Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Ως τις 794 μονάδες η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, με τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές να καθορίζουν την τάση. Στα σινιάλα από το Eurogroup η προσοχή. Οι στηρίξεις για τους δείκτες. Ανοδικά κινούνται Lamda, ΟΠΑΠ, Aegean.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Χαμηλότερα ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ΧΑ, ακολουθώντας τον ρυθμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που από νωρίς κλίνουν έως 0,55%, με ενδεικτική τη διόρθωση του DAX προς τις 12.740 μονάδες.

Στο ΧΑ, δεδομένου του κλίματος που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο 24ωρο, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο μίας... εμπλοκής, οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάζεται προς τις 795 μονάδες.

Μέτριες οι συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος, με το 54% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και συγκριτικά κινητικότητα σε τίτλους των Αεροπορίας Αιγαίου, Attica Bank αλλά και ΟΠΑΠ, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil κ.α.

Με πωλήσεις/πιέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση τον τραπεζικό κλάδο, που συνεχίζει χαμηλότερα καθώς ο ΔΤΡ «μετρά» απώλειες 1,65% προς τις 1.045 μονάδες.

Αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική και Alpha Bank, σε μία συνεδρίαση που εκ προοιμίου αναμενόταν η πίεση -τουλάχιστον- στην αρχή της συνεδρίασης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως η σημερινή συνεδρίαση θα κυλήσει στον ρυθμό που καθορίζουν οι πωλητές στην αρχή της, αλλά με τους αγοραστές να ενεργοποιούνται από τα επίπεδα/τιμές των πρώτων στηρίξεων.

Τουλάχιστον στα πρώτα 35' της συνεδρίασης αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται και για τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Εως τις 794 μονάδες ο ΓΔ, με τις 790 να θεωρούνται βραχυπρόθεσμα στήριξη (σε ημερήσιο), ενόσω δεν υπάρχει κάτι νεότερο από το Λουξεμβούργο. Σε αυτό το εύρος 790+ εκτιμάται πως θα κινηθούν οι traders μέχρις ότου υπάρξει κάτι πιο σαφές, δηλαδή από τις 16:00 (ώρα Ελλάδος).

Κινήσεις προεξόφλησης είτε προς τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη δεν γίνονται εμφανείς στην αρχή της συνεδρίασης, ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας που επικρατεί τόσο στην πλευρά των πωλητών όσο και στους αγοραστές.

Μετά τις 11:05 «μαζεύεται» η αρχικά μεγαλύτερη αρνητική διαφορά, με τον ΓΔ να ανακάμπτει προς τις 797 μονάδες.

Από τις μετοχές του δείκτη εύλογα το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα κατ' αρχάς στη Lamda Development, αλλά και σε ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, FF Group κ.α.

Λίγο μετά τις 11:05 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 8,2 εκατ. μετοχών -πάνω από 2,8 στην Εθνική-, με τον τζίρο στα 4,6 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v