Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επέλεξαν την αναμονή οι επενδυτές

Άλλη μια συνεδρίαση χωρίς κατεύθυνση για την εγχώρια αγορά με τον μη τραπεζικό FT 25 να συγκρατεί τις απώλειες για τον Γενικό Δείκτη. Πτώση για Εθνική και ΔΕΗ, ανοδική κίνηση από Coca Cola, Motor Oil.

ΧΑ: Επέλεξαν την αναμονή οι επενδυτές

Αναμενόμενη αλλαγή σκηνικού, καθώς η ειδησεογραφία που ακολούθησε το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, έστειλε στο ναδίρ τις προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup, ενώ επανήλθαν δριμύτερες οι ανησυχίες για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Έτσι, ενώ την Παρασκευή ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών διέκοψε το αρνητικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων με ημερήσια κέρδη 2,18%, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 708,59 μονάδες (-3,86%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 723,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,86%

Και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τα "αδύναμα χέρια" τα οποία επιχείρησαν την ανοδική αντίδραση της Παρασκευής, κίνηση για την οποία είχε προειδοποιήσει η στήλη αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι: "το Ελληνικό Χρηματιστήριο φρόντισε να τηρήσει την 'παράδοση' των αμέσως προηγούμενων δύο Eurogroup, που θέλει η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να κινείται ανοδικά, στην παραμονή κάθε Eurogroup. Αξίζει υποσημείωσης ότι την παραμονή του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, δηλαδή στην συνεδρίαση της 25ης, ο Γενικός Δείκτης είχε ολοκληρώσει την συνεδρίαση με κέρδη 1,96% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών με το εντυπωσιακό +6,48%, ενώ στην συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου (Eurogroup 20/2) ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει ημερήσια κέρδη 1,6% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 2,79%".

"Την εβδομάδα που ξεκινά αναμένονται αποτελέσματα από Autohellas, Τέρνα Ενεργ., Σαράντης, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος, Μέτκα, Τιτάν και Πλαστικά Θράκης. Από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης τα μηνύματα είναι μάλλον ανησυχητικά και δεν προσδιορίζουν ότι το τέλος είναι κοντά. Αυτό υποδηλώνει και η συμπεριφορά του Τραπεζικού δείκτη, ενώ η απώλεια ενός επιπλέον ποσοστού από τα τρέχοντα επίπεδα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει σημαντικές πωλήσεις. Προς το παρόν, υπάρχουν αντίβαρα, αλλά η Αγορά απαιτεί το κλείσιμο της αξιολόγησης για να προχωρήσουμε παρακάτω, ή εκλογές άμεσα" τόνισε στο πρωινό του report το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις - δημοσιεύματα που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της συνεδρίασης της Παρασκευής, κάθε άλλο παρά κοντά βλέπει τη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους Δανειστές κορυφαίος Υπουργός, προσδιορίζοντας τον χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το Καλοκαίρι και μάλιστα τον Ιούλιο.

"Ρευστότητα ύψους 4 δισ. ευρώ 'χάθηκε', από τον Ιανουάριο μέχρι τις αρχές Μαρτίου, από το Τραπεζικό Σύστημα. Το σύνολο των καταθέσεων γενικής Κυβέρνησης, Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών, από το επίπεδο των 132 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, έχει υποχωρήσει στο επίπεδο των 128 δισ. ευρώ" σύμφωνα με την "Καθημερινή".

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ουσιαστικά, έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που είχαν επιστρέψει στο Τραπεζικό Σύστημα το 2016. Πρόσθετη αβεβαιότητα προκαλεί το λεγόμενο "νέο χρήμα" που δεν υπόκειται σε όλους τους περιορισμούς και το οποίο μπορεί να βρεθεί πιο γρήγορα εκτός Συστήματος. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στο σύστημα υπάρχουν περίπου 4 δισ. ευρώ "νέο χρήμα" που θα μπορούσε να αποχωρήσει άμεσα, κάτι που θα οδηγούσε υποχρεωτικά σε αύξηση των ορίων του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Εδώ αξίζει υπενθύμισης ότι στις 22 Μαρτίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον ELA των Ελληνικών Τραπεζών και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

"Νομίζω πως θα είχε λογική το Ταμείο Διάσωσης της Ευρωζώνης, ο ESM, να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό ΔΝΤ μεσομακροπρόθεσμα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ στην "FAZ". Ο ίδιος δήλωσε πως δεν αναμένει η τρέχουσα αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος διάσωσης να ολοκληρωθεί γρήγορα, προσθέτοντας πως δεν νομίζει ότι οι Θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο.

