Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαζεύονται» οι απώλειες στο ΧΑ

Στα όρια των 640 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με σταδιακή ενεργοποίηση αγοραστών στις τράπεζες και την Πειραιώς να περνά σε θετικό έδαφος. Ανοδική κίνηση για Grivalia, Coca Cola. Πιέσεις για Motor Oil και Τιτάνα.

«Μαζεύονται» οι απώλειες στο ΧΑ

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος παραμένει το ΧΑ, καθώς από τις Βρυξέλλες έχει σημάνει... σιγή ασυρμάτου και οι κάθε λογής φήμες και εκτιμήσεις κάνουν τον γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων.

Η κυβέρνηση "καρφώνει" μεν τους δανειστές για τις καθυστερήσεις, πλην όμως η εσπευσμένη επίσκεψη Σταθάκη στις Βρυξέλλες έχει δώσει τροφή σε έναν γύρο εικοτολογίας με επίκεντρο τη ΔΕΗ, ευρύτερα τον κλάδο της ενέργειας, συνακόλουθα την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Σε ελεγχόμενη διόρθωση οι ευρωπαϊκές αγορές, μαζεύτηκαν οι απώλειες στο ΧΑ καθώς μετά την υποχώρηση στα χαμηλά ημέρας -στις 12:35- ενεργοποιήθηκαν σταδιακά οι αγοραστές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διαμορφώνεται στις 637 από τις 629 μονάδες.

Το συμμάζεμα της αγοράς οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ από τις 671 να ανακτά σχεδόν 20 μονάδες μειώνοντας στο οριακό 0,18% τη διόρθωση πριν από λίγο.

Συνακόλουθη η αντίδραση για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση καθώς την αντίδραση των τραπεζών ακολούθησαν με τοποθετήσεις τους σε blue chips αρκετοί long παίκτες. Ετσι ο FTSE25 από τις 1.679 σταδιακά επανήλθε προς τις 1.701 μονάδες νωρίτερα (*).

Με συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές, ανάλογο τζίρο, με το 54% στον τραπεζικό κλάδο, όπου οι περισσότερες συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί σε Πειραιώς και Εθνική και ο μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank και μετά στην ΕΤΕ. Προσώρας για τον ΔΤΡ διασώζεται η σημαντική περιοχή στήριξης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τον κλάδο αλλά και για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, την αγορά ευρύτερα.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Fourlis, Coca Cola αλλά και σε Ελληνικά Πετρέλαια, FF Group, Grivalia, Αεροπορία Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ κ.α. συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος.

Από τις 25 μετοχές του δείκτη με αγοραστές οι 7, σταθερές 3 και με τις 15 με πωλητές.

Αναλυτικότερα στο 1,78 ευρώ η μετοχή της Viohalco αυξάνοντας σε 4,09% τα εβδομαδιαία κέρδη της, έως τα 7,93 ευρώ η μετοχή της Grivalia, έως τα 23,29 ευρώ η Coca Cola (κοντά στο υψηλό των 23,62 ευρώ από τις 22/2), στα 5,03 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (σχετική αναφορά μας νωρίτερα στον Εκηβόλο), ενισχύεται κι άλλο η Lamda Development στα 4,73 ευρώ, στα 12,54-12,74 η μετοχή του ΟΛΠ και έως το 0,156 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.

Η μετοχή της Πειραιώς είναι η πρώτη από τις 4 συστημικές τραπεζικές που "γύρισε" σε θετικό έδαφος, για να ακολουθήσει η Alpha Bank.

Αυξημένες συναλλαγές και με ένα πακέτο για 250.000 μετοχών του Fourlis στα 4,32 ευρώ η εισηγμένη.

(*) στις 15:55 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 32 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v