Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση παραμένει το Χρηματιστήριο. «Κλειδί» η συμπεριφορά των τραπεζών. Κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Fourlis. Η προσοχή και στις ξένες αγορές, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο.

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Σιγή ασυρμάτου από τις Βρυξέλλες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διαπραγμάτευση. Τους δανειστές «καρφώνει» η κυβέρνηση για την καθυστέρηση, την ώρα που στη βελγική πρωτεύουσα κρίνονται τα πωλητήρια της ΔΕΗ. Εκτίμηση έμπειρων παραγόντων, πως ακριβώς αυτή η ηχηρή σιωπή από το μέτωπο δανειστών - οικονομικού επιτελείου μπορεί να κρύβει τη σημαντική εξέλιξη, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Αλλωστε σήμερα, το αργότερο αύριο, εκτιμάται πως η αγορά θα έχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αν θα μπορεί να περιμένει κάτι το πιο ουσιαστικό για το Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου. Ωστόσο για την πλειονότητα των traders ημερομηνία-ορόσημο είναι πρακτικά η 22α Μαΐου και προς τα εκεί έχει μετατεθεί το... ποντάρισμά τους.

Η χθεσινή συνεδρίαση, πλήρης ανατροπών και διακυμάνσεων, κατέγραψε χαμηλές τιμές για τους βασικούς δείκτες με υπαιτιότητα του ευπαθούς τραπεζικού κλάδου, που για πολλοστή φορά ήταν ο αρνητικός κρίκος. Με ρελάνς η οριακή θετική μεταβολή του Γενικού Δείκτη στις 640,65 μονάδες, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον τραπεζικό κλάδο σε νέα ταλαιπωρία αλλά με τον ΔΤΡ τελικά στις 700,19 μονάδες, με ανατροπή από το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης και μετά (με πρωταγωνιστή την Πειραιώς και προς το κλείσιμο με Alpha Bank, Eurobank) και με τον FTSE25 στις 1.710 μονάδες.

Για ακόμη μία συνεδρίαση εμφανέστατη η διαφοροποίηση των blue chips από τον τραπεζικό κλάδο, η απόκλιση μίας ομάδας εισηγμένων/μετοχών με αυξημένο ειδικό βάρος, που εδώ και μήνες σηκώνουν την αγορά καταγράφοντας αξιόλογη ανοδική κίνηση.

Ενθαρρυντικό το ότι σχεδόν αποκλειστικά οι ξένοι, που ελέγχουν το παιχνίδι, δεν μειώνουν τις θέσεις τους στις εισηγμένες/μετοχές που εδώ και μήνες επιλέγουν. Είτε πρόκειται για τη Motor Oil, τον ΤΙΤΑΝα, είτε τον Μυτιληναίο, τα FF Group, την Jumbo, την Coca Cola αλλά και αρκετές ακόμη (και 2-4 από τη μεσαία κατηγορία), παρά το ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος, η οικονομία «γυρνά» σε ύφεση, οι τράπεζες επιβαρύνονται, οι καταθέσεις μειώνονται.

Ενθαρρυντική η παραμονή των ξένων στο μ.κ. των εισηγμένων, των blue chips ενίοτε και η ενίσχυση των θέσεών τους σε λίγες εξ αυτών, την ώρα που μειώνουν τις θέσεις τους στον τραπεζικό κλάδο. Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο της Τρίτης, από την αρχή της εβδομάδας ξένα (κυρίως αμερικανικά) funds ρευστοποιούν θέσεις τους στην Εθνική, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε προηγηθεί η Alpha Bank.

Οσο κωλυσιεργεί η δεύτερη αξιολόγηση, τόσο ο τραπεζικός κλάδος θα παραμένει «όμηρος» και ο ΔΤΡ πολύ δύσκολα θα μπορεί να υπερβεί πειστικά τις 800-820 μονάδες. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μάλιστα υποχωρεί από τα επίπεδα των 800 μονάδων, συνέπεια των σημαντικών πωλήσεων σε Alpha Bank και τελευταία σε Εθνική.

Μάλιστα χθες δοκιμάστηκαν τα χαμηλά των 670, αν και στη συνέχεια κερδήθηκαν περί τις 30 μονάδες.

Ομως εύλογο είναι πλέον το ερώτημα για πόσο θα μπορεί να κρατά αυτά τα συγκριτικά υψηλά επίπεδα ο FTSE25, όσο θα συνεχίζεται η δοκιμασία στις τράπεζες. Το μη τραπεζικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δείχνει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα, αλλά το ερώτημα είναι για πόσο, πρακτικά τι θα συμβεί εάν η υπόθεση της διαπραγμάτευσης ακολουθήσει ακραίο δρόμο;

Για τον ΓΔ ενθαρρυντική ήταν η αντίδραση από το όριο των 630 (629,73 ) μονάδων, με αρκετές μετοχές του δείκτη να ενισχύονται: Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, Τέρνα Ενεργειακή. Συν το «γύρισμα» της Πειραιώς και δευτερευόντως των Alpha Bank, Eurobank, σώθηκε η συνεδρίαση. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.

Για τον ΓΔ ζητούμενη για την ακύρωση του πτωτικού σεναρίου είναι η πειστική υπέρβαση -κατ' αρχάς- των 641 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και ει δυνατόν των 646/647 μονάδων, σύμφωνα με τη «μέτρηση» έμπειρων αναλυτών. Για να δούμε σήμερα-αύριο.

Στα 72 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές (με 26 στην Πειραιώς και 24 στην Εθνική), με τζίρο 44,1 εκατ. ευρώ, με το 47% στον τραπεζικό κλάδο και με αρκετά πακέτα σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Fourlis κ.α.

Σημειωτέον πως στις συνεδριάσεις της Τρίτης και της Τετάρτης ο τζίρος ήταν κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ περισσότερος από τον μέσο όρο των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

Στο προσκήνιο σήμερα αναμένεται να βρεθεί και η πορεία των ξένων αγορών και κυρίως του Λονδίνου, στον απόηχο της χθεσινής επίθεσης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v