερη συμπεριφορά της Αγοράς ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων παρέμειναν σταθερές, ή παρουσίασαν ανεπαίσθητη αύξηση, αλλά και τις νέες δηλώσεις Λαγκάρντ.

Πιο συγκεκριμένα, μήνυμα προς τους Ευρωπαίους Εταίρους ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, έστειλε η διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας σε εκδήλωση του "Center For Strategic International Studies" στην Ουάσιγκτον.

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "μεγάλες πιθανότητες να υπάρξει 'Staff Level Agreement' (συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο) έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου έδωσε πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων αποκαλύπτοντας ότι το κενό του 2018 και κατά την άποψη του ΔΝΤ δεν υπάρχει πλέον. Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν, χθες, μετά τα μεσάνυχτα και θα συνεχιστούν σήμερα σε τεχνικά κλιμάκια".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "τόσο το ΔΝΤ, όσο και το Βερολίνο συγκλίνουν στις εμπιστευτικές εκθέσεις ότι η Ευρώπη πρέπει να 'σπάσει' σε πολλές ταχύτητες. Το σενάριο των πολλών ταχυτήτων απαιτεί και αναδιάρθρωση της Ευρωζώνης, με ένα σκληρό Πυρήνα Χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Φινλανδία προς το παρόν) και η ΕΚΤ θα πρέπει να παίξει ρόλο στο διπλό νόμισμα που θα γίνει 'pegged' πάνω σε ένα Ευρώ που υπολογίζεται ότι θα έχει ισοτιμία 1-1 με το Δολάριο". 

Με μηδενική μεταβολή έκλεισε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου (διαμορφώθηκε σε 184,5 δισ. ευρώ έναντι 184,5 δισ. ευρώ το 2015) σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των Ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ. Η ανακοίνωση ήλθε μετά την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων για το δ΄ τρίμηνο, πιστοποιώντας ότι πέρυσι η Ελληνική οικονομία δεν κατάφερε να περάσει σε ανάπτυξη.
Να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ (σε τιμές Αγοράς) το 2016 ανήλθε σε 175,9 δισ. ευρώ, έναντι 175,7 δισ. ευρώ το 2015 (αύξηση κατά 0,1%).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η σημερινή αντίδραση "ανακούφισης" ήταν απόλυτα αναμενόμενη, έστω και αν η σχεδόν απόλυτη απουσία Ξένων χαρτοφυλακίων διατήρησε τον τζίρο στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, όμως η "επίδειξη ισχύος" από πλευράς πωλητών, προς το τέλος της συνεδρίασης, άφησε ιδιαίτερα άσχημη επίγευση (!)

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα Ξένα Funds δύσκολα θα ενεργοποιηθούν εκ νέου στο Χ.Α. αν δεν δουν μία πιο "χειροπιαστή" πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, όσον αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω άνοδος των αποτιμήσεων, όσο φαίνεται ότι υπάρχει "φως στην άκρη του τούνελ", με την ημερομηνία για συμφωνία στις 20 Μαρτίου με τους Δανειστές να είναι ξανά στο τραπέζι.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, όπου κάθε πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και η εικόνα πρέπει να εξετάζεται "day by day" και ανάλογα με την τρέχουσα ειδησεογραφία, αξίζει υποσημείωσης ότι με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι τίτλοι των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αλλά και αυτός της Attica Bank (+2,38%), όμως το σύνολο των παραπάνω μετοχών τερμάτισε την συνεδρίαση ακριβώς στο χαμηλό ημέρας!

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 735,59 μονάδες (+5,15%), για να "ακούσει" το κουδούνι της λήξης στις 766,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,43%.

Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις επιμέρους μετοχές, ο Τραπεζικός δείκτης δεν έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, απλά και μόνον διότι στην αρχή της συνεδρίασης και λόγω των "ΑΜΕΜ", μπήκαν σταδιακά στο σύστημα των συναλλαγών οι Τραπεζικοί τίτλοι.

Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι η τεχνική εικόνα των επιμέρους μετοχών των συστημικών Τραπεζών αλλάζει με εντυπωσιακές ταχύτητες, ακόμα και μέσα στην μέρα, όπως φάνηκε σήμερα, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και την σημαντική βοήθεια από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, μόνο ο τίτλος της Alpha Bank (+1,19%) παραμένει "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,80 ευρώ.

"Long" γύρισε η Πειραιώς (+1,72%) με την σημερινή υπέρβαση των 0,176 ευρώ, ενώ παραμένουν "long" οι Εθνική (+1,27%) και Eurobank (+1,82%), όσο δίνουν κλεισίματα υψηλότερα των 0,232 και 0,597 ευρώ, αντίστοιχα.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και εντυπωσίασε το σημερινό +9,73% για τον τίτλο του Ελλάκτωρα, το οποίο συνοδεύτηκε με όγκο συναλλαγών 15μερου και πλέον ( 1364526 τεμ.)

