Το ΑΕΠ «κοκκίνησε» το Χρηματιστήριο

Απώλειες για το Γενικό Δείκτη μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ. Καθοριστική για το πρόσημο η άνοδο στη μετοχή της Coca Cola, που κινείται προς νέα υψηλά. Μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές. Η προσοχή των επενδυτών σε EwG και MSCI.

Το ΑΕΠ «κοκκίνησε» το Χρηματιστήριο

Με Coca Cola η άμυνα των long παικτών, καθώς με το ανοδικό «άνοιγμα» της βαρύτερης εισηγμένης/μετοχής του ΧΑ απορροφήθηκαν οι αρχικές πωλήσεις των short και διασκεδάστηκαν οι όποιες... υποψίες για διόρθωση χαμηλότερα των 780 μονάδων.

Αναμφίβολα σε μία συνεδρίαση όπως η σημερινή και λόγω EwG αλλά και σε αυτές που καλύπτουν το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας απαιτείται αυξημένη προσοχή και ενδελεχής παρακολούθηση της αγοράς.

Η μεταβλητότητα, η εναλλαγή θέσεων χρειάζεται παίκτες σε επιφυλακή και προσοχή, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να σημειωθούν ανατροπές. Μέχρι τώρα και μετρώντας την τελευταία φάση της ανοδικής κίνησης από τη συνεδρίαση της 21/4 φαίνεται πως οσάκις διορθώνει η αγορά, η αντίδραση που ακολουθεί γίνεται από... υψηλότερο χαμηλό και με τους αγοραστές-πωλητές να μη «χαλούν» την τάση.

Μετά το αρχικό μικρό προβάδισμα των short, με συνέπεια την υποχώρηση του ΓΔ προς τις 787,58 μονάδες, με τη συνδρομή της Coca Cola «γύρισε» προς τις 793,37 μονάδες. Μετά τα πρώτα λεπτά, την Coca Cola ακολούθησαν τράπεζες και επιλεγμένα blue chips.

Αποτέλεσμα, στις 10:40, ο Δείκτης Τραπεζών επανερχόταν προς τις 1.055 μονάδες, στηρίζοντας την κίνηση της Coca Cola και δημιουργώντας χώρο για να ενισχυθούν Motor Oil, FF Group, ΔΕΗ, διαμορφώνοντας σταδιακά θετικότερο κλίμα.

Στον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Πειραιώς, που όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας είχε... αδειασθεί, επανέρχεται πάνω από το 0,24 με βλέψεις για το 0,25 ευρώ. Αυξημένες οι συναλλαγές στη μετοχή της Πειραιώς αλλά και κινητικότητα σε Eurobank, Εθνική, Alpha Bank.

Στις τράπεζες εστιασμένη η προσοχή, με το 62% του μάλλον μέτριου τζίρου να πραγματοποιείται στην 4άδα του κλάδου. Στη συνέχεια θα φανεί εάν το ενδιαφέρον των long θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΔΤΡ προς τις 1.080 μονάδες, ενδεχόμενο που θα ενίσχυε εκ νέου το προβάδισμα των αγοραστών.

Για την Coca Cola αφιερωμένη ήταν η αρχή του σχολίου μας, με τους traders έως τα 25,87 ευρώ, ενισχύοντας σταδιακά τις θέσεις τους, με ορίζοντα το τελευταίο υψηλό των 26,11 ευρώ.

Με την αποσαφήνιση της διάθεσης των πωλητών, οι αγοραστές έγιναν πιο επιθετικοί μετά τις 11:45-11:50, ανεβάζοντας τον πήχη και άλλο στον τραπεζικό κλάδο και μέχρι τις 11:00 για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αν και πρώιμο να ειπωθεί με βεβαιότητα, φαίνεται πως ορισμένα ισχυρά χέρια επιδιώκουν να δώσουν συνέχεια στο παιχνίδι προεξόφλησης μετά την επιβεβλημένη υποχώρηση της Παρασκευής.

Η «συμφωνία» Τσίπρα - Λαγκάρντ είναι όντως μία αφορμή για να «τρέξουν» λίγο υψηλότερα το ΧΑ, με πρώτη περιοχή αναφοράς και αντίσταση στις 799,16 μονάδες.

Στις 10:55 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 14,8 εκατ. μετοχών, αξίας 7,5 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης της κρισιμότητας και της σημερινής συνεδρίασης, τα σχόλιά μας και οι αναρτήσεις μας (στον Εκηβόλο) θα «παρακολουθούν» την εξέλιξη της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v