Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί βγήκαν οι άμυνες ζώνης

Κλείσιμο πάνω από τις 780 μονάδες πέτυχε ο ΓΔ παρά τις ισχυρές αρχικές πιέσεις. Πώς κινήθηκαν τράπεζες και δεκτοβαρή blue chip, ποιοι τίτλοι διαφοροποιήθηκαν. Στηρίξεις και αντιστάσεις για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

ΧΑ: Γιατί βγήκαν οι άμυνες ζώνης

Συνεδρίαση δύο όψεων η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία κινήθηκε στον απόηχο του χθεσινού "άκαπνου" Eurogroup και η οποία ξεκίνησε με σημαντικές πιέσεις, ακολούθησε ανάδυση των βασικών δεικτών που είχε σαν αποτέλεσμα το πρόσκαιρο γύρισμα σε θετικό πρόσημο και με το τελικό κλείσιμο να βρίσκει του δείκτες στο "κόκκινο", αλλά αρκετά μακριά από τα πρωινά χαμηλά.

Αξιοπρόσεκτες οι πωλήσεις στην "ρηχή" Αγορά ομολόγων, είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων για όλους τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, όμως η ανοδική κίνηση έγινε περισσότερο αισθητή στις κοντινές λήξεις.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, χωρίς συμφωνία στο θέμα του χρέους, χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης και χωρίς να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης, έληξε η μαραθώνια συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών, όπως παραδέχτηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η αδυναμία να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ ήταν ορατή στα λόγια του επικεφαλής του Eurogroup.

Με τα παραπάνω δεδομένα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, ενώ με ΑΜΕΜ (Αυτόματος Μηχανικός Ελέγχου Μεταβλητότητας) εκκίνησαν οι τίτλοι των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΚ και ΤΕΝΕΡΓ.

Πολύ γρήγορα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-1,86%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 993,89 μονάδες (-5,02%), η μετοχή της Alpha Bank (-1,38%) μέχρι τα 2,08 ευρώ (-4,15%), της Εθνικής (-1,20%) μέχρι τα 0,317 ευρώ (-5,09%), της Eurobank (-0,88%) μέχρι τα 0,855 ευρώ (-5,84%) και της Πειραιώς (-4,13%) μέχρι τα 0,227 ευρώ (-6,20%), για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση που είχε σαν αποτέλεσμα οι Εθνική και Eurobank, πρόσκαιρα, να γυρίσουν και σε θετικό πρόσημο.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

"Μία κατηγορία μόνη της" η Τρ. Αττικής, που ξεκίνησε την συνεδρίαση με μία πρώτη "βουτιά" που την έφερε μέχρι τα 0,112 ευρώ (-7,44%), ακολούθησε εντυπωσιακή αντίδραση μέχρι τα 0,127 ευρώ (+4,96%), για να έλθει δεύτερο, επιθετικότερο, κύμα πωλήσεων που "έσπρωξε" τον τίτλο, με τις βοήθειες και των τελικών δημοπρασιών να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 0,106 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 12,4% (!)

To ημερήσιο διάγραμμα της Attica Bank

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή ερχόταν από 10 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 99,77%, ενώ σήμερα διακίνησε 28829252 τεμ. (!)

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου για την περαιτέρω πορεία της Αγοράς.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, η σημερινή συνεδρίαση ήταν μία "μικρή νίκη" των αγοραστών, που έδειξαν ότι στηρίζουν τις θέσεις τους, ενώ, τεχνικά, θετικό κρίνεται και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 779 μονάδων.

Από την άλλη και σύμφωνα με την πιο "συντηρητική" σχολή σκέψης, η σημερινή αντίδραση των αγοραστών ήταν σχετικά εύκολη καθώς δεν είχε αναληφθεί μεγάλος αριθμός "στοιχημάτων" για θετικές εξελίξεις και το μεγαλύτερο κομμάτι της Αγοράς ήταν επιφυλακτικό για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, άρα οι βραχυπρόθεσμες θέσεις που έπρεπε να κλείσουν ήταν σημαντικά περιορισμένες.

