Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ηπια κίνηση με το βλέμμα στη Δευτέρα

Μετρημένες κινήσεις και συναλλαγές από τους επενδυτές πριν το ορόσημο του Eurogroup. Ο διχασμός για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και το σερί της Attica Bank. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Ηπια κίνηση με το βλέμμα στη Δευτέρα

Την κίνηση - αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών, ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που, εύκολα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, ενώ η εικόνα δεν άλλαξε ουσιαστικά, ούτε μετά τις 14.00, όταν και έληξαν τα συμβόλαια Μαϊου στην Αγορά Παραγώγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως το "κουδούνι" της λήξης τους βρήκε στο κάτω όριο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο τζίρος για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ., ακόμα δύο ενδείξεις ότι τα περισσότερα από τα ενεργά χαρτοφυλάκια επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής, ή να κινηθούν απόλυτα επιλεκτικά σε μεμονωμένους τίτλους, περιμένοντας ουσιαστικότερες εξελίξεις από το επερχόμενο Eurogroup της Δευτέρας.

Από την άλλη, η αστάθεια που εμφανίστηκε στο διεθνές χρηματιστηριακό στερέωμα, έκανε αρκετούς traders περισσότερους διστακτικούς, που επέλεξαν να αφήσουν τις "επόμενες κινήσεις τους από βδομάδα".

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο αρκετές συνεδριάσεις Παρασκευής που συνοδεύονται με λήξη συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων, να μην έχουν καμία σχέση με την εικόνα που ακολουθεί στην συνεδρίαση της Δευτέρας, ακόμα και σε πιο "ουδέτερες", από πλευράς νέων, ημέρες.

Ακόμα περισσότερες πιθανότητες έχει η Αγορά να αλλάξει τάση, καθώς οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, θεωρούνται από τους περισσότερους αναλυτές "ειδικών συνθηκών" που δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσουν την πορεία του Χ.Α. για αρκετές ημέρες, αν όχι για όλο το χρηματιστηριακό Καλοκαίρι, καθώς η χθεσινή ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου από την Ελληνική Βουλή, ήταν απόλυτα αναμενόμενη από τους ενεργούς παίκτες στο Χ.Α. και σαν εξέλιξη δεν θα μπορούσε να αποτελέσει "σηματωρό" για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Το σχόλιο της Merit Sec

"Οι χθεσινές πιέσεις δεν ήταν σημαντικές, αλλά πωλητές σε αυτά τα επίπεδα θα βρεθούν, δεδομένου ότι τα μέτρα ψηφίστηκαν, ενώ η συμφωνία αναμένεται από βδομάδα και δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα φέρει, ως νομοτέλεια, όλα τα θετικά επακόλουθα, όπως την ποσοτική χαλάρωση. Σημειώνουμε ότι η μακροπρόθεσμη τάση κρίνεται στην περιοχή των 850 μονάδων" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση, οι τεχνικού χαρακτήρα κινήσεις είχαν πάλι τον πρώτο λόγο, με τη ψυχολογία της Αγοράς να παραμένει θετική, γεγονός που δεν επιτρέπει σοβαρή υποχώρηση πέραν των ορίων στήριξης. Ωστόσο, το κλίμα των Διεθνών Αγορών μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, ιδιαίτερα αν οι μεταβολές είναι σημαντικές. Οι αγοραστές δείχνουν, προς το παρόν, να έχουν τον πλήρη έλεγχο της Αγοράς. Δεν άφησαν ούτε στιγμή στους πωλητές να πιστέψουν ότι θα μπορούσαν να παραβιάσουν τις 780 μονάδες, με κλείσιμο σε χαμηλότερα απίπεδα, γεγονός που θα ενεργοποιούσε τον σχηματισμό της διπλής κορυφής και θα έθετε σε κίνδυνο την βραχυπρόθεσμη τάση , που σημειωτέον – σύμφωνα με το
σύστημά μας - είναι ακόμα έντονα ανοδική. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το ένα μάτι των traders ήταν στις Διεθνείς Αγορές και το άλλο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων. Καλή συμπεριφορά επέδειξε και ο Τραπεζικός Δείκτης, που για ακόμα μία φορά αρνήθηκε πεισματικά να υποχωρήσει χαμηλότερα της πρώτης στήριξης των 1024 μονάδων, παραμένοντας σε απόσταση βολής από την 'διακεκαυμένη ζώνη' των 1080 - 1094 μονάδων. Για την υπέρβασή της θεωρούμε ότι μάλλον δεν αρκεί μόνο η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά απαιτείται και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Δανειστών μας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων Αξιωματούχων, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε αυτήν την φάση" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του Κογκρέσου και Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Αντι Μπαρ τάχθηκε κατά της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για το Ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον Μπαρ, "αν το ΔΝΤ συμμετάσχει σε ένα τρίτο Ελληνικό πρόγραμμα, θα αποδείξει ότι δεν αναγνωρίζει τα λάθη του", ενώ προειδοποίησε το Ταμείο πως "θα είναι υπεύθυνο για τον εξονυχιστικό Κοινοβουλευτικό έλεγχο των πράξεών του, που θα υποστεί".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με σταθερό ρυθμό αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) μήνα με τον μήνα, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις διοικήσεις των Τραπεζών. Τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 500 εκατ. ευρώ νέα NPLs (250 εκατ. δάνεια Ιδιωτών και 250 εκατ. Επιχειρήσεων) και η αυξητική τάση συνεχίσθηκε και τον Μάιο. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο τρέχων μήνας αναμένεται να κλείσει με αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 300 εκατ. ευρώ. Αν στα ποσά του Απριλίου και του Μαΐου προστεθούν και τα 2 δισ. ευρώ NPLs του πρώτου τριμήνου, τότε το συνολικό ποσό ανεβαίνει στα 2,8 δισ. ευρώ".