Μένει να φανεί αν η νέα τιμή θα φέρει κάποια σημαντική είδηση, αν η κίνηση θα συνοδευτεί από "διανομή πακέτων", ή αν θα επαληθευτούν οι φήμες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς για πιθανή πώληση θυγατρικής σε Ξένο Fund!

Σε κάθε περίπτωση ο τίτλος παραμένει, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, "long" από τα 1,08 ευρώ, ενώ η σημερινή ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,18 ευρώ, "παρακίνησε" τα χαρτοφυλάκια που κινούνται σύμφωνα με τις τεχνικές ενδείξεις.

Να σημειωθεί ότι την κίνηση του Ελλάκτωρα, ακολούθησαν, από σχετική απόσταση και οι άλλοι "μεγάλοι" του κλάδου (ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,91%, J&P Άβαξ +0,66%).

Δεν αποτελούν είδηση τα νέα υψηλά 9ετίας για την Motor Oil (+0,40%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η Viohalco (+2,17%), με το σημερινό κλείσιμο να σηματοδοτεί νέα υψηλά 15 μηνών (βλ. διάγραμμα). Ο τίτλος παραμένει "long" από τα 1,84 ευρώ, ενώ έχει μπροστά του την σημαντική ζώνη αντίστασης των 1,95 - 2,01 ευρώ.

Σε νέα υψηλά 15 μηνών η Viohalco

Στα άξια αναφοράς το σημερινό +4,3% για την Τέρνα Ενεργειακή, μετά την ανακοίνωση "συμμαχίας" με την "ΕΛΙΚΑ" (όμιλος Κοπελούζου), σε ένα project για την κατασκευή Αιολικών Πάρκων στην Κρήτη, με ηλεκτρική διασύνδεσή τους στην Αττική.

Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίστηκε η κινητικότητα στον κλάδο Υγείας (Euromedica +11,11%, Ιασώ +6,38%, Ιατρικό +9,5%), επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους η MIG (+3,14%), ανά τακτά χρονικά διαστήματα δηλώνουν παρόντες οι αγοραστές στην ΚΛΜ (+7,96%), πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ικτίνος (+4,84%), ενώ με ελάχιστες συναλλαγές προς υψηλά 16 ετών κινείται η Καράτζη (+1,01%).

Ιδιαίτερη προσοχή ίσως να χρειάζεται η ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+2,68%), ιδιαίτερα αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 1,19 - 1,23 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές. Μία τέτοια κίνηση θα σημαίνει νέα υψηλά 29 μηνών, ενώ ο τίτλος παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,08 ευρώ.

Τεχνικά, το "φίνις" της σημερινής συνεδρίασης δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη κράτησε το ημερήσιο "stop" του 643, αλλά ο Δείκτης ούτε καν πλησίασε το "καυτό" όριο των 661 μονάδων, βασικό επίπεδο αντίστασης που κατοχύρωση μπορεί να δώσει λύση προς το 675.

Έκλεισε το τεχνικό "χάσμα" στις 648,41 - 649,15 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 636 μονάδες και ο εκθετικός στις 640 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 616 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,82%) έκλεισε το τεχνικό "χάσμα" στις 1732,42 - 1734,72 μονάδες, όμως δημιουργήθηκε νέο στις 1725,81 - 1727,03 μονάδες.

Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 1702 μονάδες και ο εκθετικός στις 1714 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1610 μονάδες και ο εκθετικός στις 1667 μονάδες.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1751 και 1771 μονάδες και η πρώτη στήριξη στις 1711 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 1762 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Την ψυχραιμία τους επιδεικνύουν οι επενδυτές στη Λεωφόρο Αθηνών με τις τιμές να βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από τα υψηλά ενός και πλέον έτους" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Από την άλλη, η εικόνα του τζίρου στο Χ.Α. είναι απαξιωτική και τα μακροοικονομικά της Χώρας δεν εμφανίζουν βελτίωση.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, οι δύο Πλευρές "παίζουν" το παιχνίδι της αναμονής και των καθυστερήσεων, προσβλέποντας, ίσως, στην επιτυχία μέσω της στρατηγικής του "ώριμου φρούτου". Βέβαια το ζήτημα είναι ότι οι Ξένοι φαίνεται να κρατούν το "μαχαίρι", όπως έχουν δείξει οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, με την ασκούμενη πίεση να αναμένεται να αυξηθεί όσο θα πλησιάζουμε στην ανάγκη κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημαντικός παράγοντας που περιπλέκει τις εξελίξεις είναι οι "κάλπες" που θα στηθούν σε μεγάλες Ευρωπαϊκές Χώρες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα "παιχνίδια εντυπώσεων" που θα θελήσουν να παίξουν οι Ξένοι Ηγέτες, αποσκοπώντας στην επανεκλογή, την εκλογή, ή την υστεροφημία τους.

