Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Αναθάρρησαν» οι αγοραστές

Κέρδη καταγράφει το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 785 μονάδων. Στο +3% η μετοχή της Πειραιώς. Ανοδος για Alpha, Εθνική, Eurobank, Μυτιληναίο, ΟΛΠ. Απώλειες σημειώνουν Τιτάνας, Jumbo, Grivalia. Στο προσκήνιο και τα παράγωγα.

ΧΑ: «Αναθάρρησαν» οι αγοραστές

Ανοδικά η Ευρώπη, προς τις 800 μονάδες το ΧΑ. Με σαφείς ανοδικές διαθέσεις το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τους long να έχουν τον... αέρα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και την ευχέρεια να κινηθούν πάνω από τις 790 μονάδες στα πρώτα κιόλας λεπτά.

Με την προϋπόθεση πως σε Wall Street, συνακόλουθα στις ευρωπαϊκές αγορές, θα επανέλθει η ηρεμία, στο ΧΑ η προσοχή των traders θα εστιασθεί και πάλι κυρίως στις εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα. Αρχής γενόμενης από το Eurogroup της Δευτέρας, με ενδιαφέρον το ότι το θέμα για το ελληνικό χρέος είναι πολύ υψηλά στον γερμανικό Τύπο, ενώ στις 31 Μαΐου ο Economist, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, διοργανώνει στη Φρανκφούρτη ημερίδα για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Στο 50-50 οι πιθανότητες για λύση την προσεχή Δευτέρα, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, ανάλογα τα πονταρίσματα από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών και όσων αναλαμβάνουν το ρίσκο για μια τέτοια κίνηση.

Ενθαρρυντικό το ξεκίνημα, αν και όπως «μετρούσε» έγκυρος αναλυτής στην αρχή της συνεδρίασης ο ΓΔ θα μπορούσε να υποχωρήσει χαμηλότερα του χθεσινού χαμηλού των 798,99 μονάδων. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, όπου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, με το 62% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί σε μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών σε Πειραιώς και Εθνική, αυξημένος τζίρος σε ΕΤΕ και Πειραιώς.

Σηματωρός για τον κλάδο -σε αυτή τη φάση- η μετοχή της Πειραιώς καθώς έχει μείνει πίσω και από τις Alpha Bank - ETE αλλά και τη Eurobank, με αρκετούς traders να ποντάρουν στο ενδεχόμενο να «κλείσει η ψαλίδα».

Εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης επιβεβαιωθεί η εκτίμηση έγκυρου αναλυτή πως για ΔΤΡ και Πειραιώς τα χθεσινά χαμηλά είναι -σε αυτή τη φάση- σημεία αναφοράς και στήριξης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ανέβει ο πήχης για τον ΔΤΡ προς τις 1.080 και για την Πειραιώς προς το 0,24 ευρώ.

Σημειωτέον πως για τον ΔΤΡ ζητούμενο παραμένει η υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης των 1.080-1.094 μονάδων. Πέραν των τραπεζών κινητικότητα σημειώνεται σε μετοχές των Jumbo, Attica Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και Αεροπορίας Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, MIG, Motor Oil, Coca Cola κ.ά.

Ενδεικτικό του κλίματος το ότι σε μόλις 4 μετοχές υπερισχύουν οι πωλητές, σε μία (ΜΕΤΚΑ) δεν είχε γίνει πράξη αρχής (στις 10:55), ενώ στις υπόλοιπες τον πρώτο λόγο έχουν οι αγοραστές.

Οσον αφορά στους δείκτες, το 2ετές ανεβαίνει στα 5,679%, το 10ετές υποχωρεί στα 5,733%. Στις 11:00 είχαν γίνει συναλλαγές 16 εκατ. μετοχών, με τζίρο 7,3 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v