"Η Ελλάδα αναμένεται να χάσει μία ακόμα προθεσμία για το 'ξεκλείδωμα' των δόσεων από το πακέτο διάσωσης αυτή την εβδομάδα, πλησιάζοντας σε μια επανάληψη του δράματος του 2015, που έφερε την πιο χρεωμένη Χώρα της Ευρώπης στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης", σύμφωνα με το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη, "τα μηνύματα τα οποία έχουν σταλεί στην Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρουν ότι το 'Κουαρτέτο' των Δανειστών δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα, εάν η Κυβέρνηση δεν κάνει μεγάλα βήματα πίσω στα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης που αφορούν στα Εργασιακά, στα Ενεργειακά και στο Ασφαλιστικό".

"Συνάντηση των Επικεφαλής των Θεσμών με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες", επιβεβαίωσε Αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Ο ίδιος Αξιωματούχος, εξέφρασε την ελπίδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι "οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν ισχυρές δεσμεύσεις από την Ελληνική Πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα".

"Το 'Κουαρτέτο θα πρέπει να συμφωνήσει με την Αθήνα ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει κοινή συμφωνία. Υπάρχει κάποια δυσκολία να βρεθεί η συμφωνία αλλά θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα ασχοληθούμε πολύ με αυτό το θέμα στο Eurogroup", δήλωσε προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup ο Β. Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ότι "θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει πολύ νωρίτερα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "το μίγμα ειδήσεων δεν είναι θετικό για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και οι συντηρητικοί επενδυτές θα συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής. Από τη μία βλέπουν πως δεν υπάρχουν αξιόλογες πιθανότητες για γρήγορο κλείσιμο της συμφωνίας και από την άλλη βλέπουν πως το πολιτικό σκηνικό είναι εύθραυστο".

Εν τω μεταξύ η κατάσταση επιβαρύνεται μέρα με την μέρα για τις Ιδιωτικές ΑΧΕ, που είναι αδύνατον να επιβιώσουν με τέτοιους τζίρους, ενώ οι ενεργοί brokers θα επιβαρύνονται, πλέον, με ιδιαίτερα υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που δεν θα μπορούν να πληρώσουν.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, που όπως πάντα αποτελεί "πρώτη επιλογή" σε κάθε επανεμφάνιση των εν δυνάμει πωλητών,, έστω και αν ανέκαμψε από τα πρωινά χαμηλά, ασφαλώς και τις μεγαλύτερες πιέσεις υπέστη ο τίτλος της Εθνικής (-6,45%), καθώς η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 0,237 ευρώ, που ήταν και το "stop" στο "long", ενεργοποίησε κινήσεις "stop loss" από τα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να έχουν σαν γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένουν "short" οι Alpha Bank (+0,61%), Eurobank (-1,79%) και Πειραιώς (-1,21%), όσο αδυνατούν να δώσουν κλεισίματα υψηλότερα των 1,76, 0,635 και 0,185 ευρώ, αντίστοιχα.

Ο Τραπεζικός δείκτης παραμένει "short", όσο δεν μπορεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 795 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρνητική ειδησεογραφία που ακολούθησε την συνεδρίαση της Παρασκευής, βρήκε "απήχηση" και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αναρρίχηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 7,5% η απόδοση του 10ετους, στο 8,4% αυτή του 2ετους).

Με αυτή την εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο, μοιραία ή όποια σπουδή των ενεργών χαρτοφυλακίων, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, μεταφέρθηκε στον μη Τραπεζικό 25αρη, κίνηση η οποία, κρίνοντας από το αποτέλεσμα, πέτυχε τον σκοπό της.

"Πρώτο βιολί" στην παραπάνω προσπάθεια δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον τίτλο της ΕΕΕ (+2,14%), ο οποίος, όλως τυχαίως, ήταν και ο μοναδικός του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Έστω και αν η μετοχή υποχώρησε σχετικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 23,19 ευρώ (+3,25%), παραμένει "long" όσο εξασφαλίζει κλεισίματα υψηλότερα των 20,14 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 23,09, 23,32 και 23,60 ευρώ.

