Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανακτούν το προβάδισμα οι αγοραστές

Πάνω από τις 785 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με επιτάχυνση των συναλλαγών και μεγαλύτερα κέρδη στις τράπεζες, εν αναμονή εξελίξεων από τις Βρυξέλλες. Υπεραποδίδει η Πειραιώς, παραμένει στο «κόκκινο» η Alpha. Κέρδη άνω του 2% για ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Ανακτούν το προβάδισμα οι αγοραστές

Συντηρητική, επιφυλακτική η στάση των επενδυτών στο ΧΑ, με τους traders να περιμένουν τις πρώτες ενδείξεις από το τι μέλλει γενέσθαι στο σημερινό Eurogroup.

Zεσταίνεται η συνεδρίαση μετά τις 14:20, με αγοραστές στις τράπεζες -υπεραποδίδει η σηματωρός Πειραιώς-, θεαματική υποχώρηση της απόδοσης για 2ετές και 10ετές ομόλογο. Επιταχύνονται οι συναλλαγές, με εμφανές προβάδισμα των αγοραστών.

Τόσο το εύρος διακύμανσης για τους κύριους δείκτες και την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, όσο και οι συναλλαγές/τζίρος καταδεικνύουν το κλίμα που επικρατούσε μέχρι πριν λίγο στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως μετά τις 14:00-14:30, οπότε ενεργοποιείται σημαντικός αριθμός εντολών από ξένα σπίτια και πιθανότατα προς το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης (λογικά θα είναι σε εξέλιξη η Συνεδρίαση...), οι traders θα δώσουν κατεύθυνση είτε σε μεγαλύτερο ύψος είτε σε μεγαλύτερο βάθος.

Προσώρας ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 786,24 έως 779,73 μονάδες και πιθανόν προς το τέλος να έχουμε κίνηση του ΓΔ είτε πάνω από τις 787 είτε χαμηλότερα των 779 μονάδων. Ομως αυτά θα τα δούμε στην ώρα τους, ενδεχομένως και με διαγραμματική απεικόνιση (στον Εκηβόλο), εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί χρήσιμο.

Σε στενό εύρος η διακύμανση και για τον Δείκτη Τραπεζών και για τον FTSE25, με τις συναλλαγές και τον τζίρο σε αναμενόμενα επίπεδα. Εμφανής η διστακτικότητα και των πωλητών και των αγοραστών να διακινδυνεύσουν μεγαλύτερη έκθεσή τους σε short ή long θέσεις βραχυπρόθεσμα, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση πως άμεσα κρίνεται τάση 50 μονάδων (για τον ΓΔ) είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Πάντως, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, μέχρι τώρα επικρατέστερο είναι το ενδεχόμενο βάσει του οποίου «τελική λύση» σήμερα δεν θα δοθεί. Ωστόσο ο Σόιμπλε σημειώνει πως θα προσπαθήσουν να βρουν λύση για το χρέος, ο δε Μακρόν, απευθυνόμενος στον Τσίπρα, επαναλαμβάνει ότι στηρίζει τη διαδικασία για ελάφρυνση για το χρέος. Πρακτικά ναι μεν «όχι τελική λύση» σήμερα αλλά συνέχιση της διελκυστίνδας και της παρελκυστικής τακτικής Σόιμπλε που οδηγεί προς το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πως οποιαδήποτε άλλη έκβαση -είτε πολύ θετική, είτε πολύ αρνητική- θα πρέπει μάλλον να θεωρείται έκπληξη.

Με αυτή την προσέγγιση φαίνεται να κινείται η αγορά, με τον ΔΤΡ μεταξύ 1.029,96-1.053,81 μονάδων, κρατώντας -μέχρι τώρα- τις 1.030 μονάδες. Σταθερά με πωλήσεις η μετοχή της Αlpha Bank έως τα 2,14 ευρώ, με πωλήσεις και η Eurobank έως το 0,885 ευρώ, σε αντίθεση με Εθνική και Πειραιώς που ενισχύονται ελαφρώς με αγορές στο 0,333 και στο 0,241 ευρώ αντίστοιχα. Θα επιμείνω στην εκτίμησή μου πως σηματωρός του κλάδου -σε αυτή τη φάση της αγοράς- είναι η Πειραιώς και το ενδεχόμενο υπέρβασης του 0,25 ευρώ.

Στις τράπεζες το 65% του τζίρου, δηλαδή περί τα 20 εκατ. ευρώ, με τα 7,3 εκατ. ευρώ στην Αlpha Bank και από 5,8 και 3,9 εκατ. ευρώ η Εθνική και Πειραιώς. Πακέτα μόνον δύο, αμφότερα στην Αlpha Bank, το... πρωινό για 1.000.000 στα 2,20 και ένα για 200.000 στα 2,155 ευρώ νωρίτερα.

Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος στη μετοχή του ΟΤΕ, με 3,2 εκατ. ευρώ σε ανοδική κίνηση από τα 10 έως τα 10,13 ευρώ, «δένοντας» την ευρύτερη περιοχή των 10 ευρώ.

Κοντά στα υψηλά των 16,19 ευρώ οι συναλλαγές στην Jumbo στα 15,80-16,02 ευρώ, με τη μετοχή σε long θέση, ισχυρός και ο ΟΠΑΠ στα 9,31-9,46 ευρώ, «βλέποντας» το τελευταίο υψηλό των 9,74 ευρώ στη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου.

Επανακάμπτει η Motor Oil έως τα 17,20, όπως και τα Ελληνικά Πετρέλαια έως τα 6,31 ευρώ, με αγοραστές έως τα 7,98 ευρώ και η Αεροπορία Αιγαίου. Από το... μέτωπο της Αεροπορίας Αιγαίου δεν αποκλείεται στα επόμενα 24ωρα -πέραν των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου- να ανακοινωθούν σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις που θα ενισχύσουν σημαντικά την εισηγμένη.

Από τον FTMid Cap το ενδιαφέρον μονοπωλεί και σήμερα η Attica Bank καθώς συνεχίζει ανοδικά με αυξημένο τζίρο προς το 0,119 ευρώ.

Κινητικότητα -για ακόμη μία, πολλοστή συνεδρίαση- στα μεσαία, με Attica Συμμετοχών, Δρομέα, Αιολική, Frigoglass, Druckfarben αλλά και ΙΑΣΩ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Creta Farms, Κρητών Αρτος κ.α.

Οσον αφορά στους... δείκτες μας: το 2ετές με σημαντική διόρθωση 2,39% στα 5,464%, όπως και το 10ετές κατά 1,27% στα 5684%. Το GREK MSCI στα 9,61 $, σε long θέση προς τις 2.383 μονάδες τα futures του S&P 500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v