Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση χαμηλού κόστους στο ΧΑ

Στις 655 μονάδες αναρριχάται ο Γενικός Δείκτης, με την ανάκαμψη της αγοράς να συντελείται με χαμηλό τζίρο, κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα. Ανοδικά οι τράπεζες, υπεραποδίδουν οι κατασκευές, με πρωταγωνιστή τον τίτλο του ομίλου Ελλάκτωρ.

Αντίδραση χαμηλού κόστους στο ΧΑ

Συντηρείται το ήπια πτωτικό κλίμα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να αναμένουν την ετυμηγορία του Μάριο Ντράγκι αύριο το μεσημέρι. Σε τροχιά αντίδρασης μέτριου κόστους το ΧΑ, αντιδρά πάνω από τις 650 μονάδες.

Με την πλειονότητα των ενεργών traders παρατηρητές ή να απέχουν, η μέχρι τώρα κίνηση της αγοράς αποδίδεται προφανώς στις τελευταίες ενθαρρυντικές εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και στις επιμέρους ενέργειες παικτών σε συγκεκριμένες μετοχές.

Ούτως ή άλλως, πρόκειται για μία χαμηλού-μετρίου κόστους αντίδραση μετά την τελευταία υποχώρηση, με τον τζίρο να περιορίζεται στα 23 εκατ. ευρώ νωρίτερα. Το 50% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο καθώς είναι ο πλέον ευπαθής στις εξελίξεις, άλλοτε αρνητικά όπως στις τελευταίες συνεδριάσεις άλλοτε θετικά όπως σήμερα.

Πάντως μετά τις 14:50 ο ρυθμός συναλλαγών επιταχύνθηκε καθώς στο σύστημα πέρασαν περισσότερες εντολές από κωδικούς εξωτερικού, με αποτέλεσμα να ισχυροποιηθεί η αντίδραση του ΓΔ πάνω από 1,78% προς τις 658 μονάδες.

Ωστόσο αυτή η επαναφορά της αγοράς στα επίπεδα των 650-655 μονάδων δίνει την ευκαιρία στους traders να "τρέξουν" σε μία σειρά επιλογών τους, στο πλαίσιο του intraday stock picking, με ικανοποιητικά μέχρι τώρα αποτελέσματα. Πράγματι σε μία πλειάδα μετοχών (κυρίως) της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και (δευτερευόντως) της μεσαίας-χαμηλότερης σημειώνεται αξιόλογη δραστηριότητα ξένων αλλά και λιγοστών εγχώριων χαρτοφυλακίων.

Πρωτίστως η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου είναι αυτή που "λύνει τα χέρια" των long και συνεχίζουν τις κινήσεις τους έως τις 791 μονάδες (για τον ΔΤΡ) και έως τις 1.750 μονάδες (για τον FTSE25). Παράλληλα σε άνοδο είναι και αρκετοί κλαδικοί δείκτες της δεύτερης κατηγορίας, όπως των κατασκευών, της υγείας κ.α.

Ακριβώς αυτή η αφύπνιση της δεύτερης ταχύτητας είναι που διευρύνει το trading πέραν των συνήθων 8-12 επιλογών των ξένων funds, βάζουν στο παιχνίδι μετοχές όπου ενεργότερη παρουσία έχουν κυρίως εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Είναι ενδεικτικό πως στον FTSE25, σε μόλις δύο μετοχές (ΤΙΤΑΝ, FF Group) υπερισχύουν οι πωλητές ενώ στις άλλες τον πρώτο λόγο έχουν οι αγοραστές. Συμμετοχή που δεν περιορίζεται στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών αλλά εκτείνεται σε 19 μη τραπεζικές και μάλιστα με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο.

Με τζίρο κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ υπεραποδίδει η μετοχή του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δημιουργώντας κλίμα και για τις άλλες του κλάδου καθώς ενισχύονται σημαντικά οι ΓΕΚ, J&P Αβαξ και Ιντρακάτ. Πέραν του κλάδου, κινητικότητα καταγράφεται και σε αυτόν της ενέργειας, με αφορμή και το επενδυτικό πρόγραμμα της Τέρνα Ενεργειακής - Κοπελούζου στην Κρήτη.

Με άνοδο η ΤΕΝΕΡΓ αλλά και η ΔΕΗ ενώ επανακάμπτει η μετοχή της ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ μετά τη χθεσινή υποχώρηση.

Επίσης κινητικότητα παρατηρείται και στον κλάδο της υγείας, με αφορμή τα όσα αποκάλυπτε χθες ο Χρήστος Κίτσιος για το επικείμενο deal του CVC Capital Partners για το Metropolitan.

Αδιαμφισβήτητα ενθαρρυντικό το ότι πέραν των συνήθων κλάδων όπου επικεντρώνονται κυρίως οι ξένοι, στο προσκήνιο έρχονται τελευταία και άλλοι εκτός από την ενέργεια. Ο κατασκευαστικός, ο κλάδος της υγείας προστίθενται στις επιλογές που μπορεί να έχουν πλέον οι traders. Παράλληλα καταδεικνύουν πως με την καταλυτική συμμετοχή των ξένων equity funds θα προχωρήσουν ραγδαίες αλλαγές και εκ βάθρων αναδιάρθρωση σε αρκετούς επιχειρηματικούς κλάδους και δραστηριότητες. Το σκηνικό τις επόμενες εβδομάδες, μήνες, θα χαρακτηριστεί από θεαματικές μεταβολές, αναδιάταξη δυνάμεων και νέους συσχετισμούς ισχύος, κάτι που θα αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v