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Motor Oil (+3,03%), ο τίτλος της οποία "μετράει" 24 ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 27 (!). Εννοείται ότι με τέτοια "ανδραγαθήματα" δεν είναι είδηση ότι ο τίτλος κινείται σε νέα υψηλά εννέα ετών, έχει σαν επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση τα 15,97 ευρώ και παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 15,02 ευρώ.

Χρειάστηκε να το "παλέψει" αρκετά για να πετύχει "τριολέ" ανοδικών συνεδριάσεων η Αεροπορία Αιγαίου (-1,11%), δίνοντας "μάχη" με την δύσκολη ζώνη 7,23 - 7,25 ευρώ, όμως "έμεινε από δυνάμεις", ενώ "προδόθηκε" και από τις τελικές δημοπρασίες. Υπενθυμίζεται ότι στις 23/3 και πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2016.

Σημαντικές βοήθειες από την Σαράντης (+1,27%), όμως αξίζει υπενθύμισης ότι ο τίτλος κατά την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 1,35%, ενώ αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει αποτελέσματα.

Βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. έδωσαν και οι Folli Follie Group (+1,71%), Ελ. Πετρέλαια (+1,25%), Lamda Development (+1,09%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,47%, χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 5 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται από την Παρασκευή) και Jumbo (+0,72%, από τις 22/3 χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2016 - 2017, 0,18 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου. Το προμέρισμα, μετά την παρακράτηση φόρου 15%. ανέρχεται σε 0,1530 ευρώ ανά μετοχή).

Λίγα τα θετικά από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου η απόσυρση των αγοραστών σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, ήταν και σήμερα περισσότερο από εμφανής, τουλάχιστον για τους τίτλους όπου η ημερήσια κίνηση συνοδεύεται και από σχετικά "αξιοπρεπείς" συναλλαγές.

Προσπάθησε να αντιδράσει μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Ιντρακόμ, όμως το "κουδούνι" της λήξης την βρήκε με αρνητικό πρόσημο και ημερήσιες απώλειες 0,59%.

Δείχνει να επαναπροσεγγίζει να ιστορικά χαμηλά η Frigoglass (-2,91%), ενώ "θλιβερή" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χρηματιστηριακή εικόνα του ΟΛΘ (-1,46%), ο οποίος παρά τις ελάχιστες συναλλαγές (656 τεμ.) κατόρθωσε να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, τέσσερις μέρες πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών (!)

Αντέδρασε η ΕΥΔΑΠ (+1,8%), από τα χαμηλά της Παρασκευής που ήταν χαμηλά τρέχοντος έτους και χαμηλά εξαμήνου, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης εμφανίστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον για τα Πλ. Θράκης (+3,24%) και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του, εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων χρήσης 2016 (23/3).

Η πορεία της μετοχής της ΕΥΔΑΠ από την αρχή του έτους

Παρά την κακή εικόνα των Τραπεζικών μετοχών, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε υψηλότερα των 639 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και 642 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), όμως έχει ισχυροποιηθεί εξαιρετικά η αντίσταση στις 661 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 618 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,09%), αυτός παρέμεινε υψηλότερα των 1708 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και 1714 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), με σημαντική αντίσταση στις 1730 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1607 μονάδες και ο εκθετικός στις 1670 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στα Eurogroups η Ελλάδα αναστενάζει, με την Κυβέρνηση να προσποιείται ότι επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις και τους Δανειστές μας, με την σειρά τους, να υποκρίνονται ότι είναι ικανές και αναγκαίες για την ανάπτυξη. Αμφότεροι οι Αντισυμβαλλόμενοι έχουν επιδοθεί στο γνωστό 'παιδικό παιχνίδι της κολοκυθιάς', πάνω στα ερείπια της πραγματικής Οικονομίας. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι αμείλικτος. Αν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είχαν ληφθεί από την αρχή της κρίσης, ταυτόχρονα με την έναρξη της δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν θα χρειάζονταν να φθάσει τόσο βαθιά το νυστέρι της εξυγίανσης. Αν οι μεταρρυθμίσεις είχαν πραγματοποιηθεί εγκαίρως, από ανθρώπους που να πιστεύουν σε αυτές, δεν θα απαιτούνταν ολοένα και περισσότερα υφεσιακά μέτρα, διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Με φόντο την αδράνεια των Οικονομικών και Πολιτικών Φορέων, αλλά και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την περεταίρω εξομάλυνση της Ελληνικής Οικονομίας, κινείται η Ελληνική Χρηματαγορά το τελευταίο διάστημα" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σε μέτρια επίπεδα, ενώ και το εύρος διακύμανσης των τιμών παραμένει σε σχηματισμό συσσώρευσης κοντά στα τοπικά υψηλά.