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων του πακέτου πολιτικής που συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι τώρα θα αναζητηθεί μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "Μία απόφαση για το χρέος που θα είναι 'τόσο όσο', ώστε να ικανοποιεί και το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σβήνει - γράφει ο πρόεδρος του Eurogroup σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του 'Euro2day.gr".

"Το κείμενο που – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – γράφεται, αναμένεται να είναι ένα σκαλί πιο πάνω από την προηγούμενη συμφωνία" αναφέρουν διπλωματικές πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις εγχώριων αναλυτών, με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, χθες, μειώνεται περαιτέρω το "country risk", όμως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η προσοχή των ενεργών παικτών θα παραμείνει προσηλωμένη στο επικείμενο Eurogroup της Δευτέρας αλλά και στην πορεία των Διεθνών Αγορών.

Αν η Χώρα λάβει κάτι θετικό για το χρέος, η εξέλιξη αυτή θα αντιμετωπιστεί θετικότατα από το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, έστω και αν ο παράγοντας Διεθνείς Αγορές, έχει επιστρέψει στο τραπέζι.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή εικόνα ήταν απόλυτα "διχοτομημένη", όχι μόνο γιατί Alpha Bank (-0,45%) και Eurobank (-0,55%) ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, αλλά και διότι οι Εθνική (+2,78%) και Πειραιώς (+3,04%) κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Οι δύο τίτλοι υποχώρησαν σχετικά από το υψηλό ημέρας των 0,337 (+4,01%) και 0,238 ευρώ (+3,48%) αντίστοιχα, ενώ αν συνεχίσουν με ανοδικές διαθέσεις, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 0,349 ευρώ (για την Εθνική) και στα 0,246 ευρώ (για την Πειραιώς).

Το "ταμπλώ μιλάει μόνο του" για την Attica Bank (+10,10%), που συμπλήρωσε και ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά υποχώρησε σημαντικότατα από το υψηλό ημέρας των 0,119 ευρώ (+20,20%).

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα, στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, όπου ΕΧΑΕ (+0,75%) και Motor Oil (+2,26%) προσπάθησαν να αντιδράσουν στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 5,53 (κλείσιμο 11/5) και 17,75 ευρώ (κλείσιμο 11/5), αντίστοιχα.

