Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Με «πρωταγωνιστή» τον τραπεζικό κλάδο, ο Γενικός Δείκτης κινείται στα επίπεδα των 655 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 4% για Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Ελλάκτωρ. Ανοδο καταγράφουν Εθνική, Coca Cola, OΠΑΠ, ΟΤΕ. Απώλειες για Fourlis, Frigoglass, Mυτιληναίο.

Συντηρείται η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Διατηρείται η ανοδική τάση στο ΧΑ, με βοήθειες από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα futures στη Wall Street.

Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο και με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, το ΧΑ οδηγείται στην περιοχή των 650-659 μονάδων, με το 55% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των Alpha Bank αλλά και Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, στη σημερινή τόσο η ροή εντολών (αγορά - πώλησης) όσο η σχέση long - short είναι εμφανώς υπέρ των long, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα και δη για το διάστημα που υπολείπεται μέχρι την Παρασκευή, οπότε "κλείνει" χρηματιστηριακά ο Μάρτιος.

Με τον τραπεζικό κλάδο να έχει περάσει σε θετικό πρόσημο (σε εβδομαδιαίο) και να έχει μειώσει σημαντικά τις απώλειες (σε μηνιαίο), το στοίχημα που παίζεται αφορά στο αν στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο ΔΤΡ θα μπορούσε να "κλείσει" με θετικό πρόσημο. Πρακτικά εάν στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι και την 31/3 ο ΔΤΡ καλύψει τη διαφορά (από τις 745/755 ) μέχρι τις 780 μονάδες, θα έχει «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο για τον τρίτο μήνα του 2017.

Προσώρας θετικό πρόσημο έχει ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE25, καθώς μέσα στον Μάρτιο πολλές μετοχές του δείκτη κατέκτησαν σημαντικά κέρδη ανεβάζοντας τον πήχη για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στα όρια των 660 μονάδων νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 755,21 και με τον FTSE25 έως τις 1.761,17 μονάδες, με την τεχνική ανάλυση να μη μας δίνει ακόμη ξεκάθαρο σήμα long για πέραν της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Προσώρας οι traders περιορίζονται κυρίως σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις, με γνώμονα είτε τα οικονομικά αποτελέσματα είτε τις εξελίξεις (στο παρασκήνιο), προεξοφλώντας ως πολύ πιθανό ενδεχόμενο αυτό της επίτευξης ενός Staff Level Agreement στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Από τις 665 μονάδες -χαμηλά την Παρασκευή- σχεδόν εκατό μονάδες υψηλότερα νωρίτερα, ενισχύοντας όσων εκτιμούν πως ουσιαστικές πειστικές ανοδικές αντιδράσεις στο ΧΑ δύσκολα μπορούν να ενεργοποιηθούν χωρίς την ενεργό συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου.

Μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Alpha Bank -σχεδόν στο 1/5 του συνολικού- αλλά και συγκριτικά σε Εθνική και Πειραιώς, Eurobank.

Σε 5 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι πωλητές, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia, FF Group, Μυτιληναίο και ΟΛΘ λίγο πριν τις 15:00 και ενώ υπεραποδίδουν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil κ.α.
Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν οι MIG, Intralot αλλά και ΕΥΑΘ, Πλαίσιο, Νηρέας ενώ στον Fourlis με αυξημένες συναλλαγές -και με ένα πακέτο για 58.000 στα 4,355 ευρώ, αξίας 252.590 ευρώ- και από τις χαμηλότερες κατηγορίες Ιντρακάτ, Αλουμύλ, Creta Farms κ.α.

Λίγο πριν τις 15:00 είχαν αλλάξει χέρια 47,4 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 28,6 εκατ. ευρώ, πρακτικά μεγαλύτερος απ' ό,τι χθες στο αντίστοιχο διάστημα.

Σημαντική αποκλιμάκωση (5,58%) για το 2ετές ομόλογο στα 7,980%, ενώ το 10ετές κατά 2,46% χαμηλότερα, στα 7,133%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v