Τα επίπεδα των 630 μονάδων (ΓΔ) και 1680 μονάδων (25άρης) οριοθετούν στηρίξεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για το σύνολο της Χρηματαγοράς, ενώ επιμέρους τα "επενδυτικά χαρτιά" (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΧΑΕ, κλπ) παραμένουν συσχετισμένα με τους δείκτες.

Ο ρυθμός εδόθη από την έκδοση της ενδιαφέρουσας, κατά γενική ομολογία, έκδοσης ομολόγου του ΟΠΑΠ, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση που δημιουργήθηκε την τελευταία πενταετία, στην Ελλάδα, από τις μεγάλες εταιρείες να παρακάμπτουν τον Τραπεζικό δανεισμό και να τροφοδοτούνται απευθείας από την Χρηματαγορά (εξάλλου, δε δύνανται κάτι τέτοιο επί της παρούσης, τουλάχιστον με ελκυστικούς όρους).

Κι ενώ η Ελληνική πραγματικότητα συνεχίζει αναιμικά, αλλά σταθεροποιητικά (τουλάχιστον σε επίπεδο αποτιμήσεων), η Αμερική συνεχίζει να χαρίζει χρήματα σε όσους πίστεψαν στην μετα-Trump περίοδο, καθώς η FED επιβεβαίωσε εμπράκτως την πρόβλεψη για περεταίρω ενδυνάμωση της Αμερικανικής Οικονομίας, εντείνοντας την "contractionary monetary policy" με την αύξηση επιτοκίων και τις ύστερες δηλώσεις στις επιταγές του "forward commitment".

Το μόνο θολό σημείο παραμένει η επιμονή της μεγάλης ισοτιμίας σε επίπεδα άνω του "parity" παρά τις αναλύσεις για το ισχυρό δολάριο, κάτι που έχει μια εναλλακτική αφήγηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ: ο Επενδυτικός Κόσμος αναμένει επικίνδυνο ρυθμό πληθωρισμού, ο οποίος γρήγορα θα ανακόψει την ισορροπία που επιτάσσει η FED, κάτι που θα συμπαρασύρει εν πρώτοις τις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ δευτερευόντως θα ταρακουνήσει τις τιμές του Χρυσού, ως κύριο αντιπληθωριστικό όχημα".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινήθηκαν οι Διεθνείς Αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το ανακοινωθέν των "G20", που δεν κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να επικυρώσουν το ελεύθερο Εμπόριο.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως "η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη, όμως δεν μπορεί από μόνη της να διασφαλίσει την ισορροπημένη ανάπτυξη. Η υπερβολική μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι κακή για την ανάπτυξη. Επαναλαμβάνεται η δέσμευση να μην προχωρούν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις".

Ξεκινώντας από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου επικράτησαν μικτά πρόσημα, τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+0,79%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Sensex 30 (-0,44%).