Μέρος των χθεσινών απωλειών πήγε να καλύψει ο ΟΛΠ (+1%), ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές με κέρδη μεγαλύτερα του 1% έκλεισαν οι Μέτκα, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Grivalia (-5,51%), Viohalco (-2,35%) και ΟΠΑΠ (-2%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Υγεία (+2,52%) και MIG (+1,49%), "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Έλαστρον (+1,9%), Ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση για την Yalco (+14,29%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Καρέλια (+2,38%), ενώ η Frigoglass (+8,25%) συνεχίζει την προσπάθεια αντίδρασης που ξεκίνησε από τα πρόσφατα χαμηλά των 0,081 ευρώ (κλείσιμο 3/5).

Από την άλλη και για όσους "πίστεψαν" και διατήρησαν θέσεις, σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν οι Κρι Κρι (+4,74%) και Mermeren (+10,79%).

Τεχνικά, οι μικρές μεταβολές επόμενο ήταν να μην αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα. Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,05%), το 2088 είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει το 2120. Μία διάσπαση του 2073 μπορεί να μας φέρει στο 2048 σε πρώτη και στις 2030 μονάδες σε δεύτερη φάση. "Intraday position long" με "stop" τις 2073 μονάδες.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία διέκοψε το θετικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 0,63%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε οριακά κέρδη 0,05%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 21,83% και ο Τραπεζικός δείκτη κέρδη 24,96%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Ανάσες χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων φαίνεται να παίρνει ο Γενικός Δείκτης, μετά από ένα ανοδικό 'crescendo' 127 μονάδων, ή σε ποσοστό +19% από τα επίπεδα των 670 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Χαρακτηριστική είναι η αποτύπωση ενός “flag” σχηματισμού με άνω όριο τις 800 μονάδες και κάτω όριο τη βραχυχρόνια ζώνη στήριξης των 780 με 775 μονάδων. Συνήθως τέτοιοι σχηματισμοί εάν δεν λυθούν καθοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, δίνουν συνέχεια στην υπάρχουσα τάση, στοιχείο, όπου εάν όντως επιβεβαιωθεί, μπορεί να δώσει κίνηση προς το επίπεδο ανασυγκρότησης των "Buyers" των 840 με 857 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση, που το προαναφερόμενο pattern λυθεί καθοδικά, μπορεί να "σπρώξει" το Γενικό Δείκτη σε ένα "υγιή καθοδικό κυματισμό" προς το διορθωτικό επίπεδο των Fibonnaci Retracement των 750 με 744 μονάδων.

Πλάγια κίνηση συσσώρευσης πραγματοποιεί και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας ως άνω όριο διαφυγής την περιοχή των 2124 μονάδων, όπου έχουν όμως σημειωθεί στα ποιο βραχυχρόνια διαγράμματα (30 λεπτών και ωριαίων) διπλές τοπικές κορυφές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Εμφανή κόπωση έχουν αρχίσει να δηλώνουν αρκετά διαγράμματα ισχυρών "κινητήριων χαρτιών" που επηρεάζουν τον FTSE25 με πρωταρχικά αυτά της Coca Cola HBC όπου "ελέγχει" το 20% του δείκτη και δυσκολεύεται πέριξ των 26,10€, της Alpha Bank πέριξ των 2,32€, της Jumbo κοντά στα 16€ και του ΟΠΑΠ κοντά στα επίπεδα των 9,75€.

Ο μόνος τίτλος, που μπορεί να κινήσει υψηλότερα το δείκτη δείχνει να είναι ο ΟΤΕ ο οποίος έχει αυξήσει σημαντικά τη βαρύτητά του (3ος με 9,56%) και παρουσιάζεται διαγραμματικά να έχει περιθώρια να "συρθεί" προς τα 11€.

Πιθανό κοντινό καθοδικό retracement θα μπορούσε να σημειωθεί προς την περιοχή των 2040 μονάδων.

Πάνω από τη ζώνη στήριξης των 1030 με 1015 μονάδων προσπαθεί να συντηρηθεί ο Τραπεζικός δείκτης, έχοντας ανοδικές βλέψεις προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 1120 μονάδων.