Την κίνηση των αγοραστών, βοήθησαν αποφασιστικά και οι δηλώσεις Σόιμπλε. Πιο συγκεκριμένα, "εάν όλα πάνε καλά, θα έχουμε συμφωνία εντός τριών εβδομάδων", δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά το χθεσινό Eurogroup. Ο Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των θέσεών του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το Ecofin, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις της Ευρωζώνης για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι διαφορετικές από αυτές του ΔΝΤ. "Είμαι πολύ βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει τελικά στην προτεινόμενη συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς είμαστε μέτοχοι στο Ταμείο", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους επιφυλακτικά σκεπτόμενους, η εγχώρια Αγορά θα περάσει από την φάση της "θετικής αναμονής" στην φάση της "νευρικής αναμονής", με τις περισσότερες προσδοκίες να έχουν προεξοφληθεί, καθώς ακόμα και αν επαληθευτεί το σενάριο των τριών εβδομάδων, αυτός είναι ιδιαίτερα μακρύς, χρηματιστηριακά, χρόνος και το Χ.Α. θα παραμείνει "ευάλωτο" στην πρώτη υποτροπή του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους ακόμα και αν όλα πάνε με το πλέον αισιόδοξο σενάριο, η νευρικότητα θα παραμείνει έκδηλη, όπως και η σημαντική μεταβλητότητα στο Χ.Α., ενώ αυξάνεται ακόμα περισσότερο η αμφισβήτηση για συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE".

Αν αποδειχθεί ότι οι επιφυλακτικοί, οι οποίοι στην παρούσα φάση είναι και οι περισσότεροι, έχουν δίκιο, σαν θετικότερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, με το όποιο ενδιαφέρον να συντηρείται από κινήσεις σε επιμέρους τίτλους.

"Η μη επίτευξη συμφωνίας δίνει το πάνω χέρι στους πωλητές, προς το παρόν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ορισμένες πιέσεις. Πιθανό ένα πισωγύρισμα στην περιοχή των 750 - 740 μονάδων. Σημειώνουμε, επίσης ότι, πλέον, τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία στενεύουν και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ελληνική Κυβέρνηση ενδεχομένως να καθηλώσει τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. το επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, στην περίπτωση που απομακρύνεται η πιθανότητα ένταξης μας στην ποσοτική χαλάρωση" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Μεταφερόμενοι στις ελάχιστες ειδήσεις που "είδαν το φως της δημοσιότητας" και σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, "το πρόγραμμα όπως έχει διαμορφωθεί στηρίζει την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και αντιμετωπίζει τα δύσκολα θέματα της ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης. Υπάρχει ωστόσο ανάγκη για περισσότερο ρεαλισμό στις εκτιμήσεις και περισσότερη εξειδίκευση. Έγινε πρόοδος αλλά δεν είμαστε ακόμα στο τέλος".

Σύμφωνα με τον ίδιο "το ΔΝΤ αποδέχεται τις βασικές παραδοχές της συμφωνίας του Μαϊου, ότι δηλαδή τα μέτρα για το χρέος δεν χρειάζεται να κλειδώσουν στην τελευταία λεπτομέρεια πριν το τέλος του προγράμματος".

Τη βεβαιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και τώρα είναι η σειρά των Εταίρων της να κάνουν το ίδιο, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

"Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους προέβλεπε, μεταξύ άλλων, πιθανή επέκταση της λήξης ορισμένων δανείων κατά 15 έτη, ωστόσο αυτή δεν ήταν αρκετή για να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα", μετέδωσε το Bloomberg.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, παρά τις συνολικές αρχικές πιέσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΤΕ (+2,72%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,45%), ενώ με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,25%), ΔΕΗ (+0,99%), ΕΕΕ (+0,43%), Ελ. Πετρέλαια (+0,16%), Viohalco (+0,97%), Grivalia (+1,49%) και Lamda Development (+1,44%).

Από την "αδύναμη" πλευρά, οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-3,33%) και ΕΧΑΕ (-2,21%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι Μέτκα, Μυτιληναίος, Σαράντης, Motor Oil και Folli Follie Group.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε και από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων και ο οποίος επέτρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ., έστω και αν ο τζίρος της πρώτης ώρας (19,9 εκατ.) άφηνε "υποσχέσεις" για κάτι ακόμα καλύτερο.

Τεχνικά, η ανάδυση από τα πρωινά χαμηλά διατήρησε ως είχαν τα δεδομένα. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,40%), παραμένει η πρώτη στήριξη στις 2078 μονάδες και η κύρια στις 2067, που είναι και το "stop" στο "long". Ισχυροποιήθηκε η πρώτη αντίσταση στις 2102 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε σημαντικά ψηλότερα από την πρώτη στήριξη των 780 - 779 μονάδων και "έσωσε την παρτίδα", οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 760 και 740 μονάδες. Χωρίς είδηση - καταλύτη, έχει αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας υπέρβασης των 797 - 806 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με διάψευση των προσδοκιών παρήλθε το χθεσινό Eurogroup, καθώς το σύνολο των αποφάσεων μετατέθηκε για το επόμενο της 15ης Ιουνίου" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Και για μεν το ζήτημα του χρέους, η αδυναμία συνεννόησης του Βερολίνου με το ΔΝΤ προϊδέαζε για την εξέλιξη αυτή, καθώς ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί την ποσοτικοποίηση των όποιων μέτρων ελάφρυνσης πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ το ΔΝΤ αδυνατεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα αν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις βιωσιμότητάς του. Έτσι, υπάρχει άλλη μια ευκαιρία για να υπάρξει συναντίληψη των δύο Πλευρών με την Ελλάδα να έχει πλήρως συμμορφωθεί στα ζητούμενα προαπαιτούμενα των Δανειστών της, χωρίς ωστόσο να παίρνει, επί του παρόντος, ούτε την απόφαση εκταμίευσης της ζωτικής σημασίας δόσης, με τις λήξεις των ομολόγων ύψους 7,4 δισ. του Ιουλίου να πλησιάζουν απειλητικά.

