Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πόσο «αξίζει» μια συμφωνία στις Βρυξέλλες

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ζητούμενο μια απόφαση, έστω και... μεσοβέζικη, σήμερα στο Eurogroup. Τα σινιάλα από τη «διπλή κορυφή» στις 800 μονάδες και τι προεξοφλεί σε αυτή τη φάση η αγορά. Τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

ΧΑ: Πόσο «αξίζει» μια συμφωνία στις Βρυξέλλες

Σε τροχιά αποσαφήνισης της βραχυπρόθεσμης τάσης το ΧΑ, καθώς από την έκβαση του Eurogroup θα κριθούν οι αμέσως επόμενες κινήσεις των traders, που θα το οδηγήσουν είτε πάνω από τις 800 είτε για τις 750 μονάδες.

Πόσο αξίζει η σημερινή ετυμηγορία των δανειστών και δη της πλευράς Σόιμπλε θα «μετρήσουν» από την αυριανή συνεδρίαση παίκτες και επενδυτές, με τις διεργασίες στο παρασκήνιο να συνεχίζονται εργώδεις μέχρι το... και ένα της σημερινής συνάντησης.

Στα πονταρίσματα με το βλέμμα στο Eurogroup αναφερόμασταν την Κυριακή, εκτιμώντας πως «... το ζητούμενο, σύμφωνα με έμπειρους παίκτες, είναι μία απόφαση, έστω και... μεσοβέζικη, που δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές ρευστοποιήσεις θέσεων, που θα βοηθήσει τους traders να παραμείνουν πάνω από τις 780 μονάδες και ανάλογα με τις εξελίξεις να κινηθούν στη συνέχεια».

Πράγματι με τον ΓΔ στις 784,17 μονάδες, με τον ΔΤΡ στις 1.047,17 και με τον FTSE25 στις 2.079,45 μονάδες, το «κλειδί» της τάσης θα... γυρίσει σήμερα είτε προς τη μία πλευρά των αγοραστών είτε προς την άλλη των πωλητών.

Το σημαντικό είναι πως από την προηγούμενη εβδομάδα κιόλας, αρχικά ορισμένοι και στη συνέχεια αρκετοί ήταν οι παίκτες που ενήργησαν με γνώμονα το ενδεχόμενο πως σήμερα δεν προκύπτει η λεγόμενη «τελική συμφωνία» αλλά ένας «οδικός χάρτης» που στη συνέχεια θα φτάσει προς τη διευκρίνιση του πλαισίου για το χρέος.

Κάτι που αποτυπώθηκε και χρηματιστηριακά στο ταμπλό, καθώς προς τις τελευταίες συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν αρκετές κινήσεις με σκοπό το «κλείδωμα» σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, με τον ΓΔ να «γράφει» τη δεύτερη «τοπική κορυφή» του οριακά υψηλότερα των 800 μονάδων.

Οπως σημειώναμε την τελευταία εβδομάδα, δύο είναι οι κύριες παράμετροι που επηρεάζουν τη στάση και την τάση: οι διεθνείς αγορές, δηλαδή η εικόνα της Wall Street, και οι εξελίξεις σχετικά με το χρέος.

Διόλου αμελητέα η πρώτη, καθώς στη Wall Street πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η αγορά χρωστά ένα σημαντικό «γύρισμα» προς χαμηλότερα, με την προσοχή στραμμένη κατ' αρχάς στον S&P500 (*).

Πολύ σημαντική και η δεύτερη προφανώς, με τη Μαρίνα Μάνη να αναφέρεται στον πρώτο «τελικό» για το χρέος σήμερα, καταγράφοντας και τις χαμηλές προσδοκίες της Αθήνας για «τελική συμφωνία», αλλά για μια διαδικασία που δεν θα μπλοκάρει την όλη υπόθεση στον δρόμο προς το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Γερμανία εναντίον ΔΝΤ λοιπόν, με EwG πριν την κύρια συνάντηση, με χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα και δόση στις Βρυξέλλες, με την Αθήνα να προσβλέπει σε κάτι ουσιαστικό με ορίζοντα και τα σενάρια του Ιουνίου.

Κλάδος-κλειδί ήταν και παραμένει ο τραπεζικός, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να κάνει λόγο για «λύση τόσο-όσο» και τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει τις τεχνικές παραμέτρους και περιοχές για τον ΔΤΡ και τις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές από νωρίς την Παρασκευή. Για τον κλάδο, σε κάποιο βαθμό θα συνεκτιμηθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, με τη Eurobank να κάνει την αρχή την Παρασκευή.

Οσον αφορά στον ΔΤΡ, σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή, εάν η Γερμανία κάνει πίσω στην πίεση του ΔΝΤ και δεχθεί να διευκρινίσει από τώρα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου θα είναι εκρηκτική, με απώτερο στόχο την «κορυφή» των 1.240 μονάδων. Ενδεχόμενο που με βάση τα τελευταία νεότερα συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Στην περίπτωση που διαφανεί νέα κωλυσιεργία, η έκταση της υποχώρησης θα είναι ανάλογη του εάν η τελική απόφαση αφήνει περισσότερες πιθανότητες για κάτι πιο συγκεκριμένο σε σύντομο-εύλογο χρόνο, οπότε ο ΔΤΡ μπορεί να «υπερασπισθεί» επίπεδα τιμών ακόμη και πάνω από τις 1.020 μονάδες, ειδάλλως, εάν η ετυμηγορία είναι αρνητική και περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση, η δοκιμασία των 980 μονάδων θα έρθει αναπόφευκτα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Από τα δύο ενδεχόμενα, επικρατέστερο θεωρώ το πρώτο, δηλαδή αυτό που θα διευκολύνει short και long να κρατήσουν τον ΔΤΡ πάνω από τις 1.020 και τον ΓΔ σε επαφή με την περιοχή των 780 (παρά προς τις 750/740 ) μονάδων.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο διευκολύνει και όσους εδώ και καιρό έχουν «χτίσει» κυρίως επενδυτικές θέσεις στο σύνολο των ισχυρών εισηγμένων, από Coca Cola μέχρι Motor Oil, ΤΙΤΑΝ αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo κ.α., θέσεις που προτίθενται να διακρατήσουν (στο μεγαλύτερο μέρος τους) καθώς επενδύουν εδώ και καιρό στην προοπτική κατ' αρχάς των συγκεκριμένων ομίλων, επιχειρήσεων αλλά και στη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας σταδιακά να επανέλθει σε μία στοιχειώδη κανονικότητα.

(*) Πολύτιμη η μέτρηση του Mimis69 για τον δείκτη στον Εκηβόλο της Παρασκευής, σύμφωνα με την οποία «... αν χαθεί σήμερα Δευτέρα το 2.370, σηματοδοτείται διόρθωση τουλάχιστον έως τις 2.330, αν και τον βλέπει ακόμη χαμηλότερα, στην περιοχή των 2.300-2.280». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Wall Street θα προκαλούσε συνθήκες υποχώρησης για όλες τις αγορές, μη εξαιρούμενης προφανώς της ελληνικής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v