"Βέβαια ο εν λόγω δείκτης έχει διανύσει ανοδικά σημαντική απόσταση, προεξοφλώντας οικονομικές συνθήκες, που ίσως χρειαστούν περαιτέρω χρόνο ωρίμανσης" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Οι τάσεις διόρθωσης των Ξένων Αγορών ήταν η βασική αιτία ανακοπής του ισχυρού ράλι της Ελληνικής Αγοράς, το όποιο έφερε τον Γενικό Δείκτη για πρώτη φορά πάνω από τα επίπεδα διαπραγμάτευσης μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (26/6/2015)" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα προαπαιτούμενα μέτρα (και αντίμετρα) ψηφίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης και πλέον το βλέμμα εστιάζεται στην σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλες.

Αν και η έγκριση της δόσης θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη, το ενδιαφέρον θα κινηθεί γύρω από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους. Στην ατζέντα του Eurogroup αναφέρεται στα προς συζήτηση θέματα η εξέταση των μεσοπρόθεσμων μέτρων και η βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο οι επίσημες δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Επομένως τα ουσιώδη αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας στην συνέντευξη Τύπου, όπου πιθανόν να υπάρξει αποσαφήνιση του οδικού δρόμου και των ενεργειών που θα ακολουθηθούν στο θέμα του χρέους, το οποίο ήδη προεξοφλείται θετικά από την Ελληνική Αγορά ομολόγων και μετοχών.

Φαίνεται ότι η παρούσα φάση σηματοδοτεί μια καμπή για τις μετοχές και τα Ελληνικά ομόλογα, καθώς το χρηματιστηριακό αφήγημα αλλάζει περιεχόμενο, αποκτά μια πιο μακρινή στόχευση και βάζει νέους καταλύτες στο προσκήνιο. Η ποσοτική χαλάρωση, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και το άνοιγμα της πώλησης των "κόκκινων" δανείων, θα αποτελέσουν, πλέον, τις κατευθυντήριες δυνάμεις της Αγοράς, σε μια περίοδο που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για τις Επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, η επόμενη μεγάλη δόση έρχεται τον Ιούλιο του 2018 (περίπου 2 δισ. ευρώ) δημιουργώντας ωφέλιμο χρόνο, χωρίς το στρες των διαπραγματεύσεων και δεδομένου και των θετικών προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ, οι εισηγμένες θα μπορούσαν να έχουν ισχυρότερο αποτύπωμα κερδοφορίας, δικαιολογώντας καλύτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης με δημιουργία αξίας εκ των έσω.

Αν και η παραπάνω πρόταση μπορεί να μοιάζει περισσότερο σαν ευχή, το γύρισμα και η βελτίωση που παρατηρήθηκε το 2016 στα εταιρικά κέρδη, φαίνεται από τις πρώτες εντυπώσεις του α’ τριμήνου να έχει συνέχεια (Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης, ΟΤΕ, κλπ).

Τεχνικά η πλάγια κίνηση πολύ κοντά στην ζώνη των υψηλών, ήταν ότι καλύτερο μπορούσαν να περιμένουν οι αγοραστές, καθώς ο Γενικός Δείκτης δείχνει ανθεκτικότητα στην διατήρηση των υψηλών 23 μηνών. Η επιχείρηση διαφυγής των 800 μονάδων την περασμένη Τετάρτη δεν έτυχε συνέχειας, καθώς η επίτευξη των νέων φετινών υψηλών φαίνεται ότι απαιτεί ισχυρότερες δυνάμεις για μια πιο πειστική υπέρβαση.

Από την άλλη πλευρά η αποφόρτιση των ταλαντωτών από τις ζώνες της υπερβολής, δείχνει βελτιώνει κάπως την προοπτική εκκίνησης μιας νέας ανοδικής προσπάθειας. Η έως τώρα διόρθωση θα μπορούσε να θεωρηθεί εξαιρετικά ρηχή και χωρίς ιδιαίτερο πάθος, καθώς απουσιάζει η εταιρεία, ή ο κλάδος που να έχει υποστεί κάποια σοβαρή απόκλιση τιμής από τα πρόσφατα υψηλά.

