Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Επιδεινώνεται η εικόνα στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 780 μονάδες. Στις τραπεζικές μετοχές επικεντρώνονται οι πωλητές. Αντίβαρο στις πιέσεις για τον FT25 από Coca Cola, ΔΕΗ και Lamda.

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται η διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο, με συνέπεια το ΧΑ να «ταλαιπωρείται» χαμηλότερα, με σημείο αναφοράς τις 780 μονάδες και επόμενη στάση στις 770 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια επίπεδα -σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων συνεδριάσεων-, με το μεγαλύτερο μέρος να πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό.

Εντεινόμενες οι πιέσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όταν από τις 13:50-14:00 πέρασαν στο σύστημα πωλήσεις (κυρίως) από το Λονδίνο.

Πάνω από 3% οι απώλειες στις τράπεζες, χαμηλότερα των 780 ο ΓΔ, προς τις 2.070 η μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ως απόλυτα δικαιολογημένες τις ρευστοποιήσεις που γίνονται από την επομένη του Eurogroup, σημειώνοντας μάλιστα πως η μέχρι τώρα συμπεριφορά short και long είναι κάτι περισσότερο από ψύχραιμη, διευκολύνοντας έτσι τον έλεγχο της οπισθοχώρησης κυρίως του τραπεζικού κλάδου.

Σε πλαγιοκαθοδική κίνηση το ΧΑ από τα τελευταία υψηλά των 800 μονάδων, με στηρίξεις στις 780 και 770 μονάδες και κύριο στόχο-κατάληξη την ζώνη των 750-740 μονάδων. Από τη στιγμή που δεν επιτεύχθηκε το θετικό σενάριο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, εξέλιξη που θα έδινε έναν σημαντικό... αέρα στις κινήσεις των traders, οδηγώντας την αγορά προς τις 820+ μονάδες, έχει ενεργοποιηθεί το πτωτικό, με κλίση προς τις τιμές, που λίγο ως πολύ είναι γνωστές στην αγορά.

Ο τραπεζικός κλάδος, με απόδοση 26,37% σε διάστημα μηνός έναντι 14,31% του Γενικού Δείκτη, εύλογα είναι αυτός που υφίσταται το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων και έχει πάντα το μεγαλύτερο περιθώριο διόρθωσης, με ισχυρό σημείο αναφοράς τις 980 μονάδες. Εχοντας χάσει τη σημαντική τεχνική τιμή των 1.017 μονάδων -όπως είχε αναφερθεί χθες από έγκυρο αναλυτή- ,οι πωλήσεις έχουν κατά τι επιταχυνθεί, δοκιμάζοντας νωρίτερα τις 998 μονάδες.

Αναμφίβολα διεθνείς αγορές και νεότερα από το μέτωπο για το χρέος (κ.λπ.) παραμένουν οι δύο κυριότεροι ρυθμιστές της στάσης των επενδυτών, συνακόλουθα της τάσης των δεικτών.

Μέχρι νωρίτερα οι short δεν ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί, κάτι που με τη συνδρομή δεικτοβαρών μετοχών άμβλυνε σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μεγαλύτερες οι απώλειες, πάνω από 2% για τον ΔΤΡ, σαφώς λιγότερες για τον FTSE25 (μείον 0,25%) και ΓΔ, που υποχωρούσε 0,37%.

Το 57% του τζίρου έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς και με τον μεγαλύτερο τζίρο σε Εθνική και Πειραιώς.

Σταδιακά μετά τις 13:50-14:00 οι πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο εντείνονται, ενώ περιορίζεται η αντίδραση δεικτοβαρών μετοχών ξεκινώντας από την Coca Cola και φτάνοντας μέχρι την FF Group, που πριν λίγο «γύρισε» σε αρνητικό πρόσημο.

Συνέπεια αυτών η διεύρυνση των απωλειών για τον ΓΔ σε πάνω από 0,70%, με τον ΔΤΡ να ξεπερνά και το 3%, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να αποδίδουν την επιβάρυνση της εικόνας στην ενεργοποίηση εντολών πώλησης κυρίως από το Λονδίνο.

Γι' αυτό στο επόμενο διάστημα αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση των ξένων traders καθώς ενεργούν στο ΧΑ προς το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, με την παρουσία τους να γίνεται ενεργότερη μετά τις 14:00. 
Στις 14:10 οι συναλλαγές ήταν στα 76,8 εκατ. μετοχές και ο τζίρος στα 40,4 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v