Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντιδρά προς τις 650 μονάδες

Κέρδη καταγράφει το ΧΑ, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο. Στο +10% η Ελλάκτωρ. Ανοδο υψηλότερη του 3% για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha. Με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Αντιδρά προς τις 650 μονάδες

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, ανοδική αντίδραση στην Αθήνα. Περιμένοντας τον Ντράγκι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διαμορφώνονται ήπια πτωτικές τάσεις, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην αυριανή σημαντική συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Με "ανάσες" από τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, οι αγοραστές έχουν από την αρχή της συνεδρίασης τον πρώτο λόγο, εστιάζοντας δε στον τραπεζικό κλάδο, οδηγούν την αγορά υψηλότερα.

Με το βλέμμα στο... Χίλτον η σημερινή συνεδρίαση, εκ προοιμίου γνωστή και λίγο ως πολύ αναμενόμενη η κατ' αρχάς αντίδραση των long, μετά τα όσα αναλυτικά σημείωνε η Ελενα Λάσκαρη για τη διαφαινόμενη επίτευξη συμφωνίας σε "τεχνικό επίπεδο¨.

Προς τις 655 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε μία κατ' αρχάς προδιαγεγραμμένη κίνηση προς την πρώτη σημαντική τεχνική περιοχή -όπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο-, με τον κλάδο-κλειδί των τραπεζών σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτή τη φορά θετικά, καθώς η πιθανή επίτευξη ενός SLA αποσυμπιέζει -σε κάποιο βαθμό- την ασφυκτική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα.

Στην έλευση της επικεφαλής του SSM στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη αναφερόμασταν στον Εκηβόλο, τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Υπεραποδίδει ο Δείκτης Τραπεζών, ανακτώντας μέρος από το χαμένο έδαφος των τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων, με ενθαρρυντική ένδειξη τη σχετικά άνετη επαναφορά πάνω από τις 780 μονάδες.

Το 60% του σχετικά χαμηλού τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική και τον μεγαλύτερο τζίρο στη μετοχή της Alpha Bank.

Να συνεκτιμηθεί πως η κίνηση του τραπεζικού κλάδου εξελίσσεται, την ώρα που η JP Morgan σταματά την κάλυψη των συστημικών ομίλων.

Συγκριτικά ικανοποιητικός ο τζίρος για αρκετές μετοχές του δείκτη, με ενθαρρυντική την επανενεργοποίηση των long σε μετοχές-σηματωρούς, μετά τη σύντομη υποχώρηση των μη τραπεζικών τίτλων.

Προς τις 1.750 μονάδες ο FTSE25, καλύπτοντας πλήρως το... τεχνικό κενό που δημιουργήθηκε στη διόρθωση, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να εντείνουν τις κινήσεις τους σταδιακά μετά τις 10:55 σε ευρύτερο φάσμα μετοχών.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος στη μετοχή της Jumbo, θυμίζοντας πως η εισηγμένη θα προχωρήσει σε διανομή προμερίσματος (για 01,8/μετοχή με ημερομηνία αποκοπής την 22η Μαρτίου) του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, αλλά και των Μυτιληναίου, Viohalco, Ελληνικών Πετρελαίων κ.α

Αναλυτικότερα, στους δύο κλάδους αιχμής, που αναφέραμε στο πρωινό σχόλιό μας, δηλαδή στην ενέργεια, η μετοχή της ΔΕΗ αντιδρά προς τα 2,79 ευρώ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής προς τα 2,83 ευρώ με αφορμή και τα νεότερα για τη mega-επένδυση με Κοπελούζο ύψους 2,4 δισ. στην Κρήτη. Στα 1,13-1,15 ευρώ η μετοχή της ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, μετά την τελευταία "ταλαιπωρία" λόγω της εξόδου θεσμικού χαρτοφυλακίου.

Στον κλάδο της υγείας η μετοχή του ΥΓΕΙΑ συνεχίζει στο 0,228 ευρώ, του ΙΑΣΩ στο 0,529 ευρώ, ενώ κατά 8,25% ενισχύεται το Ιατρικό.

Ικανοποιητικός ο τζίρος κοντά στον μέσο όρο (των 40 εκατ. ευρώ), με κινητικότητα και σε Αεροπορία Αιγαίου, FF Group, Cenergy, MIG, Attica Bank.

Στις 58/13 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών, με υπεραπόδοση για J&P Αβαξ, Ιντρακόμ, Νηρέα, MLS.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v