Παρόλα αυτά θα αναμέναμε το διορθωτικό κύμα να έχει συνέχεια, είτε ως μια καθαρή υποχώρηση τιμών με άμεσο στόχο την ζώνη τιμών των 740 μονάδων, είτε ως πλάγια κίνηση που θα επανέφερε μια πιο φυσιολογική κλίση ανόδου στην χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη, δεδομένων των αναλογιών της ανόδου που προηγήθηκε.

Το Eurogroup της Δευτέρας δεσπόζει στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας, καθορίζοντας πολύ την επενδυτική ψυχολογία και μεσοπρόθεσμη στάση των επενδυτών, που πρόσφατα πήραν θέση σε Ελληνικές μετοχές.

Την ίδια ημέρα Grivalia Properties και Ελληνικά Χρηματιστήρια θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Την Τρίτη 23/5 είναι η σειρά της Αεροπορίας Αιγαίου του Φουρλή και της Housemarket να ανακοινώσουν αποτελέσματα, οι μέτοχοι της ΔΕΗ και του Πλαισίου θα κληθούν να ψηφίσουν τα οικονομικά πεπραγμένα του 2016. Την Τετάρτη 24/5 ακολουθούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων από Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Motor oil.

"Η εβδομάδα τέλος έχει σημαντικές τακτικές γενικές συνελεύσεις: 24/5 Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ελληνικά Πετρέλαια και Κέκροψ (με θέμα ΑΜΚ) ενώ την Παρασκευή 26/5 ακολουθούν Χαλκόρ, ΑΝΕΚ και Mermeren Kombinat" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,19%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-0,19%).

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, διάθεση συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης, δείχνουν οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για Χρυσό και Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο.

"O OPEC θα παρατείνει τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής, παρά το ότι η αυξανόμενη Αμερικανική παραγωγή απειλή τον στόχο του Οργανισμού για περιορισμό της υπερβάλλουσας προσφοράς", σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Ο OPEC και οι Σύμμαχοι του Οργανισμού θα αποφασίσουν παράταση του περιορισμού στην παραγωγή για τουλάχιστον έξι μήνες, στη συνεδρίαση της 25ης Μαΐου στη Βιέννη, σύμφωνα με τους 24 από τους 25 αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του πρακτορείου.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η οικονομική κρίση της Ευρωζώνης τελείωσε, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι από το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, προσθέτοντας πως "η ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι σταθερή και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες Χώρες και τομείς".

Την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε διάστημα άνω των 5 ετών σημείωσε τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών παραγωγού της Γερμανίας, καθώς αυξήθηκε κατά 3,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, καταγράφοντας την ισχυρότερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2011. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal και τοποθετούσαν την άνοδο στο 3,2%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη ανήλθε στα προ κρίσης υψηλά αυτό το μήνα. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Κομισιόν ενισχύθηκε 0,3 μονάδες το Μάιο, σκαρφαλώνοντας στις -3,3 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2007.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η ψήφος στο Πολυνομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο ώστε να σφραγίσει το Eurogroup την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγηση και να συμφωνήσει την εκταμίευση της επόμενη δόσης, περίπου 7 δισ. ευρώ," σχολιάζει η Citi.

Συμπληρώνει ότι "η αποδοχή των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να επιτρέψει στο Eurogroup να συνεχίσει την συζήτηση για το πώς θα γίνει το Ελληνικό χρέος βιώσιμο με επιπλέον μέτρα".

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, "πέρα από τις ευρύτερες δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το Καλοκαίρι του 2018, στο πλαίσιο όσων συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016, λεπτομέρειες για το πια μέτρα θα υιοθετηθούν είναι απίθανο να συμφωνηθούν στο κοντινό μέλλον. Αυτό, αφήνει κάποια αβεβαιότητα για την διάθεση του ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο 'QE'. Παρ’ όλα αυτά, κανένα από αυτά τα θέματα δεν θα είναι σημαντικό εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης κάποια στιγμή τον Ιούνιο".