Μικρές οι απώλειες στην Ευρώπη, ενώ μικτές διαθέσεις επικρατούν στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Υποχωρεί χαμηλότερα το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Δεν βλέπει πλέον ισοτιμία ένα προς ένα, του Δολαρίου με το Ευρώ εντός του επόμενου έτους η Citigroup, λέγοντας πως τώρα αναμένει το Ευρώ να υποχωρήσει στο 1,04 Δολάριο τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες, έναντι των 98 σεντς που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Deutsche Bank πουλά μετοχές με έκπτωση 35% στην τιμή κλεισίματος της προηγούμενης Παρασκευής (17/3), με σκοπό να συγκεντρώσει οκτώ δισ. ευρώ. Η Τράπεζα θα εκδώσει 687,5 εκατ. νέες μετοχές στα 11,65 ευρώ το τεμάχιο. Τα νούμερα συνάδουν με την προηγούμενη ανακοίνωση που έκανε η Deutsche Bank επάνω στην προγραμματισμένη πώληση, στις 5 Μαρτίου. Οι υφιστάμενοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια νέα μετοχή για κάθε δύο που έχουν αυτή τη στιγμή στην κατοχή τους. Η πώληση θα διαρκέσει από τις 21 Μαρτίου μέχρι τις 4 Απριλίου και θα είναι η τέταρτη "ένεση" κεφαλαίου για την Deutsche Bank από το 2010.

"Η Deutsche Bank περιέκοψε κατά 80% τα bonus προς το προσωπικό για το 2016, αφότου εμφάνισε ετήσια απώλεια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά", μεταδίδει το MarketWatch. Η Deutsche Bank εμφάνισε καθαρή ζημία ύψους 1,4 δισ. ευρώ πέρυσι.

Η ομάδα των οικονομικών συμβούλων της Γερμανικής Κυβέρνησης απέρριψε σήμερα τη διεθνή κριτική για το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Χώρας και χαρακτήρισε την στάση υπέρ του προστατευτισμού του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλή στην Παγκόσμια Οικονομία.

Οι "σοφοί" επανέλαβαν ότι θεωρούν τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πολύ επεκτακτική, υπό το φως των οικονομικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι αυξάνονται περαιτέρω οι επακόλουθοι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η επιτροπή αναθεώρησε οριακά προς τα πάνω την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης, της Γερμανικής Οικονομίας φέτος, κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο 1,4%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι φέτος υπάρχουν λιγότερες εργάσιμες ημέρες, αναμένουν να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7%. Για το 2018, η επιτροπή προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,6%.

Οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν με ελαφρώς γρηγορότερο ρυθμό τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, αν και η επιτάχυνση ήταν πιο περιορισμένη απ’ ότι χρειαζόταν για να διασφαλιστεί πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει στον στόχο της ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα. Η Eurostat ενημέρωσε ότι οι μισθοί ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2016 κατά 1,6% υψηλότεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ποσοστό που αποτελεί επιτάχυνση από την άνοδο 1,5% που καταγράφηκε τους τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο. "Ωστόσο η άνοδος ήταν μικρότερη του 1,8% που καταγράφηκε τους τρεις τελευταίους μήνες του 2015", τονίζει το MarketWatch. Οι οικονομολόγοι της Κεντρικής Τράπεζας προβλέπουν άνοδο 1,8% στους μισθούς φέτος και 2,1% για το 2018.

Ο εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού της Βρετανίας γνωστοποίησε πως η Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για έναρξη της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου. Ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε επίσης πως δεν σχεδιάζονται πρόωρες εκλογές.

Αυξήθηκαν κι άλλο τον Φεβρουάριο οι πληθωριστικές πιέσεις στη Γερμανική Οικονομία, καθώς οι τιμές παραγωγού για τα γερμανικά εργοστάσια εμφάνισαν την ισχυρότερη ετήσια άνοδό τους εδώ και πάνω από πέντε χρόνια. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία "Destatis" ανακοίνωσε ότι οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν άνοδο 0,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο και 3,1% σε ετησιοποιημένη βάση, τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2011.

Εκροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων από το χρέος της Ευρωζώνης καταγράφθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από το 1999, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές μετέφεραν πόρους στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τα στοιχεία δείχνουν πως οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τις αγορές ομολόγων από την EKT για να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη, αντί να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις. Οι καθαρές πωλήσεις χρέους της ευρωζώνης από Ξένους επενδυτές ανήλθε στα 192 δισ. ευρώ. Οι ξένοι επενδυτές "ξεφορτώθηκαν" κυρίως Κρατικά και Τραπεζικά ομόλογα.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές εντός Ευρωζώνης αγόρασαν χρέος 364 δισ. ευρώ από εκδότες εκτός της Νομισματικής Ένωσης.