Το Χρηματιστήριο, ωστόσο, διατηρεί αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, κινούμενο στα όρια στήριξης που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση, χωρίς διάθεση για διενέργεια σημαντικού όγκου ρευστοποιήσεων. Οι αγοραστές συνεχίζουν να έχουν "το πάνω χέρι" παρέχοντας "ψήφο εμπιστοσύνης" με την προσδοκία ότι το επόμενο Eurogroup θα ολοκληρώσει τη 2η αξιολόγηση, θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης και θα αναφερθεί στο οδικό χάρτη των ενεργειών ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους.

Επομένως, η συσσώρευση από κοινού με τη λελογισμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, συνιστούν ένα πιθανό σενάριο εξελίξεων, με χαμηλή μεταβλητότητα στο βαθμό που δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι, από το διεθνές περιβάλλον κυρίως, για νέους κλυδωνισμούς.

Από την άλλη πλευρά, η μη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης συνιστά ένα προδήλως εφιαλτικό σενάριο με ιδιαίτερα αρνητικές παρενέργειες και στο Χρηματιστήριο, με πιθανότητα ωστόσο πολύ χαμηλή ως προς το σκέλος της εκταμίευσης της δόσης, κυρίως.

Στο μεταξύ, η επιλεκτική κινητικότητα για επιχειρηματικές συμφωνίες συνεχίζεται (μονάδες ΔΕΗ, συμφωνίες ΕΛΠΕ για τα κοιτάσματα, πιθανή στρατηγική συμμετοχή Κινεζικού fund στην Aegean), ενώ σε ορατό χρόνο το ΤΑΙΠΕΔ θα δρομολογήσει τη διαδικασία μεταβιβάσεων των συμμετοχών, ώστε να αναζωογονηθεί το πρόγραμμα των Ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι δε σαφές ότι η αναβάθμιση των χρηματιστηριακών συναλλαγών και η υπέρβαση των 800 μονάδων είναι στενά συνδεδεμένη με την υλοποίηση των Αποκρατικοποιήσεων και των ενεργειών μεταβίβασης βιώσιμων Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της αυξημένης κινητικότητας περί τα NPLs από τις Τράπεζες.

Στο διεθνές περιβάλλον, ο ορισμός ειδικού ανακριτή, δημιουργεί προϋποθέσεις αμφισβήτησης της ολοκλήρωσης της θητείας Trump στην Προεδρία των ΗΠΑ, με το πρόγραμμα φορολογικών περικοπών να μην υλοποιείται, στην παρούσα φάση τουλάχιστον. Έτσι, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Οικονομία, που ήδη κινείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, έχει την ευκαιρία να πάρει προβάδισμα σε σχέση με εκείνη των ΗΠΑ το επόμενο διάστημα.

"Εξέλιξη που θα επιδράσει θετικά και στις Ευρωπαϊκές Χρηματιστηριακές Αγορές, στις οποίες προσδοκούμε να περιληφθεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αν βεβαίως ξεπεράσει το 'Ρουβίκωνα' της 2ης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+0,33%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Sensex 30 (-0,67%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, που δείχνει ότι ξεπερνά και το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, ενώ με μικτές διαθέσεις κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Ευρώ, μικρά κέρδη σε Χρυσό και Πετρέλαιο.

"Οι προσδοκίες για παράταση της συμφωνίας των μεγάλων Παραγωγών, για μείωση της παραγωγής, στηρίζουν τις τιμές του Πετρελαίου, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι για νέο πλεόνασμα στα τέλη του επόμενου χρόνου", προειδοποιούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI της IHS Markit για το Μάιο διατηρήθηκε στο 56,8 του Απριλίου, δηλαδή στα υψηλότερα του από τον Απρίλιο του 2011. Αντίθετα, οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο πτώση στο 56,6. Ο δείκτης για τη δραστηριότητα του τομέα της Μεταποίησης ενισχύθηκε σε 57, έναντι εκτιμήσεων για 56,5 και 56,7 τον Απρίλιο. Ο δείκτης άγγιξε τα υψηλότερά του από τον Απρίλιο του 2011.

