Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιφυλακτικές κινήσεις από τους επενδυτές

Τα νέα δεδομένα από τη διαπραγμάτευση αποτιμά το Χρηματιστήριο. Καταλύτης ο τραπεζικός κλάδος για την όποια αντίδραση. Η προσοχή και στα αποτελέσματα των εισηγμένων. Θετικό το κλίμα στις ξένες αγορές.

ΧΑ: Επιφυλακτικές κινήσεις από τους επενδυτές

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων για την... τύχη της αξιολόγησης. Από τη μία, η αρνητική, καθώς όπως ανάφερε η Ελενα Λάσκαρη (στις 17:48) «οι θεσμοί φεύγουν, τρία αγκάθια μένουν», από την άλλη, η ενθαρρυντική (στις 19:32) αφού σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, «στόχος είναι η ταχεία ολοκλήρωση του SLA» ενώ προγραμματίζονται επαφές για να προχωρήσουν τα θέματα ως το Eurogroup. 

Στο ΧΑ οι traders τις τελευταίες ημέρες προεξοφλούν τις εξελίξεις ενόψει της 20ής Μαρτίου, οι μεν ξένοι στην πλειονότητά τους παραμένοντας θεατές, οι δε Ελληνες στρεφόμενοι σε επιλογές της δεύτερης ταχύτητας και λιγοστά επενδυτικά σχήματα που επαναδραστηριοποιούνται με κινήσεις τους στη μεσαία κατηγορία. 

Οι περιορισμένες συναλλαγές, ο ανάλογος τζίρος, ενδεικτικά της στάσης που τηρούν οι περισσότεροι ξένοι (και... ξένοι), μη αναλαμβάνοντας ρίσκο και έκθεση στο χρηματιστήριο. Στο ίδιο διάστημα συνεχίζεται η πλαγιολίσθηση του τραπεζικού κλάδου -με εμφανή την αδυναμία υπέρβασης των 800 μονάδων- αλλά και η διάθεση να μη χαμηλώσει κάτω από τη στήριξη των 740 μονάδων. 

Στις κινήσεις των traders αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η επιφυλακτικότητα, για το αν στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου θα επιτευχθεί κάτι ουσιαστικό, στην καλύτερη περίπτωση το λεγόμενο Staff Level Agreement, με την όποια λύση να μετατίθεται ακόμη μακρύτερα. Κοινή εκτίμηση, πως όσο δεν διαφαίνεται κάτι ουσιαστικό, το ΧΑ δεν έχει λόγους να επιχειρήσει να υπερβεί τις 670 μονάδες, αντιθέτως όσο κωλυσιεργεί τόσο προέχει η διασφάλιση των όποιων κεκτημένων, δηλαδή η μη υποχώρηση χαμηλότερα των 640-630 μονάδων. 

Η εικόνα του τραπεζικού κλάδου τις τελευταίες συνεδριάσεις προβληματίζει, με μερίδα παικτών να διερωτάται εάν θα μπορούσε να οφείλεται στην επικείμενη επίσκεψη Νουί την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα. 

Αναμφίβολα η επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι σημαντική, όπως και η άρση των διοικητικών εκκρεμοτήτων στην Πειραιώς, πλην όμως δεν φάνηκε να πείθουν την αγορά.

Ενδεχομένως γιατί δεν αναμένεται η σε σύντομο χρόνο εξεύρεση διεξόδου, ίσως επειδή τα προβλήματα στον κλάδο δεν επιλύονται με τον αργόσυρτο ρυθμό που προχωρά η διαπραγμάτευση. Στην αγορά δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η συνολική συμφωνία που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και θα γίνει αναφορά για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος δύσκολα θα επιτευχθεί πριν από το Eurogroup του Μαΐου. Και αν...

Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία αγορά όπως το ΧΑ να σέρνεται (όπως και η πραγματική οικονομία, η χώρα), με την κατακόρυφη μείωση του τζίρου (στα 33,2 εκατ. ευρώ μέσο όρο εβδομάδας) να αποτυπώνει ακριβώς αυτή την απογοήτευση των ισχυρών χεριών.  

Η Ρούλα Σαλούρου έκανε λόγο νωρίτερα για συνταγή-σοκ του ΔΝΤ σε εργασιακό-ασφαλιστικό, την ώρα που οι Ευρωπαίοι δανειστές σιωπούν... «σαν να βολεύονται και να έχουν αφήσει το παιχνίδι στα χέρια του "σκληρού-κακού Ταμείου"».  

Συνεπώς η ιδιότυπη συσσώρευση του ΧΑ μεταξύ 670-630 συνεχίζεται ως... φυσιολογική, με τους ενεργούς παίκτες να προσανατολίζονται τελευταία και σε δεύτερες επιλογές. Η αφύπνιση κλάδων... ξεχασμένων είναι μεν καλοδεχούμενη, πλην όμως δεν αρκεί για να συντηρήσει την αγορά σε βάθος χρόνου, έως τον Μάιο. 

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχειρεί να καταγράψει τα καλά και τα... κακά της ζώνης των 650 μονάδων, σημειώνοντας πως αντίσταση -μέχρι νεωτέρας- παραμένουν οι 670 μονάδες, ενώ όσον αφορά στον FTSE25 συμπληρώνει μία κοντινότερη αντίσταση (στις 1.750) μέχρι την κύρια των 1.780 μονάδων. 

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο για τις 13 από τις 25 μετοχές του FTSE25 η εβδομάδα κλείνει με θετικό πρόσημο, πλην όμως και για τις 4 συστημικές τραπεζικές διαμορφώνεται με απώλειες. Δηλαδή από τις 21 μη τραπεζικές, θετικό πρόσημο έχουν (με χθεσινές τιμές) οι 13, ουδεμία τραπεζική. Παράλληλα στο ίδιο διάστημα έχει αυξηθεί (συγκριτικά) ο αριθμός των μετοχών από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία που διαμορφώνουν βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία ή και μηνιαία) ανοδική τάση, κάτι που συνοδεύεται από (συγκριτικά πάντα) ενίσχυση της συναλλακτικότητας τίτλων αυτής της κατηγορίας. 

Τεχνικά για σήμερα, μετά τη χθεσινή αποτυχία να κλείσει ο ΓΔ πάνω από τις 650, προέχει η επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης στήριξης των 641 μονάδων. 

«Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος, με την κοντινότερη στήριξη (των 763 μονάδων) σε δοκιμασία ενώ ενδεχόμενη διάσπασή της θα χαμήλωνε τον πήχη προς τη σημαντική στήριξη των 740 μονάδων.  

Για όσο διαιωνίζεται η αβέβαιη κατάσταση, η προσοχή των λίγων traders θα περιορίζεται στις επιμέρους ειδήσεις/εξελίξεις, στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, στο stock picking.

Συνεπώς συνεκτιμώνται οι εξελίξεις που "τρέχουν" τις τελευταίες ημέρες σε κλάδους όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, η υγεία, αλλά και η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών τη Δευτέρα από τη Motor Oil, την Τρίτη του Φουρλή κ.ο.κ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v