Επιστροφή στο ΧΑ

Χαμηλές προσδοκίες για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup έχει η Citi όπως αναφέρει σε σχόλιό της, στο οποίο διατηρεί την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία πριν τον Ιούνιο. Όπως αναφέρει ο οίκος, "το περισσότερο που μπορεί να περιμένει κανείς στο σημερινό Eurogroup είναι μια συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, αν και το ΔΝΤ φέρεται να μην είναι πρόθυμο να επιστρέψει στην Αθήνα αν δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας σε Ασφαλιστικό, Εργασιακά και Ενεργειακά. Αμφιβάλλουμε αν θα υπάρξει συμφωνία πριν τον Ιούνιο για τη δεύτερη αξιολόγηση δεδομένης της απουσίας άμεσης κρίσης ρευστότητας και του μεγάλου αριθμού των ανοιχτών θεμάτων.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του Τιτάνα, στα 26 από 24,5 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight" για τον τίτλο. 

Στα 4,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 55,9% σε ετήσια βάση, αναμένει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη της ΕΧΑΕ για το 2016, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "reduce" με στόχο τα 4,4 ευρώ. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 3,8 εκατ. ευρώ, από 9 εκατ. ευρώ το 2015. Ωστόσο, εξαιρουμένων των έκτακτων παραγόντων, τα κέρδη της εισηγμένης αναμένεται να ανέλθουν στα 4,6 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα της εταιρείας αναμένεται να εμφανίσουν κάμψη 20,5% στα 27,8 εκατ. ευρώ, λόγω και της σημαντικής μείωσης στο μέσο ημερήσιο τζίρο συναλλαγών στο Χ.Α.

Η ΕΧΑΕ ανακοινώνει αποτελέσματα στις 27 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Νέα τιμή - στόχο στα 4,8 από 3,9 ευρώ για τη μετοχή της Fourlis δίνει η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία επαναδιατυπώνει τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, "το 2016 αποτέλεσε καλή χρονιά για την εισηγμένη, καθώς οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων". Προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των εσόδων κατά 5% και των EBITDA κατά 6,8% ως το 2019. Παράλληλα, σημειώνει ότι στην υψηλότερη τιμή - στόχο συνετέλεσε και η μείωση του ρίσκου Χώρας στο 7% από 7,3%.

Καθαρά κέρδη ύψους 18,1 εκατ. ευρώ θα ανακοινώσει η Τιτάν το δ' τρίμηνο (ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη, μετά το κλείσιμο της Αγοράς), σύμφωνα με προβλέψεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή - στόχο στα 22 ευρώ για τον τίτλο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 636,93 (-1,22%) και 646,82 μονάδων (+0,32%), στις 17.00 βρέθηκε στις 644,51 (-0,04%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 644,12 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,10%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 40,5 εκατ., από τα οποία τα 4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΚΥΡΜ).

Στην περίπτωση της FHL Κυριακίδης, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.19 έγινε "πακέτο" 681703 τεμ. στα 4,50 ευρώ, σημαντικά ψηλότερα από την τιμή της δημόσιας πρότασης (4,02 ευρώ) και αυτό ίσως αλλάζει τα δεδομένα από αύριο κιόλας (!)

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ και Σαράντης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ και Μέτκα και στο χαμηλό ημέρας οι Grivalia και ΔΕΗ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 69 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Ικτίνος (-2,7%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα €0,0300766321 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,02720689689 ανά μετοχή).

----ΧΠΑ

Με οριακή υποχώρηση ξεκίνησε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν αισθητά, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (68.289 συμβόλαια).

Στα 7.582 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.012, 1.771 για τον Απρίλιο, 231 για τον Μάιο και 10 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.720,5) κινήθηκε μεταξύ 1.699,75 και 1.730,25 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 Viohalco, 6.100 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.204), Πειραιώς (9.934), Εθνική (46.534), MIG (200), Alpha Bank (5.402), Ελ. Πετρέλαια (178), ΔΕΗ (397), ΟΤΕ (650), ΟΠΑΠ (135), Μυτιληναίο (311).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (23.643), MIG (52.549), Eurobank (44.346), Εθνική (71.569) και Πειραιώς (115.405).

Ας σημειωθούν τα 145 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Μαϊου, με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (17.848.692 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (6.770.166 τεμ.) και Eurobank (6.608.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v