Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις ισορροπίας στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικές κινήσεις από τους επενδυτές εν αναμονή εξελίξεων στο Eurogroup, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται πάνω από τις 780 μονάδες. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, ενισχύονται Εθνική και Πειραιώς. Σε θετικό έδαφος και οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Ασκήσεις ισορροπίας στο Χρηματιστήριο

Με επιφυλακτικούς τους traders ξεκίνησε η συνεδρίαση, συνέπεια της αβεβαιότητας που επικρατεί λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup. Στις 14:00 οι αφίξεις, στις 16:00 η κήρυξη των εργασιών, που πρακτικά σημαίνει πως τα προκαταρκτικά θα μας βρουν προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ευτυχώς βοηθητικό το περιβάλλον στις ευρωπαϊκές αγορές, είχε προηγηθεί αντίδραση στις ασιατικές ενώ τα νέα από τη Wall Street είναι καθησυχαστικά. Οριακές διακυμάνσεις σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και ευρω-νότο, σε ελάχιστα αρνητικό ξεκίνημα παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη.

Οσον αφορά στους... δείκτες, το 2ετές «τσιμπημένο» 0,45% στα 5,622%, επίσης το 10ετές κατά 0,17% στα 5,737% ενώ υψηλότερα και το GREK στα 9,61 $. Θυμίζουμε το προ ημερών ιστορικά υψηλό για το «ελληνικό συμβόλαιο» στα 9,82 $.

Στα του ΧΑ και πάλι, μετά από αυτή την απαραίτητη εισαγωγή, για να ξέρουμε πού είμαστε. Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με συνέπεια την υποχώρηση του ΓΔ στις 781,31 μονάδες -έχοντας ως πρώτη σημαντική περιοχή στήριξης τις 780 μονάδες-, καθώς ουρά πωλήσεων από την Παρασκευή πίεσε τον ΔΤΡ χαμηλότερα προς τις 1.036,77 -έχοντας ως κοντινότερη βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 1.035-1.030 μονάδες.

Στα χαμηλά του πρώτου 5λεπτου δεν ακολούθησαν περισσότερες συναλλαγές ούτε πιεστικότερες πωλήσεις, με αποτέλεσμα οι long να φέρουν την αγορά στα ίσια μέχρι τις 10:45.

Λογικά πωλητές - αγοραστές θα κινηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο εύρος των 780-786/790 μονάδων, μέχρις ότου αρχίσουν να ενεργούν οι παίκτες εξωτερικού, δηλαδή αυτοί που συνήθως έχουν καλή ενημέρωση και ενίοτε inside. Με αυτή την προσέγγιση θα πρέπει να αναμένουμε πλαγιοανοδικές κινήσεις με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο τουλάχιστον μέχρι τις 13:30-14:00, οπότε θα αρχίσει να διαμορφώνεται -εν μέρει- κλίμα στις Βρυξέλλες και τάση σε... δείκτες και μετοχές όπου συνήθως ενεργούν τα ισχυρά χέρια. 

Το σχεδόν 80% του τζίρου επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, ενδεικτικό του τι θα μας απασχολήσει σήμερα-αύριο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον ΔΤΡ είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.
Περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς -ανοδικά και οι δύο-, μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank-λίγο χαμηλότερα, στα 2,19 ευρώ.

Συγκριτικά πέραν των 4 συστημικών αυξημένος τζίρος πραγματοποιείται κατ' αρχάς στη μετοχή της Attica Bank (11% στο 0,121 ευρώ) ενώ ακολουθούν Jumbo, ΟΠΑΠ αλλά και ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, FF Group και Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου κ.α. Ειδικότερα για τη μετοχή της τελευταίας να συνεκτιμηθούν η ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου αύριο και οι εξελίξεις που «τρέχουν» σε εταιρικό επίπεδο.

Από τη μεσαία κατηγορία και τις μετοχές του FTMid Cap ξεχωρίζει κυρίως η Attica Bank και δευτερευόντως η Intralot, η MLS και οι Πετρόπουλος, Πλαίσιο.

Στις 11:00 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 17,9 εκατ. μετοχών -με ένα πακέτο για 1.000.000 μετοχές της Alpha Bank στα 2,20 ευρώ-, με τζίρο 9,1 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v