Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό «γύρισμα» στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, «σβήνοντας» τις αρχικές απώλειες, που έφτασαν ως 2,5% για τον Γενικό Δείκτη. Περιορίζονται οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 1,5%. Σύμμαχος οι ξένες αγορές. Σε θετικό έδαφος Coca Cola, Τιτάνας.

Ανοδικό «γύρισμα» στο Χρηματιστήριο

Με σημαντικό καθοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση. Με άμεσες πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον τραπεζικό δείκτη να... ανοίγει ένα-δύο λεπτά μετά την εισαγωγή στο σύστημα των εντολών πώλησης και στις 4 συστημικές τραπεζικές.

Από τις 784,25 μονάδες το άνοιγμα για τον ΓΔ, με άμεση κλίση χαμηλότερα προς τις 770 μονάδες, με τις συναλλαγές και τον τζίρο σε συγκριτικά ελεγχόμενα επίπεδα.

Απώλειες πάνω από 4% για τον Δείκτη Τραπεζών, με το 72% να αλλάζει χέρια στις μετοχές του κλάδου, με αυξημένες συναλλαγές σε Πειραιώς και δευτερευόντως σε Εθνική και Alpha Bank. Μεγαλύτερες οι πιέσεις στον τίτλο της Πειραιώς, που σε αυτή τη φάση της αγοράς λειτουργεί σαν... σηματωρός για τον κλάδο.

Μετά το πρώτο κύμα ρευστοποιήσεων/πιέσεων ενεργοποιήθηκαν λιγοστοί αγοραστές σε ΤΙΤΑΝ και Σαράντη, για να... επιστρατευθεί λίγο μετά τις 10:40 η δεικτοβαρής Coca Cola. Aκολούθησε η Grivalia.

Μετά τις 10:45 επιβραδύνθηκε ο ρυθμός συναλλαγών (πωλήσεων) στις τράπεζες, κυρίως όμως σε αρκετές μη τραπεζικές μετοχές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. «Τσίμπησαν» από το πρωί οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε όλες τις χρονικές σειρές, σε μία απόλυτα φυσιολογική επιβάρυνση μετά το... θρίλερ στις Βρυξέλλες.

Ενθαρρυντική για τους long η εικόνα των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον DAX κατά 0,32% υψηλότερα στις 12.670 μονάδες. Ζητούμενο να συνεχισθεί η χθεσινή σημαντική ανοδική κίνηση στη Wall Street, με τον S&P να αποφεύγει -προσώρας- τα χαμηλότερα.

Αναλυτικότερα στον τραπεζικό κλάδο οι πιέσεις στην Πειραιώς έφτασαν μέχρι το 0,227 ευρώ, με τζίρο 2,2 εκατ. ευρώ στις 10:50. Μικρότερη η διόρθωση για την Αlpha Bank έως τo 2,08 ευρώ.

Πέραν των συστημικών τραπεζικών συγκριτικά αυξημένη προσφορά σε Attica Bank, OTE, Jumbo, FF Group, ΟΠΑΠ αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, MIG.

Για τη συνέχεια περιμένουμε άλλη μία προσπάθεια επιβεβαίωσης (ή όχι) των 770 μονάδων για τον ΓΔ και των 995 μονάδων για τον ΔΤΡ, θυμίζοντας τη στήριξη στις 980 μονάδες.

Στα 25,68-25,75 ευρώ σταθερά σε θετικό πρόσημο η Coca Cola, αμβλύνοντας σε κάποιο βαθμό τη σημαντική πίεση που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v