Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 650 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Alpha, Πειραιώς. Απώλειες για Frigoglass, OTE. H προσοχή στα νεότερα από τη διαπραγμάτευση. Περιορισμένος ο τζίρος.

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ

Επιφυλακτικές οι ευρωπαϊκές αγορές, στη συντήρηση το ΧΑ. Η εικόνα των χρηματιστηρίων παραπέμπει σε προεξόφληση μη ανακοίνωσης ουσιαστικών μέτρων από την ΕΚΤ σε λίγη ώρα, με τον DAX στη Φρανκφούρτη έως 0,28% χαμηλότερα, στις 11.942 μονάδες. Σε οριακά πτωτικό άνοιγμα παραπέμπουν τα futures του S&P στη Wall Street.

Με περιορισμένες συναλλαγές και χαμηλό τζίρο το ΧΑ κυμαίνεται σε ένα πολύ στενό εύρος, που για τον Γενικό Δείκτη περιορίζεται μεταξύ 650,03-654,61 μονάδων. Η ασάφεια που επικρατεί αναφορικά με την αξιολόγηση, η επιφυλακτική εικόνα των ξένων αγορών συμβάλλουν στη διαμόρφωση του υποτονικού κλίματος που επικρατεί από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και νωρίτερα.

Ο τζίρος στα 17 εκατ. ευρώ, με το 36% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και το υπόλοιπο σε blue chips, με σημαντικά πακέτα σε ΟΤΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo, Μυτιληναίο.

Ωστόσο ο τζίρος παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου (των περίπου 40 εκατ. ευρώ), αν και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η (συγκριτικά) αυξημένη κινητικότητα σε συμβόλαια επί μετοχών στα Παράγωγα. Αξιο αναφοράς το ότι ΣΜΕ δεν γίνονται μόνο στις 4 συστημικές μετοχές αλλά και σε τίτλους των ΓΕΚ, Ελληνικών Πετρελαίων, Μυτιληναίου κ.α., ένδειξη πως οι traders σε σημαντικό βαθμό αντασφαλίζουν τις θέσεις τους στην υποκείμενη αγορά.

Χωρίς νέες και σαφέστερες ειδήσεις από την αξιολόγηση, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε αναμονή για την ΕΚΤ, η εικόνα στο ΧΑ θεωρείται λίγο ως πολύ φυσιολογική, την ώρα που στις ξένες αγορές πρώτων υλών η τιμή του πετρελαίου πιέζεται σημαντικά χαμηλότερα. Ενδεικτικά, ακόμη χαμηλότερα κατά 2,5% το Brent, στα 51,97$.

Σε στενό εύρος 770-781 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με ιδανικό σενάριο το "κλείσιμο" του ΔΤΡ έστω οριακά πάνω από τις 780 μονάδες. Περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική και Alpha Bank.

Ομως με πωλητές στη μετοχή του ΟΤΕ (μετά τις 11:30) και στον ΟΠΑΠ (σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης), η τάση διαμορφώνεται χαμηλότερα έως τα 8,79 και 8,57 ευρώ αντίστοιχα. Στα 2,75-2,80 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Εως τα 15,38 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Motor Oil -νέο υψηλό από την άνοιξη του 2008-, αρκετές συναλλαγές στα όρια των 7 ευρώ για τη μετοχή της Μυτιληναίος, στα 6,45-6,62 ευρώ η μετοχή της Αερπορίας Αιγαίου (στα 6,50 και 6,55 ευρώ άλλαξαν χέρια δύο πακέτα για 46.000 και 48.579 ευρώ αντίστοιχα), έως το 1,26 ευρώ συνέχισε ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά την ανακοίνωση της ανάληψης του έργου στον Αστέρα.

Κινητικότητα στη μεσαία κατηγορία, με το ΥΓΕΙΑ να υπεραποδίδει έως το 0,241 ευρώ, με τον Ανεμο σε νέο υψηλό -στο 1,24 ευρώ-, με τη Χαλκόρ στο 0,57 ευρώ ενώ με μικρότερα ποσοστά (του 1,5%) ενισχύονται ορισμένες μετοχές της λεγόμενης περιφέρειας.

Ο τζίρος λίγο μετά τις 14:45 διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v