Ζημιές ύψους 32,3 εκατ. ευρώ θα καταγράψει η Αεροπορία Αιγαίου το α΄ τρίμηνο, προβλέπει η AXIA σε έκθεσή της. Τα έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν στα 152,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 3,2% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο EBITDA εκτιμάται ότι η Αegean θα σημειώσει ζημιές ύψους 40,5 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου στις 23 Μαΐου.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τρ., στο 0,43 από 0,35 ευρώ θέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy". Παράλληλα, η χρηματιστηριακή ανεβάζει τον πήχη για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς, στο 0,27 από 0,21 ευρώ, διατηρώντας "buy".

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι Εθνική και Πειραιώς θα εμφανίσουν αδύναμο ξεκίνημα στο έτος, λόγω και των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση, με εκροές καταθέσεων και αντιστροφή των τάσεων στα NPLs.

Ειδικότερα για την Εθνική, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι θα εμφανίσει κέρδη μετά φόρων ύψους 10 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, με σημαντική κάμψη τόσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου όσο και έναντι του δ' τριμήνου του 2016.

Τα συνολικά έσοδα αναμένεται να υποχωρήσουν 16% στα 523 εκατ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να παραμείνουν σταθερά, στα 440 εκατ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν κάμψη 6% στα 274 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να ανέλθουν στα 220 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 57% σε ετήσια βάση.

Η Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει ζημίες ύψους 4,1 εκατ. ευρώ, από ζημίες 14,5 εκατ. στο Q4, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να εμφανίζουν κάμψη 1% στα 445 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα αναμένονται στα 552,5 εκατ. ευρώ, οριακά υψηλότερα σε ετήσια βάση.

Οι προβλέψεις της Τράπεζας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 255 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2% σε ετήσια βάση.

Η Εθνική και η Πειραιώς ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 24 Μαΐου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Υψηλότερη τιμή - στόχο στα 6,5 από 5,6 ευρώ για τον τίτλο του Φουρλή δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" για τον τίτλο. Όπως αναφέρει, η αύξηση στην τιμή - στόχο σχετίζεται με τη μείωση του ρίσκου Χώρας. Παράλληλα, στην έκθεσή της προβλέπει ότι η εισηγμένη θα εμφανίσει ζημιές ύψους 2,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, από ζημιές 3,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 89,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,8% σε ετήσια βάση, ενώ τα EBITDA εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 3,1 εκατ. ευρώ, οριακά βελτιωμένα σε ετήσια βάση. Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα στις 23 Μαϊου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 791,92 μονάδες (+1,16%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 785,26 (+0,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 784,17 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,17%.

Να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση έκλεισαν τα χθεσινά "gap" στις 786,99 - 789,08 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 2089,71 - 2093,62 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο τζίρος στα 78,7 εκατ., από τα οποία τα 7,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ), ενώ Alpha Bank και Εθνική απασχόλησαν το 42,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ. Αντίθετα ο Τιτάνας κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Μέτκα και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Ουδέτερη η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακών κερδών και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά την λήξη των συμβολαίων Μαϊου οι συναλλαγές παρουσίασαν σημαντική υποχώρηση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (56.141 συμβόλαια).

Στα 7.318 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.915, 1.299 για τον Μάιο, 2.516 για τον Ιούνιο και 100 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 2.081,75) κινήθηκε μεταξύ 2.078,5 και 2.105 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.800 Alpha Bank, 7.000 Jumbo, 12.500 ΔΕΗ, 12.000 Μυτιληναίος, 52.500 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.385), Πειραιώς (19.231), Εθνική (17.158), MIG (3.145), Alpha Bank (4.661), ΔΕΗ (725), ΟΤΕ (719), Μυτιληναίο (187), ΟΠΑΠ (239), Viohalco (331), Ελ. Πετρέλαια (154), Ελλάκτωρα (353), ΓΕΚ (148), Folli Follie Group (158), Motor Oil (203)

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (23.804), MIG (75.783), Eurobank (51.366), Εθνική (83.839) και Πειραιώς (212.226).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.841.654 τεμ.), Alpha Bank (3.958.960 τεμ.), Εθνική (15.120.166 τεμ.) και Eurobank (4.752.888 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v