Περισσότερο από το αναμενόμενο ενισχύθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία το Μάιο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 1991. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Οικονομικού Ινστιτούτου "Ifo" ενισχύθηκε σε 114,6, από το ανοδικά αναθεωρημένο 113 του Απριλίου. Η ανάγνωση ήταν ισχυρότερη από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων του Reuters για 113,1

Ο Δημόσιος δανεισμός αυξήθηκε απροσδόκητα στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Ο δανεισμός ανήλθε στα υψηλότερά του για το μήνα Απρίλιο, από το 2014. Όπως ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία, το Δημόσιο έλλειμμα της Βρετανίας διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα σε 10,4 δισ. Στερλίνες, σημαντικά υψηλότερα των 9,2 δισ. του Απριλίου του 2016. Το νούμερο ξεπέρασε και τις προσδοκίες των αναλυτών, που ανέμεναν να συρρικνωθεί σε εννέα δισ. Στερλίνες.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών διολίσθησαν τον Απρίλιο, υποχωρώντας από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9,5 ετών. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων σημείωσαν πτώση 11,4% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με το Μάρτιο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 569.000. Η μέτρηση του Μαρτίου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στις 642.000 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση 1,5%.

Ο σύνθετος δείκτης PMI σημείωσε μικρή άνοδο το Μάιο, στις 53,9 μονάδες από 53,2 τον Απρίλιο. To επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τριών μηνών.

"Οι Αναδυόμενες Αγορές εμφανίζουν καλές επιδόσεις και παραμένουν ελκυστική και υποεπενδυμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, παρά τα ισχυρά κέρδη και τις ελκυστικές αποτιμήσεις", επεσήμανε σήμερα ο Sean Taylor, επικεφαλής επενδύσεων στην Deutsche Asset Management. Μιλώντας στο CNBC, ανέφερε πως "η αισιοδοξία έχει έρθει για να μείνει, όταν πρόκειται για τις Αναδυόμενες Αγορές, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια".

Επιστροφή στο ΧΑ

"H Ελλάδα δύσκολα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει την περιστολή του μηνιαίου ρυθμού αγορών", εκτιμά η Goldman Sachs. Όπως αναφέρει ο Διεθνής Οίκος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, έχει επισημάνει πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την συμπερίληψη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα, αλλά έχει τονίσει πως η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις για το Ελληνικό χρέος.

"Η επόμενη δόση που είναι απαραίτητη στην Ελλάδα, ώστε να αποπληρώσει χρέος ύψους περίπου 6,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, θα εκταμιευτεί τελικά, ακόμη και χωρίς την επίσημη συμφωνία για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα", εκτιμά η Citi σε έκθεσή της μετά και το χθεσινό - άκαρπο - Eurogroup.

Ωστόσο, επισημαίνει, "χωρίς συμφωνία για ελάφρυνση χρέους, η συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει πολύ αβέβαιη, όπως και η επιστροφή της Ελλάδας στις Αγορές με έκδοση ομολόγων".

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Grivalia, στα 10,5 από 8,2 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight" για τον τίτλο.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 770,78 μονάδες (-2,25%) για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 790,92 (+0,30%). Νέες ηπιότερες πιέσεις είχαν σαν αποτέλεσμα στις 17.00 ο Δείκτης να βρεθεί στις 784,19 (-0,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 783,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,7%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 108,9 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ Alpha Bank, ΟΤΕ, Εθνική και Πειραιώς απέσπασαν το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Jumbo, Folli Follie Group, Μυτιληναίος και Σαράντης.

Καλύτερη της αρχικής αλλά κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 9%.

----ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η σημαντική μεταβλητότητα ενίσχυσε τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (167.253 συμβόλαια).

Στα 7.077 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.207 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.330, 4.070 για τον Ιούνιο και 260 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.092,25) κινήθηκε μεταξύ 2.050 και 2.106,5 μονάδων και γύρισε σε premium 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (350.000 Εθνική, 77.000 Intralot, 10.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.734), Πειραιώς (64.662), Εθνική (63.180), MIG (8.280), Alpha Bank (12.030), ΔΕΗ (2.591), ΟΤΕ (1.169), Μυτιληναίο (361), ΟΠΑΠ (381), Viohalco (351), Ελ. Πετρέλαια (300), Ελλάκτωρα (451), Folli Follie Group (166), ΓΕΚ (117).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (24.016), MIG (73.975), Eurobank (49.020), Εθνική (96.589) και Πειραιώς (197.826).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.009.654 τεμ.), Alpha Bank (4.208.960 τεμ.), Εθνική (15.120.166 τεμ.) και Eurobank (4.752.879 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v