Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις

Σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στο θρίλερ με τους δανειστές στις Βρυξέλλες η προσοχή των επενδυτών. Το stock picking, οι κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές και η εξισορρόπηση. Ποιες μετοχές παραμένουν long.

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις

Με "άδεια χέρια" αλλά χωρίς να γυρίζουν στην Αθήνα, Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου, παραμένουν στις Βρυξέλλες με το ασφαλιστικό και εργασιακό να είναι τα βασικότερα ζητήματα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. 

Οπως σημειώνει από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, επί βελγικού εδάφους θα κριθεί η απεμπλοκή της αξιολόγησης.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέχρι την Πέμπτη, λένε κυβερνητικοί κύκλοι, την ώρα που και μεταξύ των δανειστών ενισχύεται η εκτίμηση πως μέχρι την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ -στις 21-23 Απριλίου- θα παραμένει σε εκκρεμότητα η πολύ βασική παράμετρος που αφορά στη συμμετοχή και στον τρόπο συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Συνεπώς ακόμη και εάν υπάρξει ένα SLA στις 7 Απριλίου, ενδεχόμενο στο οποίο δεν δίνει πολές πιθανότητες ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup, οι κρίσιμες διαφορές μεταξύ των δανειστών (ΗΠΑ - Ευρώπης/Γερμανίας) θα διευθετηθούν (στον βαθμό που θα γίνει αυτό) στη σύνοδο του Ταμείου. 

Αυτά λίγο ως πολύ γνωστά από την πλειονότητα των traders, που όπως σημειώνουμε εδώ και καιρό έχουν προεξοφλήσει και αφομοιώσει την απώλεια ακόμη ενός Eurogroup (του χθεσινού) και προσαρμόσει την τακτική τους ανάλογα, σε ορίζοντα προς την 22α Μαΐου. 

Οπως σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων, όσο οι traders θεωρούν ως επικρατέστερο το σενάριο εξεύρεσης διεξόδου σε εύλογο χρόνο και όχι αυτό που οδηγεί σε πολιτική εμπλοκή, θα μπορούν να παραμένουν εντός παιδιάς, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους. Με αυτό το σενάριο έχουν τη δυνατότητα των βραχυπρόθεσμων κινήσεων, του intraday, στον τραπεζικό κλάδο και των πιο επενδυτικών κινήσεων σε εισηγμένες/μετοχές όπου έχουν "χτισμένες θέσεις" (κατά κανόνα) σε χαμηλότερες τιμές, άρα είναι στην αγορά με θετικό πρόσημο. 

Οσο οι ξένες αγορές δεν δίνουν σήμα short και όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με διαφαινόμενη τη διέξοδο σε εύλογο χρόνο, οι θέσεις των ξένων στην πλειονότητα των εισηγμένων θα παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, δεν θα κινδυνεύουν με μαζικές ρευστοποιήσεις. 

Στη στάση της αναμονής, που προτιμούν οι traders, αναφερόταν ο Θανάσης Σταυρόπουλος για την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 645 μονάδων, με τον τραπεζικό σημαντικά χαμηλότερα στις 723 και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με οριακά θετικό πρόσημο στις 1.720 μονάδες. 

Με σημαντική διόρθωση η χθεσινή συνεδρίαση, που περιορίστηκε από το μέσον και μετά με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές (74,4 εκατ. μετοχές) και ανάλογο τζίρο (40,4 εκατ. ευρώ), με τις πωλήσεις να εστιάζονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. 

Με σημαντικές πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο, με ισχυρό ξένο fund πωλητή στην Εθνική αλλά με εξισορροπητικές κινήσεις και αγορές σε επιλεγμένες δεικτοβαρείς μετοχές, με ενδεικτική την περίπτωση των Coca Cola και Motor Oil. 

Παράλληλα επιλεκτικές κινήσεις σε εισηγμένες/μετοχές με γνώμονα είτε την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων είτε επιχειρηματικών εξελίξεων, νέων που συντηρούν το ούτως η άλλως περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον στο ΧΑ.  

Σε αυτό το περιβάλλον, όπως σημειώναμε και χθες, συνεχίζεται η "αναδιανομή", η εκ βάθρων αναδιάρθρωση του επιχειρείν, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη λεγόμενη "επόμενη ημέρα". 

Στις εξελίξεις στο μέτωπο του ΟΛΘ αναφέρεται ο Φώτης Κόλλιας, λίγα 24ωρα πριν την καταληκτική της Παρασκευής. 

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης, επιχειρείται η εξισορρόπηση της αγοράς, με τον FTSE25 μεταξύ της στήριξης των 1.707 και της αντίστασης των 1.734 μονάδων. Ο τραπεζικός κλάδος έχει και πάλι τη χειρότερη εικόνα, με ζητούμενη-για το θετικό σενάριο- την πειστική υπέρβαση για τον ΔΤΡ των 750 μονάδων. Κρίσιμη για τον κλάδο η Πέμπτη, καθώς πριν από την έναρξη της συνεδρίασης η ΤτΕ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον ELA. 

Στα επιμέρους, με Coca Cola και Motor Oil εξισορροπήθηκαν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, ενώ για Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου κ.α. συντηρείται η long τάση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v