Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγάζει «άμυνες» το Χρηματιστήριο

Περιορίζονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, ξεχωρίζουν Εθνική και Πειραιώς. Βάζει «πλάτη» ο τίτλος της Coca Cola. Ανοδος και για Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο.

Βγάζει «άμυνες» το Χρηματιστήριο

Ψύχραιμα και με ελεγχόμενες κινήσεις πωλητών - αγοραστών συνεχίζεται η συνεδρίαση. Με την εικόνα της αγοράς συγκριτικά καλύτερη απ' ό,τι ανέμεναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, ενώ ανθεκτικός παρουσιάζεται ο συνήθως ευπαθής τραπεζικός κλάδος.

Σταδιακά μετά τις 14:45 μειώνονται οι απώλειες με τον ΓΔ στις 786, με τον ΔΤΡ στις 1.046 και με τον FTSE25 στις 2.087 μονάδες. Ξεχωρίζουν Εθνική και Πειραιώς στις τράπεζες, συνεχίζει με ισχυρή αντίδραση η Attica Bank, εξακολουθεί να... βάζει πλάτη η δεικτοβαρής Coca Cola.

Να σημειωθεί ότι αύριο Παρασκευή έχουμε λήξη απλής σειράς παραγώγων.

Στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η διόρθωση εκτείνεται από 0,69% για τον DAX στη Φρανκφούρτη μέχρι 1,30% για τον CAC στο Παρίσι, την ώρα που στη Wall Street τα futures του S&P παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα, με 0,24% προς τις 2.351 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι traders τα πηγαίνουν αρκετά καλύτερα καθώς συνεκτιμούν και τις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα και το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας να παραμένει ένα σημαντικό ορόσημο, παρά το ότι αρκετοί ξένοι αναλυτές χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών.

Εως τις 778,98 μονάδες λίγο πριν τις 12:20 ο Γενικός Δείκτης, χρονικό σημείο όπου καταγράφηκε και χαμηλό ημέρας για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.024,91 μονάδες. Από την ώρα εκείνη και μετά, οι long έχουν συμβάλει στη μείωση των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών για τον κλάδο, φθάνοντας μέχρι και μείον 0,35% νωρίτερα ενώ σε αυτό το διάστημα εναλλάσσονται με θετικό πρόσημο άλλοτε η Eurobank, άλλοτε η Εθνική και άλλοτε η Πειραιώς.

Πριν λίγο στη μετοχή της Εθνικής υπερίσχυαν οι long στο 0,326 ευρώ, στην Πειραιώς στο 0,234 ευρώ, ενώ οι short είχαν ανακτήσει τον έλεγχο στη Eurobank στο 0,902 ευρώ.

Η εικόνα και μόνο του τραπεζικού κλάδου, δείκτη και μετοχών είναι ενθαρρυντική, εάν μάλιστα συνεκτιμηθεί το γεγονός πως έχουν «τσιμπήσει» και πάλι τα ομόλογα. Ενδεικτικά το 2ετές είχε αυξηθεί 2,75% στα 5,643%.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στις τράπεζες μετά τις 14:00-14:30, διάστημα που περνούν στο σύστημα εντολές από Λονδίνο και σταδιακά από Νέα Υόρκη, παραπέμπει σε έλεγχο του παιχνιδιού από τα ξένα ισχυρά χέρια, με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 15:00 να αναθαρρήσουν και άλλοι παίκτες σε άλλες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ούτως ή άλλως, συναλλαγές και τζίρος μέχρι τα... βαθιά στις 12:20 δεν παρέπεμπαν σε βιασύνη των πωλητών ή σε έντονη ανησυχία τους για τη συνέχεια.

Συναλλαγές -53,5 εκατ. μετοχών- πάνω από 15 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στην Πειραιώς, που ειδικά σήμερα είναι πολύ δυνατή, τζίρος 47 εκατ. ευρώ, με το 59% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Συγκριτικά πέραν των 4 τραπεζικών αυξημένος τζίρος έχει γίνει σε ΟΤΕ, Motor Oil, OΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, FF Group, TITAN, Attica Bank, Coca Cola και ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, MIG, Αεροπορία Αιγαίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v