Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» στο ΧΑ μετά το Eurogroup

Ισχυρές πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη, μετά την αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας στις Βρυξέλλες. Ψάχνουν άμυνες οι επενδυτές, σε θετικό έδαφος μόνο η Coca Cola. Ο δύσκολος δρόμος μέχρι την 15η Ιουνίου. «Κλειδί» και οι ξένες αγορές.

«Βουτιά» στο ΧΑ μετά το Eurogroup

Χωρίς δόση και χωρίς χρέος έληξε το Eurogroup, πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ.
Το πρώτο διαμορφώνει τάση για το ΧΑ, το δεύτερο έρχεται να (ξανα)θυμίσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο το πώς οδεύει η... νέα Ευρώπη, ειδικότερα το πόσο ευάλωτο είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με «δύο στα δύο» τέρματα σε βάρος της επιστρέφει η ελληνική αποστολή στην Αθήνα, με μόνη παρήγορη εξέλιξη το ότι δεν εδέχθη περισσότερα, επιτρέποντας έτσι κάποιες ελπίδες για τον επόμενο αγώνα-ρεβάνς.

Συνεπώς, από την πρώτη κιόλας εντολή που θα περάσει σήμερα στο σύστημα, θα μετρηθούν πωλητές- αγοραστές, με τους πρώτους να έχουν κάθε ευχέρεια να οδηγήσουν την αγορά σε άμεση δοκιμασία των 780, κλίνοντας χαμηλότερα, μέχρι να διαμορφωθούν ελκυστικότερες τιμές ενόψει του διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι την 15η Ιουνίου.

Το σχεδόν βέβαιο είναι πως το ΧΑ σήμερα-αύριο δεν πηγαίνει για τις 800+ μονάδες, που ήταν το ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονταν από τους traders το τελευταίο διάστημα. Εύλογα θα δοκιμασθούν τα άλλα δύο, δηλαδή αυτό που θέλει βαθύτερη διόρθωση με τον Γενικό Δείκτη προς τις 750/740 μονάδες και το άλλο που μπορεί υπό προϋποθέσεις να επαναφέρει τον ΓΔ στην περιοχή των 780 μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου ότι χθες το ΧΑ ανέβηκε και περίμενε, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, τουλάχιστον σήμερα πρέπει να βγει αρκετός... αέρας και... προσδοκίες από όσους είχαν ποντάρει σε μικρότερη ήττα.
Για το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας χθες δεν νομίζω να υπήρχαν και τόσο πολλοί που θα διακινδύνευαν κάτι τέτοιο.

Βλέποντας τη σύνθεση της χθεσινής αντίδρασης προεξόφλησης ενός καλού αποτελέσματος στο Eurogroup, που εντέλει δεν ήρθε, μετράμε τις συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές -των 107 εκατ. μετοχών-, τον ανάλογο τζίρο -των 70 εκατ. ευρώ- και το γεγονός πως το 59% του τζίρου άλλαξε χέρια στις τράπεζες.

Στις 1.046 μονάδες ο ΔΤΡ, με χαμηλό σημείο αναφοράς προς τις 980 μονάδες αλλά με ενδιάμεσα αναχώματα, που μένει να φανεί εάν θα αντέξουν στην αρχή της συνεδρίασης. Θα θέλαμε να έχουμε καλύτερη εικόνα των insiders, πλην όμως οι συγκεκριμένοι είθισται να ενεργούν μετά τις 13:30-14:00, συνεπώς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας ενδοσυνεδριακής αντίδρασης από τα χαμηλά της αρχής προς το τέλος της συνεδρίασης, αλλά και πάλι αυτό θα το δούμε στην ώρα του.

Ενδιαφέρον το τι θα κάνουν όσα ισχυρά χέρια οδήγησαν σε υπεραντίδραση και μάλιστα με αυξημένους τζίρους, σημαντικά υψηλότερα, τον ΟΠΑΠ -κατά 3,65%, με 2,6 εκατ. ευρώ-, τον ΟΤΕ -κατά 2,9%, με 8,9 εκατ. ευρώ-, τη ΔΕΗ -κατά 2,03%, με σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ. Συνολικά περί τα 12+ εκατ. ευρώ μόνο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ-ΔΕΗ, για να μην υπολογίσουμε τις κινήσεις σε Jumbo, TITAN, Motor Oil, Attica Bank, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Εκτίμησή μας πως από τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων ισχυρών χεριών που πόνταραν σε αυτά τα μη τραπεζικά χαρτιά (όπου οι θέσεις τους είναι κατά γενική εκτίμηση πιο επενδυτικές/μακροπρόθεσμες), θα κριθεί το εύρος της διόρθωσης σήμερα και εάν θα είναι εφικτό ένα «γύρισμα» στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Αν μη τι άλλο, η αγορά αποκτά και πάλι μεταβλητότητα και εύρος διακύμανσης, έχει το περιθώριο να βγει από την ολιγοήμερη συσσώρευση κοντά στα υψηλά, έστω με σημαντική κίνηση χαμηλότερα και δοκιμασία της τελευταίας ανοδικής φάσης όπως αυτή οριοθετήθηκε από τα επίπεδα της 21ης Απριλίου. Στις 671 μονάδες ο ΓΔ στις 21/4, με το εντυπωσιακό ανοδικό 13άρι προεξόφλησης, την κορύφωση (?) στη «διπλή κορυφή» των 799,16-800,08 και την οπισθοχώρηση που ακολούθησε, δοκιμάζοντας την ευρύτερη ζώνη των 780 μονάδων.

Αναζητώντας τα λιγοστά ενθαρρυντικά για τους long «κλειδιά» για σήμερα (ειδικά για σήμερα), ας κρατήσουμε την επαναφορά της Wall Street, με ισχυρό τον S&P500 κατά 0,52% στις 2.394,02 μονάδες, την άνοδο του GREK στα 9,74 $ (θυμίζοντας πως ιστορικό υψηλό είναι στα 9,82 $), το οριακό 0,35% του 2ετούς στα 5,512% (χαμηλότερα 0,55% το 10ετές στα 5,651%).

Αλλά και το ότι οι δανειστές έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν παραπέρα με Τσίπρα/ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το ότι μέχρι το επόμενο Eurogroup δεν μεσολαβεί και τόσος πολύς χρόνος, αφήνοντας πρακτικά ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων... γλυκαντικών κινήσεων των δανειστών ενδιάμεσα. Αλλωστε έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους είχαν μείνει εκτός αγοράς/παιχνιδιού να μπορέσουν να τοποθετηθούν από χαμηλότερες τιμές, να κλείσουν θέσεις, να πάρουν θέσεις οι short και βλέπουμε.

Και προπάντων για τους long ψυχραιμία σήμερα-αύριο, η αγορά ενδέχεται να κρύβει και ευκαιρίες σε αυτές τις συνεδριάσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v