Αυτά συμβαίνουν "εντός των τειχών", τη στιγμή που τα σημαντικότερα Ξένα Χρηματιστήρια παραμένουν κοντά στα υψηλά τους και τα διεθνή μακροοικονομικά (λόγω προγραμμάτων "QE", ή όχι, αυτό δεν είναι σαφές) εμφανίζουν γενικώς αρκετά ικανοποιητική εικόνα, παρά τα όποια ερωτηματικά θέτουν πολλοί αναλυτές σχετικά με τον τρόπο συλλογής και παρουσίασης των στοιχείων.

Η "ρηχή" Ελληνική Αγορά δε θα χρειαζόταν μεγάλο όγκο κεφαλαίων για να ξεπεράσει τις επόμενες διαγραμματικές αντιστάσεις, αλλά φαίνεται πως 8 χρόνια μετά την έναρξη του εν εξελίξει χρηματιστηριακού ράλι στις ΗΠΑ, κάθε μέρα που περνά, το ρίσκο τοποθέτησης κεφαλαίων στη μοναδική Χώρα της ΕΕ που βρίσκεται σε ταυτόχρονο καθεστώς μνημονίου και "capital controls" αυξάνεται.

Ο υψηλός ανταγωνισμός των επενδυτικών εταιρειών για την προσέλκυση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τις προοπτικές που προσφέρονται στους Ιδιώτες Επενδυτές για ίδιες τοποθετήσεις (πλατφόρμες συναλλαγών κ.λ.π.) δυσκολεύουν τη ροή κεφαλαίων προς την Αθήνα, ακόμη και προς τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση της τελευταίας.

Από άποψη διαγραμματικής ανάλυσης και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Nuntius Sec., "ο Γενικός Δείκτης συναντά τη μεγάλη αντίσταση της ζώνης 660 - 670 μονάδων, πριν το ενδιαφέρον στραφεί προς
τις 700 μονάδες. Σημαντικό στήριγμα είναι οι 624 και οι 600 μονάδες".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,47%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,43%).

Οριακά θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ μικτές διαθέσεις επικρατούν στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Πιέζονται χαμηλότερα, Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσός.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, η Ιαπωνική Οικονομία αναπτύχθηκε με γρηγορότερο ρυθμό απ’ ότι αρχικά αναμενόταν την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 1,2%, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία που έδωσε η Κυβέρνηση. Μια προκαταρκτική εκτίμηση ήθελε την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου στο 1%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια ανοδική αναθεώρηση, σε ανάπτυξη περίπου 1,6%.

Η Κίνα κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα το Φεβρουάριο, το πρώτο από το 2014. Οι εξαγωγές της Κίνας ενισχύθηκαν 4,2% το Φεβρουάριο σε σχέση με έναν χρόνο προηγούμενα, σε όρους γουάν, έπειτα από άνοδο 15,9% που εμφάνισαν τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Κινεζική Γενική Διοίκηση Τελωνείων, οι εισαγωγές αυξήθηκαν 44,7% το Φεβρουάριο σε όρους γουάν, έναντι ανόδου 25,2% το Γενάρη.

Το απροσδόκητο εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 60,36 δισ. γουάν ($8,74 δισ.), έναντι πλεονάσματος 354,53 δισ. γουάν τον Ιανουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πλεόνασμα $26,55 δισ.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη και όπως μετέδωσε το Reuters, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων ενέκριναν με 366 ψήφους υπέρ και 268 κατά, πρόταση που δίνει στο Κοινοβούλιο το δικαίωμα βέτο στην τελική συμφωνία για το "Brexit".

Έπειτα από προσαρμογή, η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,8% από το Δεκέμβριο, όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομίας στο Βερολίνο. Αντίθετα, οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη άνοδο της τάξης του 2,7%.

Το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας διευρύνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο, καθώς διαμορφώθηκε σε 7,94 δισ. ευρώ, από 3,57 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο

"Η 'Banca Monte dei Paschi di Siena' θέλει να προχωρήσει μια επιταχυνόμενη διαδικασία πώλησης 'κόκκινων' δανείων αξίας περίπου 28 δισ. ευρώ, αμέσως μόλις οι Ευρωπαϊκές Αρχές εγκρίνουν την νέα της επιχειρηματική πρόταση", σύμφωνα με πηγές του Bloomberg που γνωρίζουν την υπόθεση. "Η 'Monte dei Paschi' σκοπεύει να πουλήσει όλα τα δάνεια σε ένα και μοναδικό μπλοκ και θα προσφέρει στους πιθανούς αγοραστές μόνο έναν μήνα για να αναλύσουν το χρέος πριν την υποβολή προσφορών. Η Τράπεζα μπορεί να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο για λιγότερο από το 25% της καθαρής λογιστικής του αξίας" ανέφεραν οι πηγές.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι Αμερικάνικες εταιρείες επιτάχυναν αναπάντεχα τον ρυθμό των προσλήψεων το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου "ADP". Ο Ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 298.000 θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο, έναντι 261.000 τον Ιανουάριο. Η μέτρηση ήταν πολύ υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 190.000.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα λιανικής διολίσθησαν κατά 0,2% τον Ιανουάριο, μετά από άλμα 1% το Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το Φεβρουάριο του 2016. Τον προηγούμενο μήνα το Υπουργείο είχε ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα είχαν κινηθεί 0,1% χαμηλότερα τον Ιανουάριο.

"Οι οικονομικοί Ηγέτες του Κόσμου μπορεί να σταματήσουν να απορρίπτουν ρητά τον προστατευτισμό, ή τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων, όπως φαίνεται από προσχέδιο ανακοινωθέντος της συνεδρίασής τους που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπου δίνεται υπόσχεση μόνο για διατήρηση ενός ανοικτού και δίκαιου διεθνούς συστήματος συναλλαγών" σύμφωνα με το Reuters. Οι Υπουργοί Οικονομικών και διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των 20 σημαντικότερων Αναπτυγμένων και Αναπτυσσόμενων Οικονομιών, συνεδριάζουν στις 17 - 18 Μαρτίου στην Γερμανική πόλη Μπάντεν-Μπάντεν, όπου θα συζητήσουν την κατάσταση της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,7%.

Αυξημένα κατά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ εμφανίζονται στα τέλη του Ιανουαρίου τα "φέσια" Φορέων του Δημοσίου προς την Αγορά. Στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι μετά από δυο μήνες σημαντικής μείωσης (Νοέμβριο - Δεκέμβριο) τον Ιανουάριο η εικόνα αντιστράφηκε. Στα τέλη του συγκεκριμένου μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο από Φορείς του Δημοσίου, όσο και από εκκρεμούσες επιστροφές φόρων έφτασαν τα 4,828 εκατ. ευρώ (3,602 και 1,226 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) έναντι 4,516 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Με σύσταση "hold" και τιμή - στόχο στα 13,81 ευρώ ξεκινά κάλυψη στον τίτλο της Jumbo η Merit Sec. H ΑΧΕ επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της επέκτασης της εισηγμένης στα Βαλκάνια, εκτιμώντας ότι τα έσοδα από την Aγορά της Ρουμανίας αναμένεται να τετραπλασιαστούν ως το 2021. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εισηγμένης αναμένεται να υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ (κάθε χρόνο εκτός του 2018) και να ανέλθουν στα 136,2 εκατ. το 2021. "Ως εκ τούτου, τα περιθώρια για υψηλότερα μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου είναι μεγάλα", σημειώνει.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 655,92 μονάδες (+1,98%), στις 17.00 βρέθηκε στις 650,93 (+1,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 643,31 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,96%.

Ο τζίρος ανέβηκε στα 44,4 εκατ., από τα οποία τα 6,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ), ενώ το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από τους Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική και Πειραιώς.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 11%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 1.353.168 ίδιες μετοχές της εταιρείας Πλ. Θράκης (+0,81%). Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 43.741.452.

-----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με σημαντική άνοδο και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αξιοπρόσεκτη υποχώρηση στα συμβόλαια του δείκτη και αξιοσημείωτη άνοδο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (63.574 συμβόλαια).

Συνεχίστηκε το αξιοπρόσεκτο το κλείσιμο θέσεων, καθώς στα 5.518 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), από 6.140 συμβόλαια χθες και 7.308 προχθές (!)

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.234, 1.525 για τον Μάρτιο, 706 για τον Απρίλιο και 3 για τον Μάιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.737,25) κινήθηκε μεταξύ 1.716,5 και 1.751,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Viohalco, 56.650 Ελλάκτωρ, 5.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.506), Πειραιώς (14.921), Εθνική (27.467), MIG (1.657), Alpha Bank (4.954), Ελ. Πετρέλαια (1.795), ΔΕΗ (363), ΟΤΕ (371), ΟΠΑΠ (710), Viohalco (1.903), Μυτιληναίο (101), Ελλάκτωρα (1.523), ΓΕΚ (1.116).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (24.859), MIG (54.812), Eurobank (46.888), Εθνική (69.938) και Πειραιώς (101.437).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (18.728.038 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (9.943.051 τεμ.) και Eurobank (6.232.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v