Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συσσώρευση στο Χρηματιστήριο

Στα μηνύματα από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος είναι στραμμένα τα βλέμματα των επενδυτών. Δείχνει αντοχές ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα σε Attica Bank, Fourlis, Ανεμος, Κορρές, αλλά και Forthnet. Η προσοχή και στα παράγωγα.

Συσσώρευση στο Χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σήμερα, με λήξη των Συμβολαίων του δείκτη FTSE25. Αντεξε στη χθεσινή δύσκολη συνεδρίαση το ΧΑ, καθώς πωλητές-αγοραστές έδειξαν να ενδιαφέρονται για τη συντήρηση της τάσης, που παραμένει ανοδική και για τους τρεις βασικούς δείκτες.

Με απώλειες μεν 0,79% ο ΓΔ αλλά στις 782,83 με χαμηλό ημέρας στις 778,98 μονάδες, επιβεβαιώνοντας σε "κλείσιμο" την περιοχή των 780 μονάδων. Διόρθωση σε μία συνεδρίαση με συναλλαγές 92,1 εκατ. μετοχών και τζίρο 75,1 εκατ. ευρώ, χωρίς σημαντική (υπο)στήριξη από την Coca Cola (στα 25,75 με 0,23% τόσο-όσο...), με το 59% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Υποχώρηση με... χαρακτήρα, όπως εύγλωττα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συνεδρίαση όπου η προσοχή ήταν στραμμένη στη Wall Street, στις εξελίξεις στο θέμα του ελληνικού χρέους και λόγω της ημέρας -τυπικά- στη Βουλή. Από τη Βουλή προέκυψε το αναμενόμενο 153 ΝΑΙ, κάτι που ούτε στο ελάχιστο φαίνεται να απασχολούσε τους traders, θεωρώντας το αποτέλεσμα δεδομένο, προεξοφλημένο. Από τη Wall Street, μετά την προχθεσινή ανησυχητική "βουτιά", επανήλθαν οι ισορροπίες, οι αγοραστές ανέλαβαν και πάλι, ωστόσο είναι σαφές πως η Νέα Υόρκη χρειάζεται προσοχή, πολλή προσοχή. Προσώρας πάντως δίνει και πάλι σήμα long τουλάχιστον για σήμερα, ημέρα λήξης Συμβολαίων.

Και ερχόμαστε στην κρίσιμη παράμετρο, που έχει να κάνει με το ελληνικό χρέος και το αν στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα για την Αθήνα. Λίγο ως πολύ οι ενεργοί παίκτες γνωρίζουν πολύ καλά πως με τη Wall Street σε ηρεμία, για το ΧΑ δύο είναι τα βασικά σενάρια: το πρώτο, που εξαρτάται από την επίτευξη ουσιαστικού αποτελέσματος την προσεχή Δευτέρα και μπορεί να οδηγήσει την αγορά πάνω από το όριο των 800 μονάδων και το δεύτερο, που μεταθέτει για αργότερα την όποια «λύση», ενδεχόμενο που θα έθετε σε δοκιμασία για τα καλά την περιοχή των 780, με πιθανό σημείο κατάληξης τις 750 μονάδες.

Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των δανειστών, δήλωνε -και σωστά- ο Αλέξης Τσίπρας, η Ελλάδα έκανε όσα της αναλογούσαν και τώρα είναι η σειρά των δανειστών, έλεγε -και ορθά- μία μέρα νωρίτερα ο Γιάννης Στουρνάρας.

Από την πλευρά των δανειστών, κυρίως του Βερολίνου, τα μηνύματα παραμένουν αμφίσημα, άλλα έτσι και άλλα αλλιώς. Ενδιαφέρον το ότι σε αυτή τη συγκυρία, στις 31 Μαΐου, το Economist σε συνεργασία με το δραστήριο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διοργανώνουν στη Φρανκφούρτη Συνέδριο με θέμα: Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοοικονομικές αγορές;

Τούτων δοθέντων, στη σημερινή συνεδρίαση προέχει το κλείσιμο της σειράς Μαΐου, να δούμε σε τι τιμές και τι μετακύλιση θέσεων θα υπάρξει για τη σειρά Ιουνίου, ενώ θα μένει η επίσης κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Την Τρίτη πιθανότατα οι traders θα γνωρίζουν εάν οι long θα μπορούν να οδηγήσουν τον ΓΔ πάνω από τις 800, ή εάν οι short θα πιέσουν για... διάσπαση των 780 μονάδων.

Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής: Ανθεκτικός ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να μη χάνει τις 1.024 μονάδες, έχοντας ως στόχο τη διακεκαυμένη ζώνη των 1.080-1.090 μονάδων, όπως τη μετρά έγκυρος αναλυτής.

Πολύ δυνατή η Πειραιώς, με αρκετές συναλλαγές σε θετικό πρόσημο και στο εύρος των 0,277-0,236 και τελική τιμή στο 0,23 ευρώ, με τζίρο 6,3 εκατ. ευρώ.

Ανοδικό κλείσιμο για το GREK στη Νέα Υόρκη, στα 9,53$ και άνοδος για NBG στο 0,375 και Alpha Bank στο 0,651 ενδεικτικά για σήμερα.

Εξελίξεις σε διάφορα επιχειρηματικά μέτωπα, από μεταφορές μέχρι τυχερά παιχνίδια (Intralot) αλλά και αποτελέσματα τριμήνου, γενικές συνελεύσεις, αποκοπή μερίσματος κ.λπ.

Συντήρηση της στροφής μικρής έστω μερίδας των traders και εγχώριων επενδυτικών σχημάτων προς τη μεσαία αλλά και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (Attica Bank, Fourlis, Ανεμος, Κορρές αλλά και Forthnet, Ιατρικό, Καμπάς, Mermeren κ.α.).

Το «κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός και από τον κλάδο -τελευταία- η Πειραιώς, για αυτό εάν επιβεβαιωθεί σήμερα πως η διόρθωση για ΔΤΡ και Πειραιώς ολοκληρώθηκε χθες, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε μετά τις 13:30-14:15 πονταρίσματα των long. Ανοιχτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με γνώστη «μετρητή», στην αρχή της συνεδρίασης ο ΓΔ να δοκιμασθεί χαμηλότερα και των 778, θυμίζοντας το χθεσινό χαμηλό ημέρας στις 778,98 μονάδες.

Για δείκτες και μετοχές «ανεβάζουμε» Tips στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v