Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται από τους traders για το Χρηματιστήριο. Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών για την πορεία του Γενικού Δείκτη. Κινητικότητα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Τιτάνα, Folli Follie. Θετικό το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια.

Επιφυλακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street, ελέω αποτελεσμάτων και Fed, με άνοδο Φρανκφούρτη και Παρίσι, Τρίτη και 13 για τους short στο ΧΑ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Fed, με τις αγορές να περιμένουν πως η Janet Yellen θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων -τη δεύτερη μέσα στο 2017-, με τον S&P να αναρριχάται στις 2.440 μονάδες.

Με ανοδική τη Wall Street, συνεχίζουν ανάλογα οι ευρωαγορές, με συνακόλουθη την κίνηση στο ΧΑ των long, που (ξανα)φέρνουν το ελληνικό χρηματιστήριο στην περιοχή των 800 μονάδων.

Συνεδρίαση-παγίδα για τους short η χθεσινή, όπως ανέφερε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με την παρέμβαση Σόιμπλε να στέκεται η αφορμή που έφερε τα πάνω στον τραπεζικό κλάδο και τα κάτω στην αγορά ομολόγων.

Από τις 14:00 και μετά, η ισχυροποίηση της ανοδικής κίνησης, που ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει προσεκτικά από την περιοχή των 785,65, για να κλιμακωθεί με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, με κορύφωση στο κλείσιμο καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε οριακά στο υψηλό ημέρας των 797,13 μονάδων.

Κλάδος-κλειδί και... υπαίτιος της χθεσινής υπεραντίδρασης ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ από τις 1.013 έως τις 1.067 μονάδες, με υπεραπόδοση και των 4 συστημικών μετοχών, με τζίρο 65 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 27,8 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Θα επιμείνουμε στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη θεαματική διαφορά βραχυπρόθεσμα, είναι αυτός που λειτουργεί κυρίως προεξοφλητικά και σε αυτόν έχουν τοποθετηθεί (κυρίως) «γρήγορα αμερικανικά κεφάλαια», ποντάροντας στις εξελίξεις. Συνεπώς συσχετίζουμε την κίνηση προεξόφλησης στις τράπεζες με το αυριανό Eurogroup και την όποια έκβασή του, αλλά και με την εικόνα που διαμορφώνεται από τη Δευτέρα στα ελληνικά ομόλογα. Θυμίζουμε πως ήταν τη Δευτέρα που σημειώθηκε η πρώτη σημαντική υποχώρηση της απόδοσης του 2ετούς (σηματωρού της βραχυπρόθεσμης τάσης), προφανώς γιατί οι insiders γνώριζαν ή προεξοφλούσαν ή προετοίμαζαν το χθεσινό 5,43% του ΔΤΡ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σήμερα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας... 14 καθώς ο ΔΤΡ πλησιάζει σε πολύ σημαντικές περιοχές -1.070/1.080 μον.-, εξαρχής στόχο όσων τοποθετήθηκαν από τα τελευταία χαμηλά των 955 μονάδων ακριβώς μία εβδομάδα πριν.

Ο ΔΤΡ δίνει ήδη μία απόδοση 100+ μονάδων, ο κλάδος επανέρχεται σε ισχυρή ζώνη τιμών αντίστασης, η «τριπλή λήξη» μεθαύριο στα Παράγωγα φαίνεται να γίνεται σε τιμές όχι πάνω από τις 2.130 για τον FTSE25 και το αυριανό Eurogroup είναι το «κλειδί» της βραχυπρόθεσμης στάσης των traders.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται από τους traders: το επικρατέστερο, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα παίρνει τη δόση (ενδεχομένως και κάτι παραπάνω σε χρήματα) και μία αόριστη διατύπωση, που δεν αρκεί για να μπορέσει η πλευρά Ντράγκι να ελιχθεί και να προωθήσει την πρόταση για συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό είναι με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο για τον ΔΤΡ η βραχυπρόθεσμη αντίδραση ολοκληρώνεται κάπου κοντά σε αυτά τα επίπεδα (των 1.080 μονάδων), άντε λίγο παραπάνω, εάν υποθέσουμε πως κλείνουν την Παρασκευή οι θέσεις του δείκτη στο υψηλό σημείο τους. Σε αυτή την περίπτωση, σήμερα-αύριο οι αγοραστές από τα χαμηλά της περασμένης Τετάρτης -από τις 955 μονάδες- λογικά κάνουν ταμείο και περιμένουν την πιθανότατη διόρθωση που επακολουθεί.

Ωστόσο υπάρχει και ένα δεύτερο ενδεχόμενο, που συγκεντρώνει πολύ λιγότερες πιθανότητες, σύμφωνα με το οποίο στο Λουξεμβούργο γίνεται η ανατροπή και η κυβέρνηση Τσίπρα παίρνει και κάτι περισσότερο για το χρέος και μία διατύπωση που η ΕΚΤ μπορεί να θεωρήσει ως βάση για να προχωρήσει στο QE.

Διαλέγετε και παίρνετε: Με το ένα/το επικρατέστερο σενάριο, ο τελευταίος ανοδικός κύκλος στις τράπεζες ολοκληρώνεται μέχρι το triple witching της Παρασκευής, με το δεύτερο/το λιγότερο πιθανό, το ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες διασπά ανοδικά τις 800 και δίνει ένα ανοδικό κρεσέντο προεξόφλησης πάνω από τις 840 μονάδες.

Τι μπορεί να κάνει τη διαφορά και η στάση ποιων funds πρέπει να είναι οδηγός μας; Κυρίως των αμερικανικών «γρήγορων», ορισμένα από τα οποία είχαν -παλιότερα- θέσεις στις τράπεζες σε υψηλότερες τιμές -φερειπείν πάνω από το 1 στη Eurobank και υψηλότερα του 0,30 ευρώ στην Πειραιώς.

Σημειωτέον πως για τις δύο μετοχές δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος της υπέρβασης των τιμών της τρίτης αμκ. Στην αγορά θεωρείται κοινό μυστικό πως κυρίως αυτά τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια προσβλέπουν σε γρήγορες και σημαντικές υπεραξίες κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο και πολύ λιγότερο από τα blue chips, που ούτως ή άλλως διαγράφουν εδώ και καιρό μία μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική διαδρομή.

Εκτίμηση ειδικών της αγοράς πως μόνο με μία θεαματική θετική ανατροπή στο Eurogroup, το ΧΑ θα μπορούσε να συνεχίσει άμεσα υψηλότερα και με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο να οδηγηθεί σε τιμές προς τις 840 μονάδες, χωρίς να μεσολαβήσει διόρθωση. Θα επιμείνουμε στην εκτίμησή μας πως ο ΔΤΡ θα μας δείξει την τάση, πως από τις κινήσεις των insiders σήμερα -πιθανόν μετά τις 14:00-14:30- να έχουμε εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι αύριο.

Κατά τα άλλα, σε μετοχές blue chips της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και από χαμηλότερες κατηγορίες συνεχίζεται το stock picking με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με θετικό πρόσημο ΕΧΑΕ, Lamda Development, FF Group, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και από τον FT Mid Cap, για Attica Bank, MIG, Fourlis.

Μετοχή της επικαιρότητας η ΔΕΗ, καθώς η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης θα είναι εντέλει πολύ πιο σύντομη απ' ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί από την αγορά, συνεκτιμώντας πως την Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση στο ΧΑ, θα γίνει η παρουσίαση του ΑΔΜΗΕ, με τις μετοχές του νέου φορέα να μπαίνουν στο χρηματιστηριακό ταμπλό τη Δευτέρα 19 Ιουνίου. Εκτίμησή μας, διατυπωμένη εδώ και καιρό, πως με αυτά ο κλάδος της ενέργειας (και) για το ΧΑ γυρίζει σελίδα και εισέρχεται σε μία άλλη, πολύ πιο ενδιαφέρουσα, μεστή εξελίξεων και προστιθέμενου ενδιαφέροντος για έναν τομέα δραστηριότητα, που σταδιακά θα ελκύσει πολύ μεγάλα ονόματα του εγχώριου επιχειρείν.

Για όσους κινούνται με ορίζοντα πέραν του triple witching της Παρασκευής, η προσεχής εβδομάδα θεωρείται Road Shows Week, με την αυλαία να ανοίγει η Πειραιώς χρηματιστηριακή τη Δευτέρα στο Λονδίνο (σε συνεργασία με την Berenberg παρουσιάζονται Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και FF Group, TITAN, Motor Oil, EXAE, Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Οι παρουσιάσεις συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη σε δύο κύκλους (18-20), κυρίως όμως στις 21-22 με το 6th Greek Investment Forum in USA των ΕΧΑΕ, με την προσθήκη άλλων 13 εισηγμένων, συνολικά 23 εταιρειών.

Προφανέστατα από την έκβαση του Eurogroup της Πέμπτης θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό εάν την προσεχή εβδομάδα οι παρουσιάσεις θα έχουν και